Art. 41. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze
rozporządzenia:
1) sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego
i wina w trakcie fermentacji, a także ustalania naturalnej zawartości alkoholu
w winogronach, moszczu winogronowym i winie w trakcie fermentacji,
mając na względzie spełnienie wymagań dla przeprowadzania wzbogacania
winogron, moszczu winogronowego i wina w trakcie fermentacji,
określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 w załączniku VIII w części
I w sekcji A i B;
2) termin zamknięcia rejestru przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich,
o którym mowa w art. 36 rozporządzenia nr 436/2009, mając na względzie
spełnienie wymagań określonych w art. 46 rozporządzenia nr 436/2009;
3) minimalną zawartość alkoholu w wytłokach i osadzie drożdżowym, mając na
względzie zapobieżenie nadmiernemu tłoczeniu winogron zgodnie
z ograniczeniami, o których mowa w rozporządzeniu nr 1308/2013
w załączniku VIII w części II w sekcji D w pkt 1.

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 41

Poprzedni

Art. 40. 1. Inspekcja przeprowadza kontrolę: 1) dokumentów towarzyszących przewozowi wyrobów winiarskich, o których mowa w art. 147 ust. 1 rozporządzenia nr 1308/2013, w rozporządzeniu nr 555/2008 ...

Nastepny

Art. 42. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może określić, w drodze rozporządzenia: 1) sposób usuwania produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina, mając na względzie zapobieżenie nadmi...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka