Art. 36. 1. Zwierzęta akwakultury z gatunków wrażliwych na choroby, dla
których mogą być opracowane programy określone w art. 57 ust. 1 pkt 1 lub 3, oraz
produkty z nich pozyskane umieszcza się na rynku w państwie członkowskim Unii
Europejskiej, strefie lub enklawie, które są uznane za wolne od danych chorób
zakaźnych tych zwierząt, w celu dalszego przetworzenia, jeżeli:
1) pochodzą z państwa członkowskiego Unii Europejskiej, strefy lub enklawy,
uznanych za wolne od danych chorób zakaźnych tych zwierząt lub
2) są przetwarzane w zakładzie przetwórczym w sposób zapobiegający
rozprzestrzenianiu się chorób tych zwierząt, lub
3) zostały poddane ubojowi i wypatroszone przed ich wysyłką – w przypadku ryb;
4) są wysyłane jako produkty nieprzetworzone lub przetworzone – w przypadku
mięczaków i skorupiaków.
2. Za dalsze przetwarzanie uważa się przetwarzanie zwierząt akwakultury, przed
ich spożyciem przez ludzi, przy użyciu jakichkolwiek środków i metod naruszających
ich pierwotną budowę anatomiczną, obejmujących w szczególności wykrwawianie,
patroszenie, odgławianie, krojenie i filetowanie, w wyniku których powstają odpady
lub produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, które mogą stwarzać ryzyko
rozprzestrzeniania się chorób tych zwierząt.
3. Żywe zwierzęta akwakultury, o których mowa w ust. 1, mogą być
tymczasowo przetrzymywane w miejscu przetwarzania znajdującym się w państwie
członkowskim Unii Europejskiej, strefie lub enklawie, które są uznane za wolne od
danych chorób zakaźnych tych zwierząt, jeżeli:
1) pochodzą z państwa członkowskiego Unii Europejskiej, strefy lub enklawy,
uznanych za wolne od danych chorób zakaźnych tych zwierząt, lub
2) są tymczasowo przetrzymywane w zakładach wysyłkowych, zakładach
oczyszczania lub innych zakładach prowadzących podobną działalność:
a) wyposażonych w system oczyszczania ścieków unieszkodliwiający dany
czynnik chorobotwórczy, lub
b) stosujących inny niż określony w lit. a sposób oczyszczania ścieków
zmniejszający do dopuszczalnego poziomu ryzyko przeniesienia danej
choroby zakaźnej zwierząt akwakultury do wód naturalnych.
4. Przepisów ust. 1–3 nie stosuje się do zwierząt akwakultury z gatunków
wrażliwych na choroby podlegające obowiązkowi zwalczania oraz produktów z nich
pozyskanych, umieszczanych na rynku w celu bezpośredniego spożycia przez ludzi,
jeżeli są one zapakowane w opakowania przeznaczone do sprzedaży detalicznej,
zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 853/2004.
5. Przepis ust. 3 stosuje się także do żywych mięczaków i skorupiaków
z gatunków wrażliwych na choroby podlegające obowiązkowi zwalczania,
tymczasowo umieszczanych w wodach naturalnych lub zakładach wysyłkowych,
zakładach oczyszczania lub innych zakładach prowadzących podobną działalność.

Ustawa o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt art. 36

Poprzedni

Art. 35. 1. Zwierzęta akwakultury z gatunków innych niż wrażliwe na choroby podlegające obowiązkowi zwalczania, przeznaczone do chowu, hodowli lub odnowy populacji, będące wektorami, umieszcza się n...

Nastepny

Art. 37. Dzikie zwierzęta wodne z gatunków wrażliwych na choroby podlegające obowiązkowi zwalczania, złowione w państwie członkowskim Unii Europejskiej, strefie lub enklawie, które nie są uznane za ...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
  • Wejscie w życie 1 maja 2004
  • Ost. zmiana ustawy 1 lipca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 18 11 2020
Komentarze

Wyszukiwarka