Art. 19. 1. Dopuszcza się handel zwierzętami, do których stosuje się przepisy
o kontroli weterynaryjnej w handlu, z wyłączeniem koniowatych i zwierząt
akwakultury, jeżeli są spełnione wymagania określone w tych przepisach i wymagania
zdrowotne dla zwierząt określone dla handlu danym gatunkiem zwierząt lub ze
względu na ich przeznaczenie, w tym:
1) w przypadku bydła:
a) zostały zbadane klinicznie przez urzędowego lekarza weterynarii nie
później niż na 24 godziny przed wysyłką i podczas tego badania nie
wykazywały klinicznych objawów chorób,
b) pochodzą z gospodarstw lub obszarów nieobjętych ze względów
zdrowotnych ograniczeniami,
c) nie są zwierzętami, które powinny być zabite lub poddane ubojowi zgodnie
z programami zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, realizowanymi
w regionie lub państwie pochodzenia zwierząt,
d) urzędowy lekarz weterynarii po zidentyfikowaniu zwierząt i sprawdzeniu
dokumentów ich dotyczących stwierdził, że pochodzą one z państwa
członkowskiego Unii Europejskiej lub zostały przywiezione z państwa
trzeciego zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi określonymi
w przepisach Unii Europejskiej,
e) pochodzą ze stada urzędowo wolnego od gruźlicy, brucelozy i enzootycznej
białaczki bydła;
2) w przypadku świń – spełniają wymagania określone w pkt 1 lit. a–d;
3) w przypadku owiec i kóz:
a) zostały zbadane klinicznie przez urzędowego lekarza weterynarii nie
później niż na 24 godziny przed wysyłką i podczas tego badania nie
wykazywały klinicznych objawów chorób,
b) pochodzą z gospodarstw, które ze względów zdrowotnych nie są objęte
ograniczeniami i nie miały kontaktu ze zwierzętami pochodzącymi
z gospodarstw objętych takimi ograniczeniami,
c) nie były objęte środkami związanymi ze zwalczaniem pryszczycy, w tym
nie były szczepione przeciwko pryszczycy,
d) nie są zwierzętami, które powinny być zabite lub poddane ubojowi zgodnie
z programami zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, realizowanymi
w regionie lub państwie pochodzenia zwierząt,
e) pochodzą z państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub zostały
przywiezione z państwa trzeciego zgodnie z wymaganiami
weterynaryjnymi określonymi w przepisach Unii Europejskiej,
f) pochodzą z gospodarstwa urzędowo wolnego od brucelozy lub wolnego od
brucelozy, z wyłączeniem owiec i kóz przeznaczonych do uboju;
4) w przypadku drobiu:
a) pochodzą z zakładów drobiu zatwierdzonych przez urzędowego lekarza
weterynarii, położonych w gospodarstwach lub na obszarach, które ze
względów zdrowotnych nie są objęte ograniczeniami,
b) zostały zbadane klinicznie przez urzędowego lekarza weterynarii przed
wysłaniem i podczas tego badania nie wykazywały klinicznych objawów
chorób,
c) nie są zwierzętami, które powinny być zabite lub poddane ubojowi zgodnie
z programami zwalczania chorób zakaźnych zwierząt, realizowanymi
w regionie lub państwie pochodzenia zwierząt,
d) przeznaczonego do uboju, pochodzą z gospodarstw, które ze względów
zdrowotnych nie są objęte ograniczeniami oraz nie znajdują się w obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym wysokiej zjadliwości grypą ptaków lub rzekomym pomorem drobiu.
2. Jeżeli ograniczenia zostały wprowadzone w związku z brucelozą, wścieklizną
lub wąglikiem, zwierzęta pochodzące z takiego gospodarstwa mogą być przedmiotem
handlu po upływie co najmniej:
1) 42 dni od dnia zabicia ostatniego zwierzęcia chorego lub zakażonego,
podejrzanego o zakażenie lub o chorobę lub z gatunku wrażliwego na brucelozę
z tego gospodarstwa;
2) 30 dni od dnia zabicia ostatniego zwierzęcia chorego lub zakażonego,
podejrzanego o zakażenie lub o chorobę lub z gatunku wrażliwego na
wściekliznę z tego gospodarstwa;
3) 15 dni od dnia zabicia ostatniego zwierzęcia chorego lub zakażonego,
podejrzanego o zakażenie lub o chorobę lub z gatunku wrażliwego na wąglika
z tego gospodarstwa.
3. Przepisów ust. 1 pkt 4 nie stosuje się do drobiu przeznaczonego na wystawy,
pokazy i konkursy.

Ustawa o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt art. 19

Poprzedni

Art. 18. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia: 1) szczegółowe wymagania weterynaryjne, w tym wymagania zdrowotne dla zwierząt i produktów niejadalnych, przy przywozi...

Nastepny

Art. 20. 1. Spełnienie wymagań weterynaryjnych, o których mowa w art. 19, jest potwierdzane w świadectwie zdrowia wystawionym przez urzędowego lekarza weterynarii tego państwa członkowskiego Unii Eu...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
  • Wejscie w życie 1 maja 2004
  • Ost. zmiana ustawy 1 lipca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 18 11 2020
Komentarze

Wyszukiwarka