Art. 15. 1. Dopuszcza się przywóz niejadalnych produktów pochodzenia
zwierzęcego, jeżeli są spełnione wymagania określone w przepisach o weterynaryjnej
kontroli granicznej, a ponadto gdy:
1) są spełnione wymagania zdrowotne, sanitarne, higieniczne, techniczne,
technologiczne i organizacyjne zabezpieczające przed zagrożeniem
epizootycznym lub epidemicznym lub zapewniające właściwą jakość tych
produktów, obejmujące w szczególności:
a) wymagania zdrowotne dla zwierząt, z których lub od których są
pozyskiwane produkty, lub
b) wymagania sanitarne dla poszczególnych etapów pozyskiwania,
wytwarzania lub przetwarzania tych produktów, lub
c) wymagania zdrowotne dla tych produktów, lub
d) wymagania dla osób wykonujących określone czynności w ramach
pozyskiwania, wytwarzania lub przetwarzania tych produktów, lub
e) sposób i zakres przeprowadzania urzędowej kontroli pozyskiwania,
wytwarzania lub przetwarzania tych produktów w państwie, z którego są
sprowadzane, oraz po ich wprowadzeniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, lub
f) warunki i sposób pakowania, przepakowywania, przechowywania lub
magazynowania tych produktów, w tym wymagania dotyczące opakowań, lub
g) wymagania dla znakowania tych produktów, lub
h) wymagania dla sposobu i zakresu prowadzenia dokumentacji oraz okresu
jej przechowywania, lub
i) wymagania dla środków transportu i warunków transportowania tych produktów
– zwane dalej „wymaganiami zdrowotnymi dla niejadalnych produktów”, określone
dla przywozu danego rodzaju niejadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego;
2) przesyłka produktów w rozumieniu przepisów o weterynaryjnej kontroli
granicznej jest zaopatrzona w oryginał świadectwa zdrowia.
2. Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, powinno:
1) być wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii tego państwa trzeciego,
z którego są przywożone niejadalne produkty pochodzenia zwierzęcego;
2) potwierdzać, że zostały spełnione wymagania zdrowotne dla niejadalnych
produktów, w tym wymagania określone w przepisach Unii Europejskiej;
3) być sporządzone co najmniej w jednym z języków urzędowych państwa
członkowskiego Unii Europejskiej, w którym jest przeprowadzana
weterynaryjna kontrola graniczna, oraz państwa członkowskiego Unii
Europejskiej miejsca przeznaczenia niejadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
3. (uchylony)

Ustawa o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt art. 15

Poprzedni

Art. 14. 1. Dopuszcza się wprowadzenie przywożonego bydła i świń przeznaczonych do chowu lub hodowli do stada po uprzednim stwierdzeniu, w drodze decyzji powiatowego lekarza weterynarii właściwego z...

Nastepny

Art. 16. Dopuszcza się wysyłanie przywiezionego materiału biologicznego z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej do innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej, jeżeli: 1) są spełnione wymagania ...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
  • Wejscie w życie 1 maja 2004
  • Ost. zmiana ustawy 1 lipca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 18 11 2020
Komentarze

Wyszukiwarka