Art. 13. 1. Podmiot wykonujący działalność w zakresie:
1) przemysłowego przetwarzania roślin, produktów roślinnych lub innych
przedmiotów porażonych lub podejrzanych o porażenie przez agrofaga
kwarantannowego dla Unii, agrofaga objętego środkami przyjętymi zgodnie
z art. 30 ust. 1 rozporządzenia 2016/2031 lub agrofaga niekwarantannowego,
który spełnia kryteria agrofaga kwarantannowego dla Unii, lub
2) przemysłowego przetwarzania na obszarze strefy chronionej roślin, produktów
roślinnych lub innych przedmiotów porażonych lub podejrzanych o porażenie
przez agrofaga kwarantannowego dla tej strefy chronionej
– przy przetwarzaniu tych roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów
stosuje metody zapewniające zniszczenie tego agrofaga.
2. Podmiot, który zamierza podjąć działalność określoną w ust. 1, przekazuje
w formie pisemnej lub w formie dokumentu elektronicznego doręczanego środkami
komunikacji elektronicznej informację o zamiarze podjęcia takiej działalności
wojewódzkiemu inspektorowi właściwemu ze względu na planowane miejsce
wykonywania tej działalności, w terminie 14 dni przed dniem rozpoczęcia tej działalności.
3. Informacja, o której mowa w ust. 2, zawiera:
1) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres
podmiotu zamierzającego wykonywać działalność określoną w ust. 1, z tym że
w przypadku gdy tym podmiotem jest osoba fizyczna wykonująca działalność
gospodarczą, zamiast adresu i miejsca zamieszkania tej osoby informacja ta
zawiera adres miejsca wykonywania działalności gospodarczej;
2) adres do korespondencji, jeżeli jest inny niż określony w pkt 1;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) podmiotu zamierzającego wykonywać
działalność określoną w ust. 1, a w przypadku podmiotu nieposiadającego tego
numeru, numer PESEL, jeżeli taki numer posiada;
4) planowane miejsce wykonywania działalności określonej w ust. 1;
5) planowany termin rozpoczęcia działalności określonej w ust. 1;
6) określenie roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów
przeznaczonych do przemysłowego przetwarzania w ramach działalności
określonej w ust. 1;
7) nazwę agrofaga, o którym mowa w ust. 1.
4. Jeżeli podmiot, który zamierza podjąć działalność określoną w ust. 1, jest
wpisany do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, w informacji, o której
mowa w ust. 2, zamiast informacji określonych w ust. 3 pkt 1–3 może podać numer,
pod którym został wpisany do tego rejestru.
5. Wojewódzki inspektor, po otrzymaniu informacji, o której mowa w ust. 2,
może przeprowadzić kontrolę w celu sprawdzenia, czy stosowane przez podmiot,
który zamierza podjąć działalność określoną w ust. 1, metody przetwarzania roślin,
produktów roślinnych lub innych przedmiotów zapewniają zniszczenie agrofaga.
6. Jeżeli w wyniku kontroli, o której mowa w ust. 5, wojewódzki inspektor
stwierdzi, że stosowane przez podmiot, który zamierza podjąć działalność określoną
w ust. 1, metody przetwarzania roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów
nie zapewniają zniszczenia agrofaga, zakazuje, w drodze decyzji, wykonywania tej
działalności, do czasu zapewnienia przez ten podmiot, że metody stosowane do
przetwarzania roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów zapewnią
zniszczenie agrofaga.
7. Decyzja, o której mowa w ust. 6, podlega natychmiastowemu wykonaniu.
8. Podmiot wykonujący działalność określoną w ust. 1 przekazuje
wojewódzkiemu inspektorowi informację o zamiarze rozpoczęcia przetwarzania każdej partii roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów w ramach tej działalności, w terminie 3 dni przed dniem rozpoczęcia tego przetwarzania.
9. Jeżeli wojewódzki inspektor stwierdzi, że stosowane metody przemysłowego
przetwarzania:
1) nie zapewniły zniszczenia agrofaga, stosuje się przepisy art. 11 ust. 1–10;
2) nie zapewnią zniszczenia agrofaga, zakazuje, w drodze decyzji, wykonywania
działalności określonej w ust. 1, do czasu zapewnienia, że metody stosowane do
przetwarzania roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów zapewnią
zniszczenie agrofaga.
10. Decyzja, o której mowa w ust. 9 pkt 2, podlega natychmiastowemu
wykonaniu.
11. Wojewódzki inspektor gromadzi informacje o podmiotach wykonujących
działalność określoną w ust. 1 i udostępnia te informacje podmiotom zainteresowanym
przemysłowym przetworzeniem roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów,
o których mowa w ust. 1, w zakresie określonym w ust. 3 pkt 1, 2, 4, 6 i 7.

Ustawa o ochronie roślin przed agrofagami art. 13

Poprzedni

Art. 12. 1. Informacje określone w: 1) art. 12 ust. 1 rozporządzenia 2016/2031, 2) art. 13 rozporządzenia 2016/2031, 3) art. 14 ust. 7 rozporządzenia 2016/2031 – wojewódzki inspektor udostępnia na...

Nastepny

Art. 14. 1. W przypadku gdy z przepisów, o których mowa w art. 1 pkt 1, wynika obowiązek przyjęcia przez państwo członkowskie Unii Europejskiej środków przeciwko określonym agrofagom, każdy, do kogo...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami
  • Wejscie w życie 14 marca 2020
  • Ost. zmiana ustawy 18 kwietnia 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 18 11 2020
Komentarze

Wyszukiwarka