Czy w umowie masz zapis o płatności po podpisaniu protokołu, czy po podpisaniu bezusterkowego protokołu?
Generalnie wpisz w protokół usterki polegające na uszkodzeniu poszycia i konstrukcji dachu powodujące jego nieszczelność. Wpisz też uwagę, że płatność nastąpi po usunięciu wszelkich usterek polegającym na przywróceniu dachu, membrany, izolacji wiatro i paroszczelnej oraz wszelakich innych elementów do funkcji i stanu pierwotnego.
[quote]W umowie zapisane jest, że płatność ma nastąpić 1 dzień po wystawieniu faktury VAT.[/quote]
Protokół możesz podpisać gdy zostaną naprawione wszelkie wyrządzone szkody tzn. wszystko będzie działać jak należy zarówno dach jak i instalacja. W przeciwnym przypadku wykonawca dobrowolnie nie naprawi dachu.
[quote]A czy w przypadku braku podpisania protokołu w tej sytuacji wykonawca może wypowiedzieć umowę i zdemontować panele ? Ja chcę te panele zostawić, bo z samej instalacji jestem zadowolona.[/quote]
Ze względu na to, że usługa została wykonana niezgodnie z umową to skontaktuj się z firmą A. Zażądaj albo naprawy dachu przez firmę B albo obniżenia kosztów usługi.
[quote]Niestety firma A każe dogadać się z firmą B, bo to oni byli odpowiedzialni za montaż.[/quote]
Masz podpisaną umowę z firmą A i wszelkie roszczenia powinnaś do nich kierować. Reklamuj usługę pisemnie i wyślij listem poleconym.
[quote]Próbowałam reklamacji ( a raczej wezwania do usunięcia szkód) drogą mailową, ale bez skutku bo firma A przekazywała to firmie B. Spróbuję wysłać pismo pocztą, ale czy w takim razie mam w dalszym ciągu odmówić podpisania protokołu? Czy sporządzić jakieś oświadczenie, że wyrażam chęć podpisania go, po usunięciu szkód. Żeby później właściciel firmy A, nie zerwał umowy, bo odmawiam odbioru instalacji.[/quote]
Jutro ma przyjechać właśnie firma B i prawdopodobnie będzie domagała się podpisania protokołu i już sama nie wiem czy mogę odmówić podpisania bez konsekwencji w postaci zerwania umowy z mojej winy.
[quote]Niby dlaczego masz podpisywać protokół odbioru? Usługa została źle wykonana z winy firmy B.[/quote]

Potwiedź że nie jesteś botem

Wyszukiwarka