Rozumiem, że w księdze macie wpisane udziały po 1/2 i spłacaliście wszystkie raty po połowie? Jeśli tak, to sprzedajesz jej swój udział za ile chcesz - to Ty ustalasz cenę. Po spłacie kredytu byłby wart 150 tys., o ile przyjąć wartość mieszkania w wysokości 300 tys. Moim zdaniem najlepiej byłoby spłacić kredyt, a nie go aneksować. Czyli spłacacie po 45 tys. i potem sprzedajesz swój udział, albo odejmujesz od ceny 45 tys. na spłatę hipoteki.
[quote]Tak udziały mamy po 1/2. Była mówi, że skoro mamy dziecko to jemu się należy moja połowa i może mi co najwyżej dać to 30 tys, które już spłaciłem. Ona chce zostać w tym mieszkaniu z dzieckiem. A jeśli się nie zgodzę na to 30000 zł to pójdzie do sądu. Rozumiem, że mogę być spokojny, że w sądzie nic nie ugra. I jeżeli wartość nieruchomości i wysokość kapitału do spłaty jest tak jak powyżej to spokojnie mogę wołać 105000 i odłączenie mnie od kredytu. Czy przed jakąkolwiek umową pisemna z nią powinienem wycenić mieszkanie i sprawdzić wartość kapitału do spłaty?[/quote]
Póki żyjesz i jesteś współwłaścicielem to nikomu nic się nie należy, dziecku może się należeć ale dopiero po Twojej śmierci.