Odnośnie stawki VAT dla garaży blaszanych, z mojego doświadczenia, zazwyczaj są one objęte podstawową stawką VAT, czyli 23%. Ale to jest ogólna zasada i może być różnie w zależności od specyfiki Twojego produktu. Przepisy podatkowe są skomplikowane i mogą zależeć od wielu czynników, takich jak materiały, metody produkcji, specyfikacje produktu itp.
Nie jestem świadomy żadnych wyjątków od tej reguły, warto zasięgnąć porady od eksperta. Niektóre produkty mogą być objęte niższymi stawkami VAT, ale to zależy od specyficznych przepisów i kwalifikacji.
Jeżeli chodzi o wysyłkę produktów za granicę, zasady są trochę skomplikowane. Ogólnie rzecz biorąc, jeżeli sprzedajesz produkty klientom z innych krajów UE, musisz zastosować stawkę VAT obowiązującą w danym kraju, chyba że sprzedaż przekroczy określony próg, wtedy musisz zarejestrować się do VAT w tym kraju i zastosować tamtejszą stawkę. Dla sprzedaży poza UE, zazwyczaj sprzedaż jest zwolniona z VAT.
Jeśli chodzi o przyszłe zmiany w przepisach dotyczących VAT, to jest to ciągle zmieniający się krajobraz i ciężko jest przewidzieć jakie zmiany mogą nastąpić. Warto śledzić informacje na ten temat i być na bieżąco z wszelkimi zmianami.
Mam nadzieję, że to pomoże. Powodzenia w Twoim przedsięwzięciu!
Pozdrawiam