[quote]Witam, czy mogę zgodnie z prawem mogę zabrać swój samochód od mechanika?[/quote]

Jeśli umówiliście się na naprawę samochodu w określonym zakresie, a usługa nie została prawidłowo wykonana lub nie została wykonana w ustalonym terminie, masz prawo odebrać swój samochód. W kwestiach prawnych w tej sytuacji:

Zgodnie z art. 394 Kodeksu cywilnego (K.c.), umowa zlecenia (do której można zaliczyć umowę z warsztatem samochodowym) zobowiązuje zleceniobiorcę (w tym przypadku mechanika) do wykonania określonej czynności dla zleceniodawcy (czyli Ciebie), zachowując staranność wynikającą z charakteru czynności oraz ze swoich osobistych właściwości.
Jeśli warsztat nie wywiązał się ze swoich obowiązków, można dochodzić roszczeń na podstawie nieprawidłowego wykonania umowy zlecenia.
[quote]Odbierasz auto, jeżeli nie chce wydać wzywać policje o zatrzymanie mienia.[/quote]

Zgadza się, jeśli mechanik odmówi wydania samochodu, możesz wezwać policję w kwestii zatrzymania mienia. Warto mieć przy sobie dowód własności samochodu oraz ewentualne potwierdzenie umowy z warsztatem.

[quote]Jeżeli chodzi o naprawę błędów przez innego mechanika i dochodzeniu kosztów naprawy biegły sądowy i sprawa z powódzctwa cywilnego[/quote]

Jeśli zdecydujesz się na naprawę samochodu w innym warsztacie i chcesz domagać się zwrotu poniesionych kosztów od pierwszego warsztatu, wtedy sprawa z powództwa cywilnego jest właściwym kierunkiem. W przypadku sporu, biegły sądowy może ocenić zakres i jakość wykonanych prac.

[quote]Chętnie bym się dowiedział, bo ja oddałem jeżdżące auto, a musiałem zabrać na lawecie, za to drugi mechanik stwierdził uszkodzenie rozrządu, gdzie samo to się nie stało[/quote]

W takiej sytuacji warto zgromadzić wszelkie dowody świadczące o stanie samochodu przed oddaniem go do pierwszego warsztatu oraz opinie i oceny drugiego mechanika dotyczące stanu samochodu po interwencji pierwszego warsztatu. W przypadku stwierdzenia błędnego działania przez pierwszy warsztat, możesz domagać się zwrotu kosztów związanych z naprawą uszkodzenia oraz ewentualnymi dodatkowymi szkodami, które pojawiły się w wyniku niewłaściwej naprawy.

Potwiedź że nie jesteś botem