[quote]Będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Czy ja jako żona powinnam o tym wiedzieć?[/quote]
Chociaż istnieje ogólna zasada, że w małżeństwie jest wspólność majątkowa, nie każdy majątek nabyty przez małżonków w trakcie trwania małżeństwa jest majątkiem wspólnym. Istnieją pewne wyjątki. Jeśli mąż otrzymał darowiznę tylko dla siebie, ta darowizna staje się częścią jego majątku osobistego. Zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym:
Art. 31 Kr.io: Majątek wspólny małżonków obejmuje przedmioty, które małżonkowie zdobyli w trakcie trwania małżeństwa, chyba że przepisy poniższe stanowią inaczej.
Art. 33 Kr.io: Majątkiem osobistym małżonka są przedmioty, które nabył on przed zawarciem małżeństwa oraz przedmioty nabyte w trakcie trwania małżeństwa, w szczególności przez darowiznę, spadek lub zapis.
[quote]Darowizna należy do majątku osobistego obdarowanego, więc jeśli pieniądze dostał tylko mąż to należą one wyłącznie do niego.[/quote]
Tak jest. Darowizna, która została przekazana jednemu z małżonków, wchodzi w skład jego majątku osobistego, a nie majątku wspólnego.
[quote]A co z informacją, prawem, itd, źle pisze to mnie poprawcie, że w związku małżeńskim wszystko co dostajemy jest wspólne, wspólnota majątkowa?[/quote]
Nie jest to całkowicie prawdą. Wspólnota majątkowa dotyczy większości majątku zdobytego w trakcie trwania małżeństwa, ale istnieją wyjątki. Jednym z tych wyjątków są darowizny, które, jeśli są przeznaczone tylko dla jednego małżonka, stanowią jego majątek osobisty, a nie wspólny.
[quote]Czyli rozumiem że jeśli moja mama podarowała nam prezent na rocznicę ślubu w postaci kanapy....to ta kanapa jest moja, bo jest to darowizna od mojej mamy, nie istotne jest w tym momencie że byliśmy małżeństwem.[/quote]
Nie do końca. Jeśli darowizna była adresowana do obu małżonków, stanowi część majątku wspólnego. Jednak jeśli darowizna była przeznaczona wyłącznie dla jednego z małżonków, wtedy staje się częścią majątku osobistego tego małżonka.
[quote]Czy Pani czyta to, co napisałam? Jeśli kanapę dostała tylko Pani to należy ona do Pani. Jeśli mama podarowała kanapę Pani i Pani mężowi to kanapa należy do was obojga.[/quote]
Dokładnie tak. Kluczową kwestią jest, dla kogo była przeznaczona darowizna. Jeśli dla obu małżonków - staje się częścią majątku wspólnego. Jeśli tylko dla jednego - wchodzi w skład majątku osobistego obdarowanego małżonka.
[quote]Proszę się zapoznać z art. 31 i art. 33 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, tam jest to wszystko wyszczególnione.[/quote]
Tak, te artykuły precyzyjnie określają, jakie mienie stanowi majątek wspólny małżonków, a jakie mienie jest majątkiem osobistym.