[quote]Dzień dobry, rodzice nie żyją, jest brat z którym nie utrzymuje kontaktów i dwie przyrodnie siostry. Mam męża, dzieci brak. Spisany testament notarialnie jeszcze przed ślubem gdzie wskazuje męża( wtedy jeszcze partnera) że dziedziczy po mnie 100 %. I na odwrót mąż wskazuje mnie w 100 %.[/quote]

Zgodnie z Kodeksem cywilnym, testament spisany w formie aktu notarialnego jest ważny. Jeżeli po śmierci jednego z małżonków zachowa się testament, zgodnie z którym drugi małżonek dziedziczy całość majątku, wówczas drugi małżonek stanie się jedynym spadkobiercą. Jednakże dzieci z pierwszego małżeństwa Twojego męża będą miały prawo do zachowku, jeśli ich udział w spadku zostanie pomniejszony przez testament.

[quote]Dziękuje za szybką odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie, na zachowek dla dzieci składają się tylko dobra materialne których mąż jest właścicielem lub współ? Np samochód który ja kupiłam i jest tylko na mnie ale kupiony w trakcie małżeństwa bez rozdzielności.[/quote]

Dokładnie, majątek nabyty w trakcie trwania małżeństwa jest majątkiem wspólnym małżonków, nawet jeżeli jest zarejestrowany tylko na jednego z małżonków. W związku z tym, nawet jeśli samochód został zakupiony za Twoje środki, ale w trakcie trwania małżeństwa, będzie on wchodził w skład majątku wspólnego.

[quote]Czyli warto zrobić rozdzielność majątkową? I tak mąż by wszystko dostał czy ja na podstawie testamentu?[/quote]

Rozdzielność majątkowa może być rozwiązaniem, jeśli chcecie wykluczyć nabywanie majątku wspólnego w przyszłości. Jednak samo ustanowienie rozdzielności majątkowej nie wpłynie na majątek już nabyty przed jej ustanowieniem. Testament będzie decydował o tym, kto dziedziczy po śmierci testatora, niezależnie od rozdzielności majątkowej.

[quote]Rozumiem. Czyli musimy się liczyć z zachowkiem? To jest jakiś procent wartosci czy o tym decyduje sąd?[/quote]

Tak, musicie się liczyć z zachowkiem. W sytuacji, gdy zstępni są dorosłymi i zdolnymi do pracy, przysługuje im zachowek w wysokości połowy wartości udziału spadkowego, który by im przypadał przy dziedziczeniu ustawowym.

[quote]Uzupełnię tylko ze zachowek to nie prawo do danej rzeczy tylko prawo do spłaty w takiej wysokości.[/quote]

Dokładnie. Zachowek jest prawem do spłaty w wysokości odpowiadającej wartości udziału, jaki przysługiwałby uprawnionemu w przypadku dziedziczenia ustawowego. Nie jest to prawo do konkretnej rzeczy znajdującej się w spadku, ale do wartości określonej części spadku.

Potwiedź że nie jesteś botem