[quote]Czy właściciel mieszkania musi przedstawić faktury w przypadku gdy nie zwrócił kaucji z powodu np koniecznosci odmalowania? Czy może potrącić kwotę z tyt. Robocizny pracy własnej?[/quote]
Według polskiego prawa cywilnego, właściciel, chcąc potrącić pewne sumy z kaucji, powinien udokumentować powód takiego potrącenia, aby nie doszło do nieuzasadnionego wzbogacenia się jednej ze stron. Oznacza to, że w przypadku konieczności odmalowania czy innych prac remontowych, właściciel powinien przedstawić odpowiednie faktury lub rachunki. Jeśli chodzi o prace własne, sytuacja jest bardziej skomplikowana, gdyż właściciel musiałby udowodnić wartość jego pracy.
[quote]Ok ale czy to oznacza że właściciel nie musi w żaden sposób udokumentować kwoty potrącenia?[/quote]
Właściciel powinien udokumentować każdą kwotę potrąconą z kaucji, aby zapewnić przejrzystość i zabezpieczyć się przed ewentualnymi roszczeniami ze strony najemcy.
[quote]W czasie najmu obok był burzony budynek w efekcie ściany były zakurzone. Próbując to doczyścić zrobiłam plamę na ok 0.5m2 sufitu. Czy mogą potrącić mi 600 zł za odswierzenie całego pokoju?[/quote]
Biorąc pod uwagę postanowienia umowy, najemca jest zobowiązany do zwrotu lokalu w stanie niepogorszonym. Jeśli jednak przyczyną plamy były czynniki zewnętrzne, takie jak prace budowlane obok, które były niezależne od najemcy, należy rozważyć podział odpowiedzialności za szkodę.
[quote]No ale czy to moja wina że obok burzyli budynek i ściany były brudne przez to? Jest tu mowa o uszkodzeniach z mojej winy. Czy to nie ma znaczenia?[/quote]
Szkody spowodowane przez czynniki zewnętrzne, niezależne od najemcy, nie powinny być potrącane z kaucji najemcy. Jeśli właściciel mieszkania był informowany o problemie i nie podjął działań w celu jego rozwiązania, można uznać, że nie dołożył należytej staranności w celu zabezpieczenia mieszkania.
[quote]Ok ale czy na prawdę nie ma znaczenia że jak informowałam właściciela że jest syf po burzeniu budynku obok to on nie reagował? Ja mam płacić za to teraz?[/quote]
Jeśli właściciel był informowany o problemie i nie podjął działań, aby go rozwiązać, można argumentować, że nie dołożył odpowiedniej staranności, aby zabezpieczyć mieszkanie przed szkodami.
[quote]art. 144 w zw. z art. 690 k.c. przysługiwało Pani powództwo przeciwko właścicielowi nieruchomości na której wykonywane były prace o ich wstrzymanie względnie lepsze zabezpieczenie. Poza tym moim zdaniem na podstawie art. 415 k.c. może Pani domagać się teraz od tej osoby naprawienia szkody.[/quote]
Dokładnie. Jeśli prace budowlane prowadzone obok spowodowały szkodę w wynajmowanym mieszkaniu, najemca mógłby skierować roszczenie wobec właściciela tej nieruchomości. Możliwość dochodzenia roszczeń wobec właściciela nieruchomości, na której prowadzone były prace, powinna zostać rozważona.
[quote]Ale od której osoby? Ja nawet nie wiem kto to burzył[/quote]
Aby dochodzić swoich praw w takiej sytuacji, najpierw trzeba zidentyfikować właściciela nieruchomości, na której prowadzono prace budowlane. Jak sugerowano, można to zrobić poprzez sprawdzenie księgi wieczystej nieruchomości lub informacji dostępnych na miejscu budowy.