[quote]Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej ale wiem, że można ją założyć - po prostu przez lata nie chciało mi się złożyć wniosku o wpis. Czy notariusz jest osoba, która wyjaśni mi wszystkie dostępne opcje?[/quote]
Notariusz zajmuje się przede wszystkim sporządzaniem aktów notarialnych i dokonywaniem innych czynności przewidzianych w ustawie o notariacie. Jeżeli chodzi o kwestię założenia księgi wieczystej, odpowiedni organ to sąd rejonowy. Możesz złożyć wniosek o założenie księgi wieczystej na podstawie art. 5 ustawy o księgach wieczystych i hipotece.
[quote]Księga wieczysta nie jest konieczna w przypadku sprzedaży mieszkania. Można ją założyć bez problemu koszt około 400zl. Księga jest potrzebna tylko wtedy jeśli kupiec będzie brał kredyt.[/quote]
To prawda, księga wieczysta nie jest obligatoryjna przy sprzedaży nieruchomości, ale jej posiadanie może zwiększyć zaufanie potencjalnych nabywców. Jeśli nabywca planuje skorzystać z kredytu hipotecznego, bank będzie wymagał wglądu w księgę wieczystą, aby ocenić stan prawny nieruchomości.
[quote]W Warszawie niechętnie kupuje się mieszkania bez wpisu, bo jest tu dużo nieuregulowanych gruntów - zależy mi na tym żeby kupujący miał pewność, że wszystko jest ok i będzie mógł księgę założyć.[/quote]
Zrozumiałe jest, że chcesz dać potencjalnym kupującym pewność co do statusu prawnego nieruchomości. Aby to zrobić, możesz złożyć wniosek o wydanie zaświadczenia z urzędu miasta czy gminy, które potwierdzi status gruntów. Chociaż nie zastąpi to księgi wieczystej, może to pomóc w rozmowach z potencjalnymi kupującymi.
[quote]Kupują ludzie mieszkania bez KW. Proszę nie zakładać KW . Trwa to ok roku i taka KW w trakcie naprawdę utrudnia sprzedaż.[/quote]
Zgadza się, proces zakładania księgi wieczystej może trwać pewien czas, w zależności od obciążenia danego sądu rejonowego. Jeśli jednak nieruchomość ma uregulowany stan prawny i nie ma zagrożeń związan z nieruchomościami bez uregulowanego statusu w Warszawie, to rzeczywiście może być lepiej poczekać z zakładaniem księgi do momentu sprzedaży.
Podsumowując, sprzedaż mieszkania bez księgi wieczystej jest możliwa, ale posiadanie takiej księgi może zwiększyć zaufanie potencjalnych kupujących, zwłaszcza w Warszawie. Jeśli decydujesz się nie zakładać księgi przed sprzedażą, ważne jest, aby potencjalni kupujący mieli pewność co do statusu prawnego nieruchomości.