Witam,
Bardzo przykro mi, że musiała Pani doświadczyć takiego problemu, zwłaszcza w kontekście tak ważnego wydarzenia, jakim jest ślub. W oparciu o przedstawione fakty i polskie prawo, mogę zasugerować kilka kroków, które Pani może podjąć.
Zgodnie z art. 471 Kodeksu cywilnego, jeśli dłużnik nie spełni świadczenia (w tym przypadku - usługi dekoratorskiej), wierzyciel (Pani) może żądać zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej. Na podstawie art. 481 Kodeksu cywilnego, jeśli umowa zawierała klauzulę dotyczącą kary umownej w przypadku niewykonania usługi, Pani ma prawo do jej egzekwowania.
Procedura, którą warto podjąć, to:
Wysłać do dekoratorki wezwanie do zapłaty w formie listu poleconego z potwierdzeniem odbioru, gdzie jasno określa Pani jej zobowiązanie do zwrotu zaliczki oraz zapłaty kary umownej. W tym piśmie powinna Pani określić nieprzekraczalny termin na spełnienie tych zobowiązań.
Jeśli dekoratorka nie odpowiedzi na wezwanie do zapłaty, warto skorzystać z pomocy rzecznika praw konsumenta lub wnieść sprawę do sądu. W takim przypadku warto posiadać dowody, takie jak umowę, zapisy rozmów, potwierdzenie wysłania i odbioru wezwania do zapłaty itp.
Pamiętajcie, że sąd może obciążyć dekoratorkę kosztami sądowymi. Jeżeli wyrok będzie na Pani korzyść, a dekoratorka nadal nie zapłaci, będzie możliwe skierowanie sprawy do komornika.
Mam nadzieję, że te informacje są pomocne. W razie jakichkolwiek dodatkowych pytań służę pomocą.
Pozdrawiam