Zwrot auta od kupującego.
Sprawa wygląda tak - od ok. miesiąca próbowałem sprzedać swoje auto. Było kilka klientów oglądali i na tym się skończyło. Wczoraj pewna osoba przyjechała, oglądała auto razem z synem i wnuczkiem i zdecydowała się kupić auto. Powiedziałem im wszystko o aucie co wiedziałem-a między innymi, że auto ściąga trochę na prawo, że kopci oraz są błędy w komputerze widoczne na desce rozdzielczej. Kupujący się zgodził na te warunki i podpisał umowę-w niej między innymi było napisane, że kupujący zna stan techniczny pojazdu, a sprzedający nie ukrywa wad.
Dzisiaj natomiast klient dzwoni do mnie i mówi, że chce oddać auto bo był u mechanika, który mu sprawdził i okazało się że w skrzyni mechanizm różnicowy jakiś tam jest do wymiany oraz że turbosprężarka leje olejem. Ja zrobiłem wielkie oczy, gdyż naprawdę nie wiedziałem o tych usterkach, auto posiadałem niecały rok i od zakupu nie było z nim żadnego problemu, zawsze dojechałem do celu, a ja nie jestem wszechwiedzący i nie wiedziałem o tych usterkach, nawet gdy auto trafiało do mechaników na różne wymiany części i sprawdzanie auta nikt mi nigdy o tym nie wspomniał, że takie rzeczy się dzieją.
I co ja mam teraz zrobić?
Nie chcę przyjąć tego auta, gdyż kupujący mieszka ode mnie 150km i skąd ja mam wiedzieć czy już moje auto nie zostało czasem już rozbierane na części albo niewłaściwe użytkowe. Oprócz tego podczas oględzin kupujący złamał mi zaczep od maski silnika.