Podział majątku a intercyza.

Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom został wykończony i jest zamieszkany. Pomimo zawarcia intercyzy ja lokowałam pieniądze w ten dom, oczywiście pomagałam przy budowie, podobnie jak moja rodzina. W trakcie trwania intercyzy zakupiliśmy m.in. dwa samochody osobowe z mężem których jestem współwłaścicielem. Z uwagi na wychowanie małoletnich dzieci nie mogłam podjąć pracy zarobkowej, pracował wyłącznie mąż. W chwili obecnej małżonek twierdzi, że w przypadku podziału majątku będzie on dotyczył tylko do momentu zawarcia intercyzy czyli pozostanie mu do spłaty 50% wartości szacunkowej wartości tego domu w stanie surowym otwartym, ponieważ po zawarciu intercyzy wszystkie faktury dot. domu były imienne i on widnieje jako nabywca. Czy faktycznie tak to wygląda ze strony prawnej ze mój udział po zawarciu intercyzy nie będzie wcale wliczany, a fakt wychowywania wspólnych dzieci nie ma najmniejszego znaczenia?

Potwiedź że nie jesteś botem

Wyszukiwarka