Wniosek o zasiedzenie.

Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomym tego faktu postawiłem tam dwa budynki gospodarcze i ogrodzenie. Budynki to jeden stały a drugi tymczasowy. Z powodu braku oświadczenia woli złożonego przed geodetą sprawa trafi do sądu. Uważam że jeśli już 32 lata użytkuję ten kawałek działki nie wiedząc że nie jestem jej właścicielem, to dokonało się zasiedzenie w dobrej wierze. Do chwili obecnej wyraźnie widać "stan ostatniego spokojnego posiadania" (budynki w granicy i ogrodzenie). Dokładnie 6 lat temu zmienił się właściciel sąsiedniej działki (darowizna). Ani jeden ani drugi z sąsiadów nigdy nie upominali się o ten kawałek ziemi. Moje pytanie: Czy powinienem czekać na rozprawę rozgraniczeniową w sądzie i wtedy zgłosić że 12 lat temu zakończył się bieg zasiedzenia w dobrej wierze, czy już teraz złożyć wniosek o zasiedzenie tej części nieruchomości?

Potwiedź że nie jesteś botem

Wyszukiwarka