Czy mogę zostać oskarżony o zniesławienie za opinię wyrażoną na forach internetowych?
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi.
W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może być, że emocje wzięły nade mną górę, i użyłem dość ostrych słów w mojej wypowiedzi.
Niestety, teraz dostałem informację od administratora forum, że właściciel firmy złożył przeciwko mnie pozew o zniesławienie. Oczywiście, nie miałem zamiaru nikogo zniesławiać, a jedynie wyrazić swoją opinię. Teraz jednak martwię się, że może mi grozić odpowiedzialność prawna za moje słowa.
Nie jestem prawnikiem, więc nie do końca rozumiem, jakie konsekwencje mogą mi grozić w tej sytuacji. Czy rzeczywiście mogę zostać oskarżony o zniesławienie za swoją opinię wyrażoną na forach internetowych? Czy nie ma w tym przypadku jakiejś ochrony wolności słowa?