Czy sąd może zasądzić odszkodowanie za wypadek komunikacyjny, jeśli nie jestem pewien, kto jest winny?
Mam pewien problem związany z wypadkiem drogowym, który miałem kilka miesięcy temu. Wtedy auto, którym jechałem, uderzyło w inne pojazdy na skrzyżowaniu, ale cała sytuacja była dosyć chaotyczna. Byłem przerażony i zdenerwowany, więc nie zwróciłem wtedy uwagi na to, czy to ja czy inny kierowca był winny tego incydentu.
Niestety, teraz otrzymałem wezwanie na rozprawę sądową od drugiego kierowcy za uszkodzenie jego pojazdu. Okazuje się, że uważa on mnie za sprawcę wypadku. Jednak całe zdarzenie było tak szybkie, że nie jestem pewien, czy to na pewno ja byłem winny.
Nie jestem prawnikiem i nie znam się na tych wszystkich przepisach, ale jestem zaniepokojony, że mogę zostać obarczony odpowiedzialnością za coś, czego może nie zrobiłem. Co powinienem teraz zrobić w tej sytuacji? Czy istnieje możliwość, żeby sąd zasądził odszkodowanie odemnie, jeśli nie jestem pewien, kto jest rzeczywistym sprawcą?
Słyszałem też, że niektóre ubezpieczalnie mogą odmówić pokrycia kosztów naprawy, jeśli nie wykażę jednoznacznie winy drugiego kierowcy. Czy to prawda?
Bardzo proszę o jakieś wskazówki i wyjaśnienia, bo czuję się trochę zagubiony w tym wszystkim. Dziękuję z góry za pomoc!