Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego maloletniego syna.
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego małoletniego syna. Po śmierci taty komornik nie chciał mi udzielić informacji o długach ojca żądając 600zl za spis inwentarza. Czy ja jako przedstawicielka ustawowa mojego syna mogę do komornika wystosować prośbę o udzielenie informacji jeśli spadek jeszcze nie został odrzucony? Jak to ubrać w słowa? Złożyłam wniosek do sądu o zgodę na dokonanie czynności prawnej przekraczającej zwykły zarząd majątkiem małoletniego jakim jest odrzucenie spadku ale nie uzasadniłam dlaczego chce to zrobić. Wiem że spadkodawca tonął w długach ale nie mam nic na poparcie mojego stwierdzenia. Pomyślałam żeby w toku postępowania dołączyć coś na potwierdzenie. Mogę zebrać dowody po złożeniu wniosku i okazać się nimi np podczas sprawy spadkowej? Jest jakiś ogólny wzór jakiś paragraf który przemawia za tym że komornik ma obowiązek udzielenia informacji?
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: