odstąpienie od umowy zawartej na odległość

Witam państwa. Jakiś czas temu kupiłam kurs angielskiego przez telefon. Kurs miał być niby dofinansowany przez UE ale to się okazała ściema. Poczytałam o tym i się okazało że to oszuści. Podobno wysyłają plyty które się nie chcą odtworzyć, słabej jakości materiał skomponowany z treści dostępnych za darmo w internecie. nie warty te 299 zł. Mieli wysłać płyty kolejnego dnia kurierem za pobraniem. Ja napisałam tego samego dnia po 2 godzinach powołując się na dyrektywę 2011/83/UE że mogę zrezygnować z umowy zawartej na odległość w ciągu 14 dni przed dostarczeniem produktu więc rezygnuje.
Dostałam odpowiedź mailowo dzisiaj że nie mogę zrezygnować ponieważ zaakceptowałam warunki umowy zawartej przez telefon i muszę odebrać paczkę. Napisali że paczka zostanie dzisiaj normalnie nadana i jeżeli jej nie odbiorę to płacę za całość kursu czyli niby 1600 zł i powołali się na 491 par 1 kc. co mogę zrobić w tej sytuacji bo nie chce mi się z nimi użerać a jeżeli dobrze interpretuję przepisy to uważam że prawo jest po mojej stronie. Napisałam oświadczenie że rezygnuje przed wysyłką czegokolwiek. Ludzie na forach pisali że jak się nie odbierze paczki to straszą sądem. I czy w ogóle można gdzieś zgłosić takie praktyki nieuczciwe?
Bardzo chętnie proszę o paragrafy abym wiedziała co im odpisać.
Pozdrawiam serdecznie

Potwiedź że nie jesteś botem

Wyszukiwarka