rachunek za szpital brak ubezpieczenia
Rachunek za szpital przy braku ubezpieczenia trzeba najpierw sprawdzić dokument po dokumencie: kto wystawił rachunek, za jaki okres, z jakiej podstawy i czy w dniu leczenia faktycznie nie było prawa do świadczeń.
- Jeżeli szpital żąda zapłaty, poproś o pisemne wyjaśnienie i zestawienie świadczeń.
- Praktycznie: sprawdź w ZUS/NFZ, czy w dacie leczenia byłeś zgłoszony do ubezpieczenia, zbierz umowę, zgłoszenie, status ucznia/studenta albo dokumenty z pracy.
- Zbierz decyzję ubezpieczyciela, kosztorys, zdjęcia szkody i własne wyliczenie.
Jeżeli szpital żąda zapłaty, poproś o pisemne wyjaśnienie i zestawienie świadczeń. W sporze o zapłatę znaczenie mają dowody, a ogólna zasada ciężaru dowodu wynika z art. 6 kc. Możesz też poszukać podobnych sytuacji w dziale ubezpieczenia zdrowotnego.
Praktycznie: sprawdź w ZUS/NFZ, czy w dacie leczenia byłeś zgłoszony do ubezpieczenia, zbierz umowę, zgłoszenie, status ucznia/studenta albo dokumenty z pracy. Jeżeli rachunek jest zasadny, można pytać o raty; jeżeli nie, złóż pisemne zastrzeżenie z dowodami.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Mój partner jest chory, będzie miał operację kręgosłupa. Rentę mu odebrali, odwołanie nic nie dało. Złożyliśmy nowy wniosek o rent...
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł...
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...
Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...