Prawo Cywilne 21 dni temu 1 odpowiedź

drzewo sąsiada przewróciło się na moją działkę

Pytanie użytkownika
Hej, mam pytanie z takiej codziennej sprawy cywilnej. Chodzi o drzewo sąsiada przewróciło się na moją działkę. Druga strona mówi, że nic już nie da się zrobić, ale nie wiem, czy to faktycznie tak wygląda prawnie. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
1 odpowiedź
Odpowiedź
20 dni temu
Jeżeli drzewo sąsiada przewróciło się na Twoją działkę, najpierw trzeba ustalić, czy była to zwykła siła wyższa, czy można komuś zarzucić zaniedbanie, np. chore drzewo, brak reakcji na wcześniejsze sygnały albo zły stan posesji. Przy odpowiedzialności za szkodę punktem wyjścia jest art. 415 kc.

W sporach sąsiedzkich znaczenie może mieć też to, czy sposób korzystania z nieruchomości przeszkadza ponad przeciętną miarę. Ten ogólny kierunek wynika z art. 144 kc, chociaż przy samym przewróconym drzewie najważniejsze będą dowody szkody i zaniedbania.

Zrób zdjęcia, nie wyrzucaj od razu wszystkiego bez dokumentacji, spisz datę zdarzenia i poproś sąsiada na piśmie o usunięcie drzewa albo pokrycie szkody. Jeżeli masz ubezpieczenie domu/działki, zgłoś szkodę także ubezpieczycielowi. Potem łatwiej będzie dochodzić kosztów albo regresu.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Brak podobnych wątków do wyświetlenia.