Zwolnienie na urlopie

Aktualnie przebywam na urlopie wypoczynkowym, po którym planowałam przejść na urlop wychowawczy (wnioski o oba urlopy złożone jednocześnie u pracodawcy). Właśnie dostałam wypowiedzenie - powód: likwidacja stanowiska.
Czy po ustaniu zatrudnienia jedynym wyjściem jest rejestracja w urzędzie pracy?
Czy w przypadku gdy nie znajdę opieki do dziecka (na ten moment brak) będę bezrobotna, bez ubezpieczenia (bo nie będę mogła podjąć zatrudnienia)?
anonim cytuj
26-02-2026
Nie. Z samego opisu wynika, że wypowiedzenie jest co najmniej wadliwe. W czasie urlopu wypoczynkowego pracodawca co do zasady nie może wypowiedzieć umowy o pracę (art. 41 k.p.). „Likwidacja stanowiska” tego nie przełamuje, bo to nie jest „likwidacja pracodawcy” z art. 41[sup]1[/sup] § 1 k.p. Nawet przy zwolnieniach z przyczyn niedotyczących pracowników u pracodawcy zatrudniającego co najmniej 20 osób wypowiedzenie w sytuacji z art. 41 k.p. jest dopuszczalne tylko podczas urlopu trwającego co najmniej 3 miesiące, więc zwykły urlop wypoczynkowy się tu nie mieści. (]

Dodatkowo trzeba badać ochronę z art. 186[sup]8[/sup] k.p. Jeżeli był już skutecznie złożony wniosek o urlop wychowawczy, to przy zwykłym trybie wypowiedzenia pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy od dnia złożenia wniosku, a jeżeli wniosek złożono wcześniej niż 21 dni przed rozpoczęciem wychowawczego – od 21. dnia przed startem tego urlopu. Sama likwidacja etatu nie jest tu wyjątkiem. Urlop wychowawczy przysługuje tylko pracownikowi, więc po rozwiązaniu umowy nie „przechodzi się” już na wychowawczy. ]

To nie jest więc sytuacja, w której po prostu zostaje urząd pracy. Najpierw jest kwestia samego wypowiedzenia. Odwołanie do sądu pracy wnosi się w terminie 21 dni od doręczenia pisma wypowiadającego umowę (art. 264 § 1 k.p.), a na podstawie art. 45 § 1 k.p. można żądać uznania wypowiedzenia za bezskuteczne, przywrócenia do pracy albo odszkodowania.

Co do ubezpieczenia: po ustaniu zatrudnienia prawo do świadczeń zdrowotnych nie znika od razu, tylko co do zasady trwa jeszcze 30 dni. Potem trzeba mieć nowy tytuł do ubezpieczenia. Rejestracja w PUP jest jedną z opcji, ale nie działa automatycznie tylko dlatego, że nie ma pracy — status bezrobotnej wymaga zdolności i gotowości do podjęcia zatrudnienia. Jeżeli realnie nie ma Pani możliwości podjęcia pracy z powodu braku opieki nad dzieckiem, to z tym statusem może być problem. Wyjątek ustawowy dotyczy tylko szczególnych okresów związanych z urodzeniem albo przyjęciem dziecka. Poza tym zostaje jeszcze zgłoszenie do ubezpieczenia jako członek rodziny albo dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne.

anonim cytuj
09-04-2026

Sugerowane Tematy

Pozew o podwyższenie alimentów.
Złożony pozew o podwyższenie alimentów na początku sierpnia z zabezpieczeniem roszczenia. Dopiero w tamtym tygodniu sędzia zwrócił akta i pozew został wysłany do drugiej strony. Dalej brak odpowiedzi na zabezpieczenie. Czy to normalna procedura czy tylko u mnie wygląda to inaczej ? Ojciec nie utrzymuje kontaktu mimo, że są ustalone sądownie. Potrafił nie odzywać się po kilka miesięcy, w grudniu minie 3 lata jak ostatni raz widział córkę. Dziecko...
Przepracowałem 2 tygodnie (umowa na 3 miesiące). Czy mogę się starać o chorobowe?
Jestem na umowie o pracę na 3 miesiące, przepracowałem 2 tygodnie i trafiłem do zakładu psychiatrycznego, czy mogę się starać o chorobowe?...
pracodawca grozi zerwaniem umowy po tym jak przyniosłem zwolnienie lekarskie.
Witam pracodawca grozi zerwaniem umowy po tym jak przyniosłem zwolnienie lekarskie. Ot usłyszałem wprost, że po wyleczeniu mogę po prostu przyjść już tylko po wypowiedzenie umowy. Czy mogę się starać o jakieś zadośćuczynienie jeśli jest to umowa zlecenie?...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Dzień dobry, czy może ktoś mi podpowiedzieć kiedy mogę składać wniosek o pozbawienie władzy ojca dziecka, który już 3 rok nie interesuje się dzieckiem? Na tyle, że nawet od dnia porodu na oczy nie widział jak dziecko wygląda.. I czy da się zlikwidować jego nazwisko, dziecko ma dwuczłonowe....

Wyszukiwarka