Zwolnienie na urlopie

Aktualnie przebywam na urlopie wypoczynkowym, po którym planowałam przejść na urlop wychowawczy (wnioski o oba urlopy złożone jednocześnie u pracodawcy). Właśnie dostałam wypowiedzenie - powód: likwidacja stanowiska.
Czy po ustaniu zatrudnienia jedynym wyjściem jest rejestracja w urzędzie pracy?
Czy w przypadku gdy nie znajdę opieki do dziecka (na ten moment brak) będę bezrobotna, bez ubezpieczenia (bo nie będę mogła podjąć zatrudnienia)?
anonim cytuj
26-02-2026
Nie. Z samego opisu wynika, że wypowiedzenie jest co najmniej wadliwe. W czasie urlopu wypoczynkowego pracodawca co do zasady nie może wypowiedzieć umowy o pracę (art. 41 k.p.). „Likwidacja stanowiska” tego nie przełamuje, bo to nie jest „likwidacja pracodawcy” z art. 41[sup]1[/sup] § 1 k.p. Nawet przy zwolnieniach z przyczyn niedotyczących pracowników u pracodawcy zatrudniającego co najmniej 20 osób wypowiedzenie w sytuacji z art. 41 k.p. jest dopuszczalne tylko podczas urlopu trwającego co najmniej 3 miesiące, więc zwykły urlop wypoczynkowy się tu nie mieści. (]

Dodatkowo trzeba badać ochronę z art. 186[sup]8[/sup] k.p. Jeżeli był już skutecznie złożony wniosek o urlop wychowawczy, to przy zwykłym trybie wypowiedzenia pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy od dnia złożenia wniosku, a jeżeli wniosek złożono wcześniej niż 21 dni przed rozpoczęciem wychowawczego – od 21. dnia przed startem tego urlopu. Sama likwidacja etatu nie jest tu wyjątkiem. Urlop wychowawczy przysługuje tylko pracownikowi, więc po rozwiązaniu umowy nie „przechodzi się” już na wychowawczy. ]

To nie jest więc sytuacja, w której po prostu zostaje urząd pracy. Najpierw jest kwestia samego wypowiedzenia. Odwołanie do sądu pracy wnosi się w terminie 21 dni od doręczenia pisma wypowiadającego umowę (art. 264 § 1 k.p.), a na podstawie art. 45 § 1 k.p. można żądać uznania wypowiedzenia za bezskuteczne, przywrócenia do pracy albo odszkodowania.

Co do ubezpieczenia: po ustaniu zatrudnienia prawo do świadczeń zdrowotnych nie znika od razu, tylko co do zasady trwa jeszcze 30 dni. Potem trzeba mieć nowy tytuł do ubezpieczenia. Rejestracja w PUP jest jedną z opcji, ale nie działa automatycznie tylko dlatego, że nie ma pracy — status bezrobotnej wymaga zdolności i gotowości do podjęcia zatrudnienia. Jeżeli realnie nie ma Pani możliwości podjęcia pracy z powodu braku opieki nad dzieckiem, to z tym statusem może być problem. Wyjątek ustawowy dotyczy tylko szczególnych okresów związanych z urodzeniem albo przyjęciem dziecka. Poza tym zostaje jeszcze zgłoszenie do ubezpieczenia jako członek rodziny albo dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne.

anonim cytuj
09-04-2026

Sugerowane Tematy

Urlop ojcowski.
Witam, Pracowałem w firmie X od 01.04.2022 do 30.09.2023r na umowę o pracę. Od 27.09.2023r. Jestem zatrudniony w firmie Y na umowę o pracę na razie na czas określony do 31.12.2024r. W dniu 10.11.2022 urodził mi się syn. Żyje w związku nieformalnym i partnerka przebywa na urlopie macierzyńskim, po urlopie macierzyńskim partnerka wykorzysta zaległy przysługujący jej urlop w firmie, a potem przechodzi na urlop wychowawczy. Ja nic nie brałem kompl...
Alimenty na dorosłe dziecko.
Moje pytanie dotyczy alimentów dla córki. Były mąż nigdy nie interesował się córkami. Rozwiedliśmy się, kiedy miały 3 a druga 5 lat. Teraz to dorosłe kobiety. Jedna skończyła studia i z automatu przestała dostawać swoje 300 zł alimentów. Druga studiuje, ma teraz 21 lat. Starała się o dofinansowanie unijne, a warunkiem było założenie firmy. Ma więc firmę i sporadyczne dochody. Ponadto szuka pracy. Moje pytanie tego właśnie dotyczy: - czy alimenty...
Jak odzyskać swoje rzeczy od byłej dziewczyny?
Rozstałem się niedawno z dziewczyną ale u niej w mieszkaniu rodziców zostało dużo moich rzeczy. Mówiłem jej że chcę te rzeczy odebrać ale ona twierdzi że mi ich nie odda dlatego że ja jej te rzeczy dałem. Mam paragony dowody zakupu na każdą z tych rzeczy. Planuję dziś pojechać do niej i spróbować odzyskać te rzeczy. Co zrobić jeśli nie będzie chciała mi otworzyć drzwi? Czy mogę z tym iść na policję i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa z...
Mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. Okazało się, że ma ona 2000 m kw. Co można z tym zrobić?
Dzień dobry, mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. I tak płaciliśmy i płacili jego rodzice. W roku 2012 geodeta wymierzył działkę i okazało się, że ma ona 2000 mkw. Działka kończy się stawem należącym do gminy, który został wykopany ok. 1990 r. Staw jest poszerzeniem rzeczki, która przepływa przez miejscowość. Niestety z różnych względów można się tym zająć dopiero teraz. Jeśli oczywiście można. Czy ktoś z Pań...

Wyszukiwarka