Wycena wartości auta po kolizji.

Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni.
Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób?
"Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztów naprawy przewyższa wartość rynkową pojazdu sprzed zdarzenia. Naprawa pojazdu jest ekonomicznie nieuzasadniona. Przywrócenie pojazdu do stanu sprzed szkody pociągałoby za sobą nadmierne trudności lub koszty. Wobec tego, kwota wyceny szkody w pojeździe zostanie ustalona jako różnica wartości pojazdu sprzed zdarzenia i wartości pojazdu po szkodzie, tzw. „szkoda całkowita”. Uszkodzony pojazd pozostaje do dyspozycji właściciela.
Niezależnie od powyższego informujemy, że ze względu na rozmiar szkody istnieje również możliwość sprzedaży pojazdu w stanie uszkodzonym za pośrednictwem XXX i zakończenie likwidacji szkody wypłatą odszkodowania w wysokości odpowiadającej wartości rynkowej pojazdu przed szkodą. Jeżeli są Państwo zainteresowani zaproponowaną formą rozliczenia szkody, prosimy o kontakt."
anonim cytuj
11-04-2024
Nam przy ich wycenie wartości naprawa przewyższyła wartość auta, wypłacili jedną trzecią wartości i oczywiście szkoda całkowita. Nie zgodziliśmy się z tym i sprawa jest w sądzie.

anonim cytuj
11-04-2024
Tak, samochód zostaje u ciebie. Z tego co mi się wydaje, wypłacą ci różnice pomiędzy tym ile twoje auto było warte sprzed stłuczki, a tym ile jest warte teraz. Tak przynajmniej było w moim przypadku.

anonim cytuj
11-04-2024
Dziękuję, a kojarzysz może jaki to był %?

anonim cytuj
11-04-2024
Tzn. jaki procent? Jeśli np. Twoje auto było warte przed stłuczką 4500 zł, a po stłuczce jest warte 500 zł to wypłacą ci 4000 zł.

anonim cytuj
11-04-2024
Dzięki za rozwiązanie problemu. Pozdrawiam!

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Umowa na zastępstwo.
Mam problem w kwestii umowy w pracy. Prace zaczęłam 25.01.2021 na zastępstwo, pierwsza umowa na 3 miesiące (zastępstwo), następnie dostałam umowę do 31.10.2021 (również zastępstwo). Kolejna umowa od 31.10.2021 do 31.10.2022 (również na zastępstwo) i aktualną umowę dostałam 31.10.2022 do 31.10.2023, ale już bez informacji o zastępstwie. Na dniach powinnam dostać nową umowę, czy może być to nadal umowa tylko na rok, i czy jeśli poprzednia nie był...
Błąd w akcie dziedziczenia.
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania. Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...
Kupno domu w trakcie jego legalizacji.
Planuję kupno domu, mam już uzgodnione warunki ze sprzedającym, mam jednak kilka wątpliwości. Sprzedający jest w trakcie procesu legalizacji domu, ponieważ wykonał samowolnie adaptację poddasza i dobudował do bryły domu garaż i taras. Dodatkowo nieruchomość ma prawo pierwokupu przez KOWR. Sprzedający chce również zadatek (nie zaliczkę) w kwocie 50 tysięcy złotych. Czy w tej sytuacji odpowiednie będzie zawarcie umowy przedwstępnej warunkowej, gdzi...
Ile czasu mam na zapłacenie zasądzonej nawiązki dla poszkodowanej osoby?
Dzień dobry, pisze do Państwa o poradę. W połowie października zakończyła się sprawa karna w której sąd orzekł nawiązkę dla poszkodowanej strony. Niedawno dostałem wezwanie do zapłaty tej nawiązki w terminie 5 dni od otrzymania listu od pełnomocnika poszkodowanych. Ile czasu mam na jej zapłacenie w internecie nie znalazłem dokładnego terminu a wysokość tej nawiązki to prawie 8tyś zł a ze mam 20 lat nadal się ucze i nie pracuje to jest to dość duż...

Wyszukiwarka