Wycena wartości auta po kolizji.

Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni.
Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób?
"Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztów naprawy przewyższa wartość rynkową pojazdu sprzed zdarzenia. Naprawa pojazdu jest ekonomicznie nieuzasadniona. Przywrócenie pojazdu do stanu sprzed szkody pociągałoby za sobą nadmierne trudności lub koszty. Wobec tego, kwota wyceny szkody w pojeździe zostanie ustalona jako różnica wartości pojazdu sprzed zdarzenia i wartości pojazdu po szkodzie, tzw. „szkoda całkowita”. Uszkodzony pojazd pozostaje do dyspozycji właściciela.
Niezależnie od powyższego informujemy, że ze względu na rozmiar szkody istnieje również możliwość sprzedaży pojazdu w stanie uszkodzonym za pośrednictwem XXX i zakończenie likwidacji szkody wypłatą odszkodowania w wysokości odpowiadającej wartości rynkowej pojazdu przed szkodą. Jeżeli są Państwo zainteresowani zaproponowaną formą rozliczenia szkody, prosimy o kontakt."
anonim cytuj
11-04-2024
Nam przy ich wycenie wartości naprawa przewyższyła wartość auta, wypłacili jedną trzecią wartości i oczywiście szkoda całkowita. Nie zgodziliśmy się z tym i sprawa jest w sądzie.

anonim cytuj
11-04-2024
Tak, samochód zostaje u ciebie. Z tego co mi się wydaje, wypłacą ci różnice pomiędzy tym ile twoje auto było warte sprzed stłuczki, a tym ile jest warte teraz. Tak przynajmniej było w moim przypadku.

anonim cytuj
11-04-2024
Dziękuję, a kojarzysz może jaki to był %?

anonim cytuj
11-04-2024
Tzn. jaki procent? Jeśli np. Twoje auto było warte przed stłuczką 4500 zł, a po stłuczce jest warte 500 zł to wypłacą ci 4000 zł.

anonim cytuj
11-04-2024
Dzięki za rozwiązanie problemu. Pozdrawiam!

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Podatek od sprzedaży działki.
Dzień dobry, Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki. Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło. Kupno działki marzec 2018 Sprzedaż działki sierpień 2023. Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia. Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł. Dzięk...
L4 a koniec umowy.
23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada. 31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną. 6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada. 1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić. 2) A co jeśli...
kwarantanna
Witam. Matka znajomej 02.11 dostała skierowanie na wymaz, dzisiaj je zrobiła (03.11) wyniki mają być w czwartek (05.11). Jak jest teraz z kwarantanna? Wiadomo, że jej matka musi odbyć kwarantanne do wyników a w razie pozytywnego wyniku bodajże jest teraz 10/14 dni od dnia skierowania (?). A jak z moją koleżanką? Może wychodzić z domu do wyników, czy od dnia skierowania razem z matką musi zostać w domu?...
Kara za niezawiadomienie policji o przestępstwie.
Ponad 3 msce temu u mnie w domu na imprezie jeden z gości pod wpływem alkoholu zabrał moje auto pokryjomu przejechał dosyć spory kawałek i się nim rozbił. Pojechałem ze znajomymi go wyratować czyli zamówiliśmy lawetę i nie zgłaszaliśmy tego na policje. Spisałem z nim umowę że w ciągu 3mscy ma mi spłacić samochód. Niedługo po tym wydarzeniu on i tak poszedł siedzieć tyle tylko że za alimenty. I tak 3msce minęły w ciągu których miałem być spłacony ...

Wyszukiwarka