Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni.
Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób?
"Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztów naprawy przewyższa wartość rynkową pojazdu sprzed zdarzenia. Naprawa pojazdu jest ekonomicznie nieuzasadniona. Przywrócenie pojazdu do stanu sprzed szkody pociągałoby za sobą nadmierne trudności lub koszty. Wobec tego, kwota wyceny szkody w pojeździe zostanie ustalona jako różnica wartości pojazdu sprzed zdarzenia i wartości pojazdu po szkodzie, tzw. „szkoda całkowita”. Uszkodzony pojazd pozostaje do dyspozycji właściciela.
Niezależnie od powyższego informujemy, że ze względu na rozmiar szkody istnieje również możliwość sprzedaży pojazdu w stanie uszkodzonym za pośrednictwem XXX i zakończenie likwidacji szkody wypłatą odszkodowania w wysokości odpowiadającej wartości rynkowej pojazdu przed szkodą. Jeżeli są Państwo zainteresowani zaproponowaną formą rozliczenia szkody, prosimy o kontakt."
Nam przy ich wycenie wartości naprawa przewyższyła wartość auta, wypłacili jedną trzecią wartości i oczywiście szkoda całkowita. Nie zgodziliśmy się z tym i sprawa jest w sądzie.
anonim cytuj
11-04-2024
Tak, samochód zostaje u ciebie. Z tego co mi się wydaje, wypłacą ci różnice pomiędzy tym ile twoje auto było warte sprzed stłuczki, a tym ile jest warte teraz. Tak przynajmniej było w moim przypadku.
anonim cytuj
11-04-2024
Dziękuję, a kojarzysz może jaki to był %?
anonim cytuj
11-04-2024
Tzn. jaki procent? Jeśli np. Twoje auto było warte przed stłuczką 4500 zł, a po stłuczce jest warte 500 zł to wypłacą ci 4000 zł.
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...
Mam pytanie. Działka która jest notarialnie zapisana na małżeństwo które ma rozdzielność majątkowa- moja mama i moj tata. Nie maja rozwodu. Natomiast tata ma komorników. Trafił do szpitala . W przypadku jego śmierci jak wyglada to prawnie ? Nie chce przejąć długów ojca, wiem ze musze się zrzec spadku. Natomiast co się dzieje z dzialka? Mama nie ma żadnych dlugow....
Witam serdecznie,
Nabyłem kilka działek, do których przylega prywatna działka z głównej drogi do jeziora (5m szer i ok 220m długości). Wraz z sąsiadem posiadamy służebność gruntowa polegająca na prawie przejścia i przejazdu wpisane w księgę wieczysta. Na działce znajdują się drzewa, krzewy i jest nieprzejezdna. Czy można wymusić na właścicielu usunięcie drzew (wszystkie drzewa poniżej 50cm obwodu itd) ? Czy właściciel może nie zgodzić się na wyc...
Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześnie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: