Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni.
Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób?
"Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztów naprawy przewyższa wartość rynkową pojazdu sprzed zdarzenia. Naprawa pojazdu jest ekonomicznie nieuzasadniona. Przywrócenie pojazdu do stanu sprzed szkody pociągałoby za sobą nadmierne trudności lub koszty. Wobec tego, kwota wyceny szkody w pojeździe zostanie ustalona jako różnica wartości pojazdu sprzed zdarzenia i wartości pojazdu po szkodzie, tzw. „szkoda całkowita”. Uszkodzony pojazd pozostaje do dyspozycji właściciela.
Niezależnie od powyższego informujemy, że ze względu na rozmiar szkody istnieje również możliwość sprzedaży pojazdu w stanie uszkodzonym za pośrednictwem XXX i zakończenie likwidacji szkody wypłatą odszkodowania w wysokości odpowiadającej wartości rynkowej pojazdu przed szkodą. Jeżeli są Państwo zainteresowani zaproponowaną formą rozliczenia szkody, prosimy o kontakt."
Nam przy ich wycenie wartości naprawa przewyższyła wartość auta, wypłacili jedną trzecią wartości i oczywiście szkoda całkowita. Nie zgodziliśmy się z tym i sprawa jest w sądzie.
anonim cytuj
11-04-2024
Tak, samochód zostaje u ciebie. Z tego co mi się wydaje, wypłacą ci różnice pomiędzy tym ile twoje auto było warte sprzed stłuczki, a tym ile jest warte teraz. Tak przynajmniej było w moim przypadku.
anonim cytuj
11-04-2024
Dziękuję, a kojarzysz może jaki to był %?
anonim cytuj
11-04-2024
Tzn. jaki procent? Jeśli np. Twoje auto było warte przed stłuczką 4500 zł, a po stłuczce jest warte 500 zł to wypłacą ci 4000 zł.
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej.
Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię.
Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem.
Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej.
Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
Witam serdecznie,
jeżeli był gdzieś taki temat to najmocniej przepraszam i proszę o skierowanie.
Sprawa jest moim potencjalnym zmartwieniem gdyż ojczym żyje i pewnie pożyje(mam taką nadzieję).
A więc, moja mama i ojczym wzięli ślub gdy miałem jakieś 6 miesięcy, oboje byli po rozwodach i maja dzieci z poprzednich małżeństw.
Ja wychowałem się od dziecka z moim ojczymem w relacji ojciec-syn.
O tyle o ile mam dobrą relacje z jego dziećmi z poprz...
Jak wygląda sytuacja prawna jeśli altanka/szopa stoi 40 cm od granicy płotu sąsiada. Czy taką szopę należy rozebrać? Czytałam, że budynek musi być co najmniej 150 cm od granicy działki, ale czy to dotyczy również szopy, która nie ma fundamentów/stoi na płytkiej wylewce z betonu? Szopa ma około 3-4 m wysokości. Sąsiad mi zarzuca, że nie może stać tak blisko płotu i należy rozebrać....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: