Wycena wartości auta po kolizji.

Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni.
Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób?
"Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztów naprawy przewyższa wartość rynkową pojazdu sprzed zdarzenia. Naprawa pojazdu jest ekonomicznie nieuzasadniona. Przywrócenie pojazdu do stanu sprzed szkody pociągałoby za sobą nadmierne trudności lub koszty. Wobec tego, kwota wyceny szkody w pojeździe zostanie ustalona jako różnica wartości pojazdu sprzed zdarzenia i wartości pojazdu po szkodzie, tzw. „szkoda całkowita”. Uszkodzony pojazd pozostaje do dyspozycji właściciela.
Niezależnie od powyższego informujemy, że ze względu na rozmiar szkody istnieje również możliwość sprzedaży pojazdu w stanie uszkodzonym za pośrednictwem XXX i zakończenie likwidacji szkody wypłatą odszkodowania w wysokości odpowiadającej wartości rynkowej pojazdu przed szkodą. Jeżeli są Państwo zainteresowani zaproponowaną formą rozliczenia szkody, prosimy o kontakt."
anonim cytuj
11-04-2024
Nam przy ich wycenie wartości naprawa przewyższyła wartość auta, wypłacili jedną trzecią wartości i oczywiście szkoda całkowita. Nie zgodziliśmy się z tym i sprawa jest w sądzie.

anonim cytuj
11-04-2024
Tak, samochód zostaje u ciebie. Z tego co mi się wydaje, wypłacą ci różnice pomiędzy tym ile twoje auto było warte sprzed stłuczki, a tym ile jest warte teraz. Tak przynajmniej było w moim przypadku.

anonim cytuj
11-04-2024
Dziękuję, a kojarzysz może jaki to był %?

anonim cytuj
11-04-2024
Tzn. jaki procent? Jeśli np. Twoje auto było warte przed stłuczką 4500 zł, a po stłuczce jest warte 500 zł to wypłacą ci 4000 zł.

anonim cytuj
11-04-2024
Dzięki za rozwiązanie problemu. Pozdrawiam!

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Pozwolenie na widzenie.
Jak uzasadnić, sprecyzować wniosek do prokuratora aby uzyskać więcej niż jedno widzenie w miesiącu do tymczasowo aresztowanego?...
Kupno mieszkania a wada ukryta.
Dzień dobry. Kupiłam mieszkanie kilka miesięcy temu. Zaczekam mieć problemy z instalacją elektryczna, przyszedł elektryk i powiedział, że instalacja jest stara. Przy zakupie poprzedni właściciel zapewniał, że instalacja była wymieniana bo mieszkanie jest po remoncie. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?...
Kupno samochodu.
Prosiłbym o pomoc. Więc kupiłem sobie auto prywatnie od handlarza sprzedał mi na fakturę nie musiałem płacić podatku. Ciągle coś w tym aucie wychodzi zgłosiłem to e mailowo po około 12 dniach. Oczywiście handlarz mówi że nic nie ukryła ni nic mi nie naprawi(auto miało np. El podnoszona klapę bagażnika co się okazało ktoś wyjął z niej silnik ) ale. Najlepsze jest że zapłaciłem online za historię auta i przyszło mi że w Niemczech miał. Dwa razy wyp...
Jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem?
Dzień dobry chciałabym zapytać jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem. Jest to kwota 120 zł więc jeżeli coś mi grozi to może lepiej odebrać. Bardzo dużo osób kupiło po poście na FB w tej chwili te osoby które odebrały piszą że przychodzi jakaś tandeta z chin nie będąca faktycznie tym co sugerowała firma. Generalnie nikt nie odważył się odesłać towaru bo nawet nie ma adresu tej firmy. Przesyłki są nadawane z chin. Jak tylko...

Wyszukiwarka