Spłata małżonka po rozwodzie.

Witam czy 4 lata po rozwodzie można żądać od byłego męża spłaty. Zaznaczam nie było intercyzy, mąż miał pełno długów sprzedał dom ja nie byłam dopisana do aktu notarialnego z powodu tych zadłużeń. Mnie po rozwodzie nie spłacił bo twierdził ze mi się nic nie należy. Mamy dorosłą córkę.
anonim cytuj
21-03-2024
A czy dom nabyliście w trakcie trwania małżeństwa ? Jeśli tak to powinien Cię spłacić.

anonim cytuj
21-03-2024
Niekoniecznie, jeśli otrzymał np. w drodze darowizny to dom był w jego majątku osobistym.

anonim cytuj
21-03-2024
Nie, dom był już zapisany jeszcze przed ślubem.

anonim cytuj
21-03-2024
Miał mnie później dopisać, ale wcześniej zadłużył się więc ja zrezygnowałam. Mieszkałam w tym domu 20 lat.

anonim cytuj
21-03-2024
To w takim razie to tylko majątek osobisty męża który nie podlega podziałowi podczas rozwodu. Pani ma jedynie roszczenie o zwrot nakładów poczynionych na majątek osobisty współmałżonka.

anonim cytuj
21-03-2024
A dziecku też nic się nie należy?

anonim cytuj
21-03-2024
Dopiero po śmierci..bo teraz niby co miałoby się należeć? Chyba że dziecko pomimo pełnoletności się uczy, nie pracuje to alimenty od ojca. Nic poza tym na tą chwilę.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy ugody
Witam, kilka miesięcy temu zawarłam umowę ugody ze swoim dłużnikiem, której przedmiotem jest ratalna spłata długu. Zgodnie z zapisami ww. umowy do czerwca 2025 r. mam uzyskać całą sumę. Jednakże, chciałabym wcześniej skierować sprawę do sądu i żądać całości wierzytelności. W umowie znajduje się zapis o możliwości odstąpienia od umowy na wypadek niewywiązywania się dłużnika z obowiązku terminowej spłaty. Czy tym samym jestem pozbawiona możliwości...
Współwłasność konta po zmarłym dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie?
Witam. Mam taką sprawę. Zmarł mój dziadek, który uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta ponad 8 lat temu. Żyje 2 bezpośrednich spadkobierców po dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie? Zaznaczam, że wpływów z mojej strony na konto nie było. Chce zamknąć konto i podzielić pieniądze. Czy jakaś część tych pieniędzy należy się mnie czy tylko dwóm spadkobiercom, którzy nie są w żaden sposób upoważnieni do konta? Z góry dzięku...
L4 po ustaniu zatrudnienia
Witam. Pod koniec października zostało mi przyznane l4, stosunek mojej pracy kończył się 1 listopada, kiedy byłam na zwolnieniu. Niebawem kończy mi się l4, lecz z pewnością będę miała je przedłużone. Czy lekarz wystawiający mi l4 ma jakąś informację w systemie, że nie pracuję już w tej firmie? ...
Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy?
Dziś podpisałam umowę o prąd budowlany przez niestety moją nie uwagę i wprowadzenie mnie w błąd niestety nie mam jak tego udowodnić brak świadków. Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy? Umowa podpisana w siedzibie PGE. Czy PGE może wymagać ode mnie żebym miała prąd budowlany czyli taryfę C11 która jest dla firm jeśli na działce stoi budynek stan surowy otwarty ale ze względu na sytuację z inflacja budowa na razie je...

Wyszukiwarka