Witam czy 4 lata po rozwodzie można żądać od byłego męża spłaty. Zaznaczam nie było intercyzy, mąż miał pełno długów sprzedał dom ja nie byłam dopisana do aktu notarialnego z powodu tych zadłużeń. Mnie po rozwodzie nie spłacił bo twierdził ze mi się nic nie należy. Mamy dorosłą córkę.
A czy dom nabyliście w trakcie trwania małżeństwa ? Jeśli tak to powinien Cię spłacić.
anonim cytuj
21-03-2024
Niekoniecznie, jeśli otrzymał np. w drodze darowizny to dom był w jego majątku osobistym.
anonim cytuj
21-03-2024
Nie, dom był już zapisany jeszcze przed ślubem.
anonim cytuj
21-03-2024
Miał mnie później dopisać, ale wcześniej zadłużył się więc ja zrezygnowałam. Mieszkałam w tym domu 20 lat.
anonim cytuj
21-03-2024
To w takim razie to tylko majątek osobisty męża który nie podlega podziałowi podczas rozwodu. Pani ma jedynie roszczenie o zwrot nakładów poczynionych na majątek osobisty współmałżonka.
anonim cytuj
21-03-2024
A dziecku też nic się nie należy?
anonim cytuj
21-03-2024
Dopiero po śmierci..bo teraz niby co miałoby się należeć? Chyba że dziecko pomimo pełnoletności się uczy, nie pracuje to alimenty od ojca. Nic poza tym na tą chwilę.
Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?...
Witam serdecznie !! Mam problem który nie dotyczy bezpośrednio mnie tylko mojej mamy i cioci. Jakieś 15 lat temu moja babcia przepisała mieszkanie w zamian za opiekę swojej córce, mając 3 córki przepisała tej która mieszka na miejscu. Dwie pozostałe córki nie miały nic przeciwko ponieważ mieszkają daleko i uznały że tak będzie sprawiedliwie. Ciocia moja gdy dostała mieszkanie od razu wtedy kiedy mogła przepisała je na swoją córkę czyli wnuczkę ba...
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Właścicielka wyliczyła sobie rachunek na ponad 2000zł, który chce z kaucji potrącić, niestety są to same "fanaberie".
Dodam, że w wielu kwestiach przez ponad 2 lata wynajmu byliśmy bardzo ugodowi i bezproblemowi. Jak zepsuła się pralka sami poświęciliśmy czas na znalezienie nowej, która pasowała do zabudowy. Starą pralkę sami nieodpłatnie zawieźliśmy właścicielce. Zaniedbany trawnik w ogrodzie przekonaliśmy i zasialiśmy nowy. Drobne n...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: