Witam czy 4 lata po rozwodzie można żądać od byłego męża spłaty. Zaznaczam nie było intercyzy, mąż miał pełno długów sprzedał dom ja nie byłam dopisana do aktu notarialnego z powodu tych zadłużeń. Mnie po rozwodzie nie spłacił bo twierdził ze mi się nic nie należy. Mamy dorosłą córkę.
A czy dom nabyliście w trakcie trwania małżeństwa ? Jeśli tak to powinien Cię spłacić.
anonim cytuj
21-03-2024
Niekoniecznie, jeśli otrzymał np. w drodze darowizny to dom był w jego majątku osobistym.
anonim cytuj
21-03-2024
Nie, dom był już zapisany jeszcze przed ślubem.
anonim cytuj
21-03-2024
Miał mnie później dopisać, ale wcześniej zadłużył się więc ja zrezygnowałam. Mieszkałam w tym domu 20 lat.
anonim cytuj
21-03-2024
To w takim razie to tylko majątek osobisty męża który nie podlega podziałowi podczas rozwodu. Pani ma jedynie roszczenie o zwrot nakładów poczynionych na majątek osobisty współmałżonka.
anonim cytuj
21-03-2024
A dziecku też nic się nie należy?
anonim cytuj
21-03-2024
Dopiero po śmierci..bo teraz niby co miałoby się należeć? Chyba że dziecko pomimo pełnoletności się uczy, nie pracuje to alimenty od ojca. Nic poza tym na tą chwilę.
Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś o...
Znajomy nie spisał się w powszechnym spisie. Nie dzwonił do niego rachmistrz, więc nie odmówił bezpośrednio. Dzisiaj próbował naprawić swój błąd, ale nie ma opcji aby spisać się po terminie.
Czy ma jakies opcje żeby uniknąć kary?...
Mam pytanie 3 lata temu otrzymałem od rodziców darowiznę na kwotę 37000zł. Zgłosiłem to do urzędu skarbowego z przelewem.
Teraz mam sytuacje odwrotną, ze chce pomóc rodzicom bo mają problem i darować rodzicom kwotę około 40 000.
Wiem, że będę musiał zgłosić to do US na druku SD Z2 z potwierdzeniem przelewu ale czy rodzice będą płacić od tego podatek?
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem urzędnika ale chyba nie....
Co zrobić w sytuacji, gdzie dostałem pismo od komornika o wszczęciu postępowania, ale za Chiny ludowe nie wiem o co chodzi, jest jeszcze w sprawie druga osoba, o tym samym nazwisku, dzwoniliśmy do osoby która złożyła jakieś wnioski znaleźliśmy ją w Internecie, ale ona nic o mnie nie wie, tylko o innej osobie o tym samym imieniu i nazwisku. To nie moje długi, a jest podane moje imię nazwisko oraz adres, gdzie składać skargę? Chcą ode mnie wyłudzić...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: