Spłata małżonka po rozwodzie.

Witam czy 4 lata po rozwodzie można żądać od byłego męża spłaty. Zaznaczam nie było intercyzy, mąż miał pełno długów sprzedał dom ja nie byłam dopisana do aktu notarialnego z powodu tych zadłużeń. Mnie po rozwodzie nie spłacił bo twierdził ze mi się nic nie należy. Mamy dorosłą córkę.
anonim cytuj
21-03-2024
A czy dom nabyliście w trakcie trwania małżeństwa ? Jeśli tak to powinien Cię spłacić.

anonim cytuj
21-03-2024
Niekoniecznie, jeśli otrzymał np. w drodze darowizny to dom był w jego majątku osobistym.

anonim cytuj
21-03-2024
Nie, dom był już zapisany jeszcze przed ślubem.

anonim cytuj
21-03-2024
Miał mnie później dopisać, ale wcześniej zadłużył się więc ja zrezygnowałam. Mieszkałam w tym domu 20 lat.

anonim cytuj
21-03-2024
To w takim razie to tylko majątek osobisty męża który nie podlega podziałowi podczas rozwodu. Pani ma jedynie roszczenie o zwrot nakładów poczynionych na majątek osobisty współmałżonka.

anonim cytuj
21-03-2024
A dziecku też nic się nie należy?

anonim cytuj
21-03-2024
Dopiero po śmierci..bo teraz niby co miałoby się należeć? Chyba że dziecko pomimo pełnoletności się uczy, nie pracuje to alimenty od ojca. Nic poza tym na tą chwilę.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Rodzice kupili mi mieszkanie 10 lat temu w które inwestowałam, ale wciąż prawnie należy do nich. Czy jestem w stanie się jakoś zabezpieczyć przed wyrzuceniem mnie?
Hej, mam problem natury prawno rodzinnej. Prawie 10 lat temu rodzice kupili "mi" mieszkanie. "Mi" ponieważ ono wciąż prawnie należy do nich, pomimo wielokrotnego zapewniania, że przecież jest moje. Ja w nim jedynie od tych prawie 10 lat mieszkam, ale też zarządzam. Był okres, kiedy było wynajmowane, bo studiowałam w innym mieście (oczywiście żaden podatek nie był odprowadzany, bo rodzice zabronili mi to zgłaszać - wszelkie umo...
Odzyskanie długu od znajomego.
Czy ktoś miał doświadczenia z odzyskiwaniem długów. Pożyczyłem koledze z pracy znaczną kwotę. Posiadam jako dowód bankowe potwierdzenie przelewu .Do tego zachowałem korespondencję w tej sprawie na Mesengerze. Moje pytanie jest czy warto zakładać sprawę cywilną i czy moje dowody są wystarczające aby Sąd orzekł nakaz zwrotu. Czy mogę wnosić o odsetki ?...
Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.
Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż d...
Refundacja za okulary do pracy.
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...

Wyszukiwarka