Ściąganie długu od spadkobierców.

Właściciel firmy umiera i nie opłaca faktury za wykonaną usługę. Od czego zacząć ściąganie długu od spadkobierców? Minęło kilka miesięcy od śmierci, nie wiadomo czy sprawa spadkowa już się odbyła. Korespondencja z wezwaniem do zapłaty wysyłana na adres zmarłego celowo nie jest odbierana przez rodzinę.
anonim cytuj
19-03-2024
Zainicjować sprawę spadkową samemu. Kc 1025 § 1. Sąd na wniosek osoby mającej w tym interes stwierdza nabycie spadku przez spadkobiercę.

anonim cytuj
19-03-2024
Chyba że się zrzekną, najlepiej zgłosić do sądu po nakaz wykonawczy i czekać na rozwój.

anonim cytuj
19-03-2024
Zrzec to się mogli przed śmiercią. Teraz mogą odrzuć spadek i niczego to nie zmieni - spadek pójdzie po prostu dalej aż zostanie wyłoniony spadkobierca finalnie może to być gmina. Poza tym jeśli spadkobiercami była najbliższą rodzina i upłynęło 6mcy od zgonu spadek został przyjęty z mocy prawa. Tytuł wykonawczy na kogo miałby być wystawiony ? Przecież nie na zmarłego. A to oznacza że na spadkobierców czyli trzeba ich wyłonić.

anonim cytuj
19-03-2024

Sugerowane Tematy

Na jakich podstawach mam prawo zabrać kaucję lokatorowi? Jeśli w ogóle.
Dzień dobry państwu. Mój problem polega głównie na mojej naiwności. Pierwszy raz wynająłem komuś mieszkanie i nie ogarnąłem podstaw. Umówiłem się z lokatorem, że pozwolę mu usunąć z mieszkania wersalkę i przenieść ją do piwnicy, jeżeli odpowiednio o nią zadba i zabezpieczy, żeby nic się jej nie przytrafiło. Umówiliśmy się słownie, że zwrócenie jej w nienagannym stanie jest warunkiem dla wykonania tego ruchu. Pięć miesięcy później przy odbiorze m...
Egzekucja z nieruchomości.
Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego może prowadzić egzekucję ze wspólnej nieruchomości (działka w trakcie zabudowy) na zasadzie wspólności majątkowej małżeńskiej kiedy jeden z małżonków nie wiedział o długach drugiego? Doprecyzowując są to zaległe podatki po zamkniętej działalności gospodarczej do której drugi z małżonków w ogóle się nie wtrącał ani nie miał z tą działalnością nic wspólnego....
Prawa autorskie.
Chciałbym opublikować wiersz/piosenkę na spotter fb publicznie, skierowana do bliskiej osoby ze względu na miłe dla niej zaskoczenie. Piosenko/wiersz jest na tyle genialna i ładnie ułożona, że boję się, że może zostać skradzione i wykorzystane przez jakiś zespół lub osobę. W jaki sposób mogę to zabezpieczyć i udowodnić, że należy do mnie w razie gdybym gdzieś ja usłyszał? Jaka adnotację napisać pod publikowana piosenka?. Proszę o wskazówki jak si...
Zmiana nazwy stanowiska.
Dzień dobry, od 1.12.2023 pracodawca wdrożył nowy regulamin wynagradzania, porządkując i zmieniając tym samym nazwy stanowisk. Np. pracownik na kategorii zaszeregowania 10 do tej pory miał nazwe stanowiska Starszy Specjalista ds. ..., od 1.12 będzie miał nazwe stanowiska Specjalista ds. .... . Regulamin został ogłoszony. Jak w tej sytuacji nalezy wdrożyć nowe nazwy stanowisk? Czy ogłoszenie samego regulaminu jest wystarczające czy trzeba podpisyw...

Wyszukiwarka