Ile z wynagrodzenia minimalnego zajmie komornik?

Mam pytanie odnośnie zajęcia przez komornika. Mam długi z tytułu niespłaconych pożyczek, dostałem też informację o zajęciu części mieszkania. Czy jeśli dostaję najniższą krajową (a więc minimum) to czy komornik może coś z tego ruszyć (zabrać jakąś część)?
anonim cytuj
14-03-2024
Umowa o pracę czy zlecenie?

anonim cytuj
14-03-2024
Umowa o pracę.
Ale poproszę od razu informację jak wyglądałoby to w przypadku umowę zlecenie.

anonim cytuj
14-03-2024
Dostałem też informację o zajęciu części mieszkania.

Od kogo była ta informacja?

anonim cytuj
14-03-2024
Od komornika.

anonim cytuj
14-03-2024
Nie może. Zgodnie z art. 87(1) § 1. pkt 1 Kodeksu pracy wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne, zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz wpłat dokonywanych do pracowniczego planu kapitałowego, jeżeli pracownik nie zrezygnował z ich dokonywania - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne.

anonim cytuj
14-03-2024
Nie może. Zgodnie z art. 87(1) § 1. pkt 1 Kodeksu pracy wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne, zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz wpłat dokonywanych do pracowniczego planu kapitałowego, jeżeli pracownik nie zrezygnował z ich dokonywania - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne.

anonim cytuj
14-03-2024
A bardziej konkretnie i wprost kwotowo: jeśli moja płaca to 3950 zł, a kwota wolna od potraceń komorniczych to 4242 zł to znaczy, że pracodawca nic komornikowi nie przekaże?

anonim cytuj
14-03-2024
Tak, tylko pamiętaj, że mowa o kwotach brutto. 3950 zł brutto to jakaś dziwna konstrukcja typu 15/16 etatu?

anonim cytuj
14-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać należne pieniądze za zaległy urlop?
Dostałem rozwiązanie umowę o pracę za wypowiedzeniem Treść wypowiedzenia umowy Rozwiązuje z panem zawartą w dniu z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, która upłynie w dniu 30 czerwiec 2023r. Przyczyną rozwiązania umowy z powodu likwidacji stanowiska pracy i złożenie do Sądu wniosku o upadłość firmy. Jednocześnie informuję że w terminie 21 dni od daty doręczenia niniejszego pisma przysługuje Panu prawo wniesienia odwołania do Są...
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku?
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?...
Zwalczanie nieuczciwej konkurencji.
Witam serdecznie, prowadzę Firmę w branży rozrywkowej (wynajem atrakcji dla dzieci i dorosłych). Mamy kilku pracowników, pozycje na rynku. Kilka dni temu wyszło na jaw, że brat jednego z naszych pracowników, założył nam dosłownie pod nosem i w tajemnicy konkurencyjną firmę. Dodam, że ten brat niejednokrotnie nam pomagał. Po cichu kupił ten sam sprzęt od dostawcy, od którego mu bierzemy sprzęt. Stworzył nazwę firmy łudząco podobną do naszej, stwo...
Czy jest możliwy rozwód przez e-sąd?
Czy ktoś korzystał z takiego rozwiązania i czy faktycznie koszty są mniejsze i można zrobić to szybko (rozwód bez orzekania o winie, oby dwie strony chcą)?...

Wyszukiwarka