Ile z wynagrodzenia minimalnego zajmie komornik?

Mam pytanie odnośnie zajęcia przez komornika. Mam długi z tytułu niespłaconych pożyczek, dostałem też informację o zajęciu części mieszkania. Czy jeśli dostaję najniższą krajową (a więc minimum) to czy komornik może coś z tego ruszyć (zabrać jakąś część)?
anonim cytuj
14-03-2024
Umowa o pracę czy zlecenie?

anonim cytuj
14-03-2024
Umowa o pracę.
Ale poproszę od razu informację jak wyglądałoby to w przypadku umowę zlecenie.

anonim cytuj
14-03-2024
Dostałem też informację o zajęciu części mieszkania.

Od kogo była ta informacja?

anonim cytuj
14-03-2024
Od komornika.

anonim cytuj
14-03-2024
Nie może. Zgodnie z art. 87(1) § 1. pkt 1 Kodeksu pracy wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne, zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz wpłat dokonywanych do pracowniczego planu kapitałowego, jeżeli pracownik nie zrezygnował z ich dokonywania - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne.

anonim cytuj
14-03-2024
Nie może. Zgodnie z art. 87(1) § 1. pkt 1 Kodeksu pracy wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne, zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz wpłat dokonywanych do pracowniczego planu kapitałowego, jeżeli pracownik nie zrezygnował z ich dokonywania - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne.

anonim cytuj
14-03-2024
A bardziej konkretnie i wprost kwotowo: jeśli moja płaca to 3950 zł, a kwota wolna od potraceń komorniczych to 4242 zł to znaczy, że pracodawca nic komornikowi nie przekaże?

anonim cytuj
14-03-2024
Tak, tylko pamiętaj, że mowa o kwotach brutto. 3950 zł brutto to jakaś dziwna konstrukcja typu 15/16 etatu?

anonim cytuj
14-03-2024

Sugerowane Tematy

Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...
Zapisy w Księdze Wieczystej.
Na działce ,którą chcemy nabyć znajdują się obiekty budowlane ( stary dom, studnia i budynek gospodarczy) w Księdze Wieczystej nie ma na ten temat żadnych zapisów, jest tylko określona powierzchnia nieruchomości. Czy jest jakieś niebezpieczeństwo przy nabywaniu takiej nieruchomości i czy w akcie notarialnym zapisy dotyczące tego co się znajduje na działce powinny być szczegółowo opisane ? Budynki są stare i nie posiadają dokumentacji....
Jakie prawa i obowiązki ma opiekun osoby ubezwłasnowolnionej?
Witam siostra jest opiekunem całkowicie ubezwłasnowolnionego brata ,moje pytanie czy może zabronić mi wejść na jego posesje i domu żeby zobaczyć jak się czuje i czy wszystko w porządku u niego bo jak ona twierdzi że nie mam prawa bo to jest wszystko jej bo ona dostała od sądu zezwolenie na zarządzanie jego majątkiem. Co w takiej sytuacji mogę zrobić....
Własność i udział w spadku.
Witam wszystkich Dowiedziałam się, że mogę domagać się czynszu od użytkowniczki pozostałego majątku, chciałabym wiedzieć czy takie mam prawo Osoba ta nie trzyma się kawałka posiadłości, w skład wchodzą (przestrzeń otwarta i budynek gospodarczy) korzysta ona z całości a ja nie zgadzam się z tym ponieważ połowa tej posiadłości należy do mnie Na podział spadku przez Sąd i zniesienie współwłasności jeszcze czekamy Proszę o potwierdzenie czy czyns...

Wyszukiwarka