Zaniżenie wartości nieruchomości.

Jeśli osoba w pozwie o przeniesienie własności nieruchomości wycenia nieruchomość na 10 tysięcy, a ona jest warta ponad 100 tysięcy to poniesie jakieś konsekwencje w sądzie?
W tym przypadku opłata od pozwu wyniosła 500 złotych, a powinna dużo więcej.
anonim cytuj
06-03-2024
Art. 25. § 1. Sąd może sprawdzić wartość przedmiotu sporu oznaczoną przez
powoda i zarządzić w tym celu dochodzenie.
§ 2. Po doręczeniu pozwu sprawdzenie nastąpić może jedynie na zarzut
pozwanego, zgłoszony przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy.
§ 3. Jeżeli sąd w wyniku sprawdzenia wartości przedmiotu sporu uzna się za
niewłaściwy, przekaże sprawę sądowi właściwemu; jeżeli jest kilka sądów
właściwych – przekaże temu z nich, który wskaże powód.
Art. 26. Po ustaleniu w myśl artykułu poprzedzającego, wartość przedmiotu
sporu nie podlega ponownemu badaniu w dalszym toku postępowania.

anonim cytuj
06-03-2024
Kompletnie nie rozumiem 3 punktu. Czyli sąd może przekazać sprawę innemu sądowi, który ewentualnie może wybrać powód?
Chodzi o pozew o przeniesienie własności gruntu, natomiast w doręczeniu od sądu pisze w sprawie o zobowiązanie do złożenia oświadczenia woli.

anonim cytuj
06-03-2024
W I instancji sprawa jest rozpatrywane przez sąd rejonowy lub sąd okręgowy.
W wielu przypadkach o tym, który sąd jest właściwy decyduje wartość przedmiotu sporu.
Sprawdzenie wartości przedmiotu sporu może spowodować zmianę tej wartości co w konsekwencji może skutkować tym, że zmieni się właściwość sądu z rejonowego na okręgowy lub odwrotnie.
O tym mówi par 3.

anonim cytuj
06-03-2024

Sugerowane Tematy

Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które ...
Przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
Jak rozliczyć wynajem pokoju studentom?
Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać? Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć...
Odszkodowanie
Na początku września w domu, w kuchni zaczął być lekko wyczuwalny zapach gazu. Instalacja gazowa jest nowa - założona ok 2 lata temu. Po kilku dniach, już trochę zdenerwowana, zadzwoniłam na pogotowie gazowe. Panowie przyjechali, sprawdzili instalację w domu i mówią, że wszystko jest ok. Jednak jak przyłożyli czujnik do ziemi to zaczęło pikać. I tak przystawiali, że doszli do tego, że gaz uchodzi z zewnątrz - tam gdzie na ścianie jest licznik i p...

Wyszukiwarka