Robiłam kurs na prawo jazdy w 2011 roku. Zdawałam w OSK egzamin praktyczny, do teorii nie przystąpiłam wtedy, dopiero w tym roku. Teraz chciałabym sprawę dokończyć. Od OSK nie otrzymałam kart jazd, tylko umowę i rachunek. Oni karty jazdy zniszczyli. Nie chcą wystawić żadnego zaświadczenia o ukończeniu kursu, namawiają do ponownego wykupienia kursu. Teoretycznie kurs jest dożywotni, no ale bez ukończonych obydwu egzaminów wtedy nie uznają go jako zakończony. Czy ktoś może podpowiedzieć jak podejść do tematu? W starostowie niezbyt wiedzą co dalej.
Po tylu latach dla mnie było jasne, że się do nich zgłaszam, wykupuje powiedzmy 10 jazd żeby ogarnąć auto itd., zdaję egzaminy wewnętrzne i idę dalej, ale oni mają z tym problem i " najlepiej wykupić nowy kurs"
Proszę zapoznać § 18. - Szkolenie osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, instruktorów i wykładowców. Rozporządzeniem MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA z dnia 4 marca 2016 r. Niestety ale OSK nie ma obowiązku tych kart tak długo trzymać pozostaje udać się do Starostwa aby wyciągnąć z archiwum. O ile po takim czasie nie zostały zniszczone.
anonim cytuj
02-03-2024
Jak to się ma do tego, że kurs jest dożywotni? Czy OSK nie powinna mieć informacji o tym na jakim etapie zakończono kurs?
anonim cytuj
02-03-2024
Przeczytała pani § 18 z rozporządzenia tam jest dokładnie ile czasu OSK może przechowywać dokumentację, pozostaje pani archiwum. A kurs jest dożywotni jak go się zakończy a tu brak jednego egzaminu wewnętrznego czyli mamy kurs przerwany.
Witam.
W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024).
W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy.
1. Pytanie do ...
Wziąłem kredyt gotówkowy na 105tys na dowolny cel (plus mialem swoich 15-20tys).
Kupiłem mieszkanie w stanie do remontu wraz z współwłaścicielem (ja dałem 40tys, on 260tys).
Ja za pieniądze z kredytu oraz swoje własne wyremontowałem je wraz z kupne meblami i sprzetu (na co mam potwierdzenia przelewów, faktury, umowy itp).
Teraz wspowlasciciel chce to mieszkanie sprzedać a wartość jego wzrosła z 300tys do 380tys.
On chce swoją część jaka wł...
Witam.
Od 1.09.2017 do 31.08.2019 zatrudniona bylam u pracodawcy. W czerwcu 2019 urodziłam dziecko i od 01.09.2019 przejął mnie ZUS i wypłacał zasiłek macierzyński przez nie cały rok. Po zakończeniu zasiłku macierzyńskiego w lipcu 2020 zarejestrowałam w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku. Z dniem 01.09.2020 znalazłam samodzielnie pracę u tego samego pracodawcy jednak jest to trochę inne stanowisko inny wymiar godzin niż po...
Kobieta po rozwodzie, jest właścicielką miejsca postojowego w hali garażowej, drugim właścicielem jest jej były mąż. Nie ma z nim kontaktu. Jak sprzedać w takiej sytuacji to miejsce? Jak się go pozbyć? Co zrobić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: