Czy babcia może zgłosić do ubezpieczenia swojego wnuka ?

Czy babcia może zgłosić do ubezpieczenia swojego wnuka bądź swoją córkę?
anonim cytuj
01-03-2024
Pełnoletniej córki nie, wnuka jeśli drugi rodzic nie pracuje to tak. Ale jeśli ojciec wnuka pracuje to wtedy on jest zobowiązany do ubezpieczenia syna.

anonim cytuj
01-03-2024
Drugi rodzic żyje ale nie mają kontaktów od wielu lat.

anonim cytuj
01-03-2024
W sytuacji gdy drugi rodzic jest objęty ubezpieczeniem i babcia będzie chciała zgłosić wnuka do ubezpieczenia to system odrzuci zgłoszenie. Chyba, że rodzic jest pozbawiony całkiem władzy rodzicielskiej.

anonim cytuj
01-03-2024
Takie są niestety przepisy. Skoro ojciec dziecka nie jest obecny w życiu dziecka matka dziecka powinna była to załatwić sądownie bo właśnie potem to komplikuje różne sprawy.

anonim cytuj
01-03-2024
Można zgłosić każdą osobę, także dorosłą, jeśli jest zstępnym lub wstępnym i jeśli prowadzi się wspólne gospodarstwo domowe.

anonim cytuj
01-03-2024
Dorosłej córki nie może, natomiast niepełnoletniego wnuka może jak najbardziej. Babcia musi wypełnić wniosek w ZUS-ie, nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi opłatami.

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Wydanie rzeczy osobistych przed pracodawcę.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o informację, czy pracodawca może odmówić pracownikowi, będącemu na wypowiedzeniu bez świadczenia pracy, wstępu na teren zakładu pracy w celu odebrania swoich prywatnych rzeczy z szafki? Czy jeżeli tak to jest zobowiązany do przekazania zawartości pracownikowi? Co jeżeli odmówi? ...
Jak ustalić masę spadkową?
Witam proszę o informację jak mogę namierzyć masę spadkową lub inaczej inwentarz spadkowy ? W styczniu mam termin rozprawy o dział spadku ale nie wiem co wujek miał co było wspólne z ciotką (też nie żyje) wiem tylko o jednym długu jak mogę się dowiedzieć czy nie było więcej długów pożyczek czy mieszkanie w którym mieszkali całe życie było jej, jego ich a może spółdzielni ? Czy nie jest zadłużone ? Potrzebuje wiedzieć co miał czy przyjmować czy si...
Działalność gospodarcza
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem. Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia? Chodzi mi o dokładnie: 1. Numer zamówienia 2. Produkty i ich cena 3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu. Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...
Rozprawa online
Czy jako świadek mogę wziąć udział w rozprawie online, ze względu na brak możliwości osobistego uczestnictwa? Jaka jest podstawa Sądu do wydania takiego "zezwolenia", czy jest jakiś "oficjalny" wzór wniosku, z którym powinnam się zwrócić do Sądu?...

Wyszukiwarka