Pełnoletniej córki nie, wnuka jeśli drugi rodzic nie pracuje to tak. Ale jeśli ojciec wnuka pracuje to wtedy on jest zobowiązany do ubezpieczenia syna.
anonim cytuj
01-03-2024
Drugi rodzic żyje ale nie mają kontaktów od wielu lat.
anonim cytuj
01-03-2024
W sytuacji gdy drugi rodzic jest objęty ubezpieczeniem i babcia będzie chciała zgłosić wnuka do ubezpieczenia to system odrzuci zgłoszenie. Chyba, że rodzic jest pozbawiony całkiem władzy rodzicielskiej.
anonim cytuj
01-03-2024
Takie są niestety przepisy. Skoro ojciec dziecka nie jest obecny w życiu dziecka matka dziecka powinna była to załatwić sądownie bo właśnie potem to komplikuje różne sprawy.
anonim cytuj
01-03-2024
Można zgłosić każdą osobę, także dorosłą, jeśli jest zstępnym lub wstępnym i jeśli prowadzi się wspólne gospodarstwo domowe.
anonim cytuj
01-03-2024
Dorosłej córki nie może, natomiast niepełnoletniego wnuka może jak najbardziej. Babcia musi wypełnić wniosek w ZUS-ie, nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi opłatami.
Aktualnie mamy biuro i magazyn w jednym budynku ale szef zdecydował, że magazyn będzie przeniesiony do innej miejscowości. Ja pracuje jako pracownik biurowy i nie czuje się ja siłach przez tydzień pracować ciężko fizycznie i dźwigać towary, oraz ustawiać regały do wysokiego składowania. Czy jako pracownik biurowy, mam prawo odmówić jazdy 20 km do innej miejscowości? Dźwigania tam rzeczy przez cały tydzień? Oczywiście wszystko jest na słowo, nie d...
Witam, żyliśmy bez ślubu, mamy wspólne 3 letnie dziecko, po rozstaniu płacę regularnie alimenty które ustaliliśmy bez ingerencji sądu.
Alimenty płacę jej większe niż ode mnie oczekiwała, w zamian robi problemy jeśli chodzi o spędzanie czasu z dzieckiem, a dokładnie z nocowaniem u mnie.
Chciałbym zapytać czy warto jako ojciec zakładać sprawę sądową jeśli rozmowy nie doprowadzą do ugody....
Dobry wieczór mam pytanie. Konkubinat trwający ponad 5 lat, jedna ze stron mieszkała w mieszkaniu drugiej strony. Przez 5 lat dopłacała sie do rachunków oraz do mieszkania co pomagało drugiej stronie spłacić szybciej kredyt. Czy po wyprowadzce osoba która się wyprowadziła może zażądać zwrotu pieniędzy które były wpłacane na rzecz własności drugiej strony?...
Zakupiłem zestaw kluczy od sklepu na allegro, po pierwszym użytkowaniu grzechotka klucza się poddała na chyba 7 śrubie do odkręcenia. Poinformowałem sklep na allegro, przesłałem zdjęcia uszkodzeń, pracownik poinformował mnie aby dokręcić jeden z elementów ale jeżeli to nie pomoże to odesłać na reklamacje na ich formularzu. Na formularzu wnioskowałem o wymianę towaru na nowy.
W 14 dniu pracownik odpisał:
Na formularzu reklamacyjnym zgodził się P...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: