Pełnoletniej córki nie, wnuka jeśli drugi rodzic nie pracuje to tak. Ale jeśli ojciec wnuka pracuje to wtedy on jest zobowiązany do ubezpieczenia syna.
anonim cytuj
01-03-2024
Drugi rodzic żyje ale nie mają kontaktów od wielu lat.
anonim cytuj
01-03-2024
W sytuacji gdy drugi rodzic jest objęty ubezpieczeniem i babcia będzie chciała zgłosić wnuka do ubezpieczenia to system odrzuci zgłoszenie. Chyba, że rodzic jest pozbawiony całkiem władzy rodzicielskiej.
anonim cytuj
01-03-2024
Takie są niestety przepisy. Skoro ojciec dziecka nie jest obecny w życiu dziecka matka dziecka powinna była to załatwić sądownie bo właśnie potem to komplikuje różne sprawy.
anonim cytuj
01-03-2024
Można zgłosić każdą osobę, także dorosłą, jeśli jest zstępnym lub wstępnym i jeśli prowadzi się wspólne gospodarstwo domowe.
anonim cytuj
01-03-2024
Dorosłej córki nie może, natomiast niepełnoletniego wnuka może jak najbardziej. Babcia musi wypełnić wniosek w ZUS-ie, nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi opłatami.
Otrzymałam w darowiźnie dom i działkę. Później wzięłam ślub i rozszerzałam umową majątkową małżeńską wspólność i wyszczególniona była ta darowizna od rodziców ze tez wchodzi w majątek wspólny. Czy ten akt notarialny jest sporządzony zgodnie z prawem? Chce się z nim rozwieźć i teraz nie wiem czy musimy to dzielić na pół?...
Mam taką sprawę.
Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Rozważam zakup mieszkania spółdzielczego własnościowego ....na co zwrócić przy zakupie, jakie dokumenty posprawdzac/ zarządać od sprzedającego, czy zakładać księgę wieczysta i jak to zrobić. I też nie rozumiem jednej kwestii żeby przekształcić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w odrębną własność trzeba :
++Wykupić mieszkanie od spółdzielni,
++ Założyć księgę wieczysta
I teraz to czego nie rozumiem...skoro dostałam info od sprzedającego...
Witam, 2 dni temu miałam stłuczkę, nie z mojej winy. Jest pewne, że rzeczoznawca uzna szkodę całkowitą w moim samochodzie, zostanę bez pieniędzy za które mogłabym kupić samochód (pewnie ze 2-3 tysiące) i bez samochodu a jest mi bardzo potrzebny. Wiem, że jeśli rzeczoznawca uzna szkodę całkowitą to mogę oddać firmie ubezpieczającej samochód na aukcję i w tym momencie przestaję rozumieć co się dalej dzieje. Ktoś na tej aukcji musi dać za samochód p...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: