Pełnoletniej córki nie, wnuka jeśli drugi rodzic nie pracuje to tak. Ale jeśli ojciec wnuka pracuje to wtedy on jest zobowiązany do ubezpieczenia syna.
anonim cytuj
01-03-2024
Drugi rodzic żyje ale nie mają kontaktów od wielu lat.
anonim cytuj
01-03-2024
W sytuacji gdy drugi rodzic jest objęty ubezpieczeniem i babcia będzie chciała zgłosić wnuka do ubezpieczenia to system odrzuci zgłoszenie. Chyba, że rodzic jest pozbawiony całkiem władzy rodzicielskiej.
anonim cytuj
01-03-2024
Takie są niestety przepisy. Skoro ojciec dziecka nie jest obecny w życiu dziecka matka dziecka powinna była to załatwić sądownie bo właśnie potem to komplikuje różne sprawy.
anonim cytuj
01-03-2024
Można zgłosić każdą osobę, także dorosłą, jeśli jest zstępnym lub wstępnym i jeśli prowadzi się wspólne gospodarstwo domowe.
anonim cytuj
01-03-2024
Dorosłej córki nie może, natomiast niepełnoletniego wnuka może jak najbardziej. Babcia musi wypełnić wniosek w ZUS-ie, nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi opłatami.
Problem z właścicielką wynajętego mieszkania.
23 grudnia zakończyłam wynajem - rozwiązany z za porozumieniem stron, podpisane oświadczenie, że właściciel odbiera lokal w stanie niepogorszonym, zaakceptowanym. Zgodziłam się na zatrzymanie kaucji w całości.
27 właściciel nagle wysyła zdjęcia z uszkodzeniami - które pierwszy raz na oczy widzę i żąda ode mnie pieniędzy na naprawy, pomimo, że ma 3000 zł kaucji. Oczywiście nie zgodziłam się, jak dl...
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...
Witam
Powierzono mi opieki nad nastolatką na podstawie aktu notarialnego. Dogadałam się z rodzicem ,który pilnie potrzebował wyjechać zarobkowo za granicę ,że jak zarobi to przyśle mi pieniądze na dziecko. Ponadto złożył w banku dyspozycję na jednorazowy przelew alimentów dla córki. Oczekiwałam kontaktu z rodzicem jednak ten kontakt się urwał ,a raczej rodzic unika kontaktu ze mną ,bo nie chce dołożyć pieniędzy na utrzymanie. Dziecko spędziło u ...
Witam, zostałam wyrzucona wraz z 3-miesięcznym dzieckiem z domu, gdzie mam meldunek. Partner kopnął mnie i uderzył jak miałam dziecko na rękach. Jestem aktualnie w innym mieście u rodziców. Co powinnam teraz zrobić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: