Czy babcia może zgłosić do ubezpieczenia swojego wnuka ?

Czy babcia może zgłosić do ubezpieczenia swojego wnuka bądź swoją córkę?
anonim cytuj
01-03-2024
Pełnoletniej córki nie, wnuka jeśli drugi rodzic nie pracuje to tak. Ale jeśli ojciec wnuka pracuje to wtedy on jest zobowiązany do ubezpieczenia syna.

anonim cytuj
01-03-2024
Drugi rodzic żyje ale nie mają kontaktów od wielu lat.

anonim cytuj
01-03-2024
W sytuacji gdy drugi rodzic jest objęty ubezpieczeniem i babcia będzie chciała zgłosić wnuka do ubezpieczenia to system odrzuci zgłoszenie. Chyba, że rodzic jest pozbawiony całkiem władzy rodzicielskiej.

anonim cytuj
01-03-2024
Takie są niestety przepisy. Skoro ojciec dziecka nie jest obecny w życiu dziecka matka dziecka powinna była to załatwić sądownie bo właśnie potem to komplikuje różne sprawy.

anonim cytuj
01-03-2024
Można zgłosić każdą osobę, także dorosłą, jeśli jest zstępnym lub wstępnym i jeśli prowadzi się wspólne gospodarstwo domowe.

anonim cytuj
01-03-2024
Dorosłej córki nie może, natomiast niepełnoletniego wnuka może jak najbardziej. Babcia musi wypełnić wniosek w ZUS-ie, nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi opłatami.

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Naruszenie zasad miru domowego
Gdzie zgłosić naruszenie zasad miru domowego właścicielka chce wejść do wynajmowanego mieszkania bez mojej obecności oraz ustalenia że mną konkretnego czasu (podane około południa tylko) - komisariat osobiście czy przez 112? I jeżeli mieszkanie jest w rejonie Czuby Lublin a mieszka na Tatatach Lublin to który komisariat ? Czuby czy Tatary?...
Wypowiedzenie umowy użyczenia.
Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa. Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu: 1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki 2. bez pozwu sądowego (co nie idzie) 3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie ...
Czy można wypowiedzieć umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia?
Mam umowę o pracę. Od września przebywam na L4 bo miałam operację. Mój stan zdrowia na ten moment nie pozwala mi wrócić do tej pracy, bo nie mogę dźwigać. W jaki sposób w trybie natychmiastowym bez konsekwencji można rozwiązać umowę. Nie chce iść do pracy i po badania o zdolność bo to strata czasu....
Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen ze sprawdzianu gdy uczeń był nieobecny
Szanowni Państwo, Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole. 1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu. 2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...

Wyszukiwarka