Termin biegu przedawnienia biegnie od nowa. I tak do śmierci.
anonim cytuj
24-02-2024
A co jeśli nie został przerwany ?
anonim cytuj
24-02-2024
Jak nie został to biegnie dalej.
anonim cytuj
24-02-2024
Wiadomość strony pozwanej: Pełnomocnik strony pozwanej wnosi o oddalenie powództwa. Wskazuje, iż w
ocenie strony pozwanej maile, które zostały załączone, nie stanowią dowodu
przerwania biegu przedawnienia.
Co trzeba zrobić dalej?
anonim cytuj
24-02-2024
Wszelkie pisma należy kierować za zwrotnym potwierdzeniem odbioru albo chociaż poleconym. Ktoś do kogo został wysłany mail może twierdzić, że go np. nie przeczytał.
Witam. Chciałbym się zapytać, czy można coś zrobić w sytuacji, gdy na umowie mam stawkę niższą niż najniższa krajowa. W tej sytuacji jest większość pracowników. Związki próbują się się umówić na rozmowy z prezesem, ale on to normalnie olewa. Nie odpisuje na pisma. Każdy gra głupiego, że nie wie o co chodzi jak pytamy o aneksy do umowy. Dodam, że to firma państwowa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji?...
Złożyłem pozew o odzyskanie pieniedzy. Z Sądu przyszła informacja że...
"Na podstawie art. 130 paragraf 1 kpc i art. 130 [1] paragraf 1 [1] wzywa Pana do usunięcia braków formalnych pozwu, przez wskazanie daty wymagalności dochodzonego roszczenia w terminie..."
Co to jest ta data wymagalności?...
Witam.Moi rodzice poszli do opieki o pomoc finansową,Pani z opieki wydzwania po rodzinie i po dzieciach byśmy im pomogli. Sytuacja jest taka że mam z rodzicami zły kontakt. O co bym ich poprosiła nigdy nie pomogli. Proponowałam mamie za pilnowanie dzieci pieniądze ale nie chciała.Wiem że rodzeństwo rodzicom pomaga,tata ma rentę ale to nie wystarcza na pokrycie potrzeb,mòj tata lubi sobie wypić .Wiem że mogą podać mnie o alimenty sądownie. W we wr...
W 2018 roku sąd wydał nakaz zapłaty z zasądzonymi odsetkami od dnia wymagalności faktury do dnia zapłaty. W tym samym roku sprawa poszła do komornika, który wobec bezskuteczności egzekucji ją umorzył w 2020 roku.
W przyszłym roku planuję ponownie złożyć wniosek o egzekucję aby sprawa się nie przedawniła.
I tutaj mam pytanie o odsetki za opóźnienie.
Proszę o informację czy dobrze rozumuję:
1. Odsetki zasądzone przez sąd do dnia uprawomocnienia...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: