Czy sąsiad ma obowiązek dołożyć się do ogrodzenia?

Czy robiąc ogrodzenie sąsiad musi się dołożyć do połowy kosztów?
Jak zrobić aby się dołożył?
anonim cytuj
21-02-2024
Czy sąsiad musi dołożyć się do ogrodzenia? Przede wszystkim zacznijmy od tego, że żadne przepisy nie wymagają od nas stawiania ogrodzenia. Budowa ogrodzenia jest wyłącznie suwerenną decyzją właściciela działki i do jego postawienia nie potrzebujemy żadnego pozwolenia.

anonim cytuj
21-02-2024
Nie musi. Jeżeli postawisz na granicy działki to będzie mógł się dołączyć, a jak postawisz na swojej to ogrodzenie jest tylko Twoje, a sąsiad będzie budował ogrodzenie to nie będzie mógł się dołączyć.

anonim cytuj
21-02-2024

Sugerowane Tematy

Jak wyegzekwować od byłego partnera zasiłek rodzinny, który pobiera za granicą?
Witam chciałam zapytać co mogę zrobić , jak wyegzekwować od byłego partnera pieniążki, które pobiera za granicą (zasiłek rodzinny ) na nasze wspólne dziecko . Od jakiegoś czasu nie wysyła tego zasiłku na nieletnią . Pozew o alimenty złożony wraz z zabezpieczeniem , sąd wydał postanowienie o płaceniu zabezpieczenia do czasu rozprawy ....
Egzekucja wyroku.
Złapałem złodzieja na działce na włamaniu na gorącym uczynku i złodziej został skazany trafił do więzienia oraz ma mi zapłacić 2000 zł. Jest tylko jeden problem w wyroku. Nie podano sposobu zapłaty ani terminu. W zamian była dołączona do wyroku kartka z informacją że mam sam poinformować złodzieja jak mi ma zapłacić. Jak dla mnie to jest jakiś żart. Wiadomo że nie będzie odbierał pism ode mnie, na sprawie też się nie stawił. Czy ja mogę ten wyrok...
Pożyczka dla znajomego.
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse odzyskać pożyczone pieniądze, kwota o jaką chodzi to 14500 zł. Od października 2022 pewna osoba jest mi dłużna wyżej wymienioną kwotę, lecz pożyczka poszła oczywiście do ręki, jedynie posiadam przelewy bankowe na 1000zł. Oprócz tych przelewów posiadam również masę SMS-ów gdzie wyżej wymieniona osoba gra na zwłokę, dziękuje za pożyczkę, przeprasza mnie że to tyle trwa, lecz pieniędzy nie oddaje...
Opłata za pobyt w szpitalu.
Kto będzie płacił za pobyt osoby w szpitalu jeśli ta osoba jest nieubezpieczona, jest w śpiączce na intensywnej terapii bez rokowań, po rozwodzie z jej winy (o rozwód wniósł mąż z powodu długotrwałego alkoholizmu i nękania psychicznego rodziny) ale zanim zachorowała wniosła o apelację co do rozwodu, dzieci dorosłe nie pracują ze względów zdrowotnych, od około dwóch lat mieszkała z konkubentem na czarno bez zameldowania (podobno tylko ten konkuben...

Wyszukiwarka