Alimenty na rodziców, jak tego uniknąć?

Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znęcał się psychicznie nad matką ostatnio okazało się, że ma mnóstwo długów (nawet w Niemczech) boje się, że jeśli komornicy nie będą mieli jak z niego ściągnąć tych pieniędzy wejdą mi na konto. Czy jest jakaś możliwość zrzec się spadku po nim za jego życia. Nie wyobrażam sobie, że będę musiała płacić za jego nieróbstwo i krętactwo.
anonim cytuj
19-02-2024
Zrzec można się tylko za życia.

anonim cytuj
19-02-2024
A jeżeli zrzeknę się spadku nie będzie mógł pozwać mnie o alimenty?

anonim cytuj
19-02-2024
A jest jakaś opcja, żeby odciąć się od niego i jego długów? Nie wyobrażam sobie płacić mu alimentów.

anonim cytuj
19-02-2024
Natomiast nie ma możliwości prawnych aby zabronić Ojcu domagania się od Ciebie alimentów. Inna kwestia, czy sąd takowe zasądzi.

anonim cytuj
19-02-2024
Czy jeśli mam 2 niepełnoletnich dzieci mogę zrzec się dziedziczenia w ich imieniu? Nie chciałabym, żeby kiedyś dostały jakiś "prezent" od dziadka w formie długu do spłaty.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Spadek
Witam, Miesiąc temu zmarł mój tata, nie zostawił po sobie żadnego testamentu. Rozwiódł się z mamą kilkanaście lat temu, podział majątku był taki, że on mieszka z mieszkaniu (które cały czas jest ich współwłasnością) , ona bierze auto itd a tata ja dodatkowo spłaca, ale to umowa była między nimi, nie sądownie. Czy po jego śmierci, jeśli oni oboje są właścicielami mieszkania i działki wszystko przechodzi na nią, czy jego część na dzieci? Ona twier...
Czy mogę się wyprowadzić z dziećmi?
Witam. Od pewnego czasu mam problem z partnerem. Mam dwóch synów starszy z pierwszego związku ma 14 lat a młodszy ma niecały rok z tego związku. Starszy syn ma zespół aspergera. Głównym problemem jest to że partner zaczął źle traktować starszego. Ubliża mu i za niekiedy bzdury wyznacza mu kary np. zakaz używania laptopa na kilka dni bo dostał minus za aktywność na wf. Syn że względu na aspergera ma swoje nawyki i nie da się ich zmienić. Trwam w t...
Windykacja wpływa na historię kredytową?
Witam, kredyt w banku Millenium spłacany od kilku lat bez żadnego nawet jednodniowego poślizgu. We wrześniu kredyt przeniesiony do innego banku i spłacony w całości przez ten nowy bank. Konto w Millenium zamknięte, Pani z obsługi twierdziła że wszystko w porządku i wszystko uregulowane. Dziś SMS z informacją o windykacji... Okazuje się że zostało 5zł do spłaty za kartę ... wcześniej nie było żadnych ponagleń czy informacji że trzeba coś zapłacić...
Wstrzymanie alimentów.
Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę. W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formal...

Wyszukiwarka