Alimenty na rodziców, jak tego uniknąć?

Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znęcał się psychicznie nad matką ostatnio okazało się, że ma mnóstwo długów (nawet w Niemczech) boje się, że jeśli komornicy nie będą mieli jak z niego ściągnąć tych pieniędzy wejdą mi na konto. Czy jest jakaś możliwość zrzec się spadku po nim za jego życia. Nie wyobrażam sobie, że będę musiała płacić za jego nieróbstwo i krętactwo.
anonim cytuj
19-02-2024
Zrzec można się tylko za życia.

anonim cytuj
19-02-2024
A jeżeli zrzeknę się spadku nie będzie mógł pozwać mnie o alimenty?

anonim cytuj
19-02-2024
A jest jakaś opcja, żeby odciąć się od niego i jego długów? Nie wyobrażam sobie płacić mu alimentów.

anonim cytuj
19-02-2024
Natomiast nie ma możliwości prawnych aby zabronić Ojcu domagania się od Ciebie alimentów. Inna kwestia, czy sąd takowe zasądzi.

anonim cytuj
19-02-2024
Czy jeśli mam 2 niepełnoletnich dzieci mogę zrzec się dziedziczenia w ich imieniu? Nie chciałabym, żeby kiedyś dostały jakiś "prezent" od dziadka w formie długu do spłaty.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Kupno nieruchomości podczas rozwodu.
Sprawa wygląda następująco i w zasadzie jest dosyć pilna dlatego proszę o poradę, przyjaciółka chce zakupić mieszkanie natomiast jest w trakcie rozwodu (w zasadzie to dopiero początek bo dostała tylko pismo) nie chce brać tego mieszkania na siebie ponieważ w razie podziału majątku zapewne część będzie należała się jej jeszcze obecnemu mężowi, chciała zakupić je (za gotówkę) do czasu zakończenia procesu na jednego z rodziców, i tutaj zaczynają się...
Odwieszenie kary w zawieszeniu.
Witam mam pytanie mąż miał karę w zawieszeniu za kradzież 2 na 5 lat minęły 4 lata i zostało skazany za pobicie na 10 miesięcy napisał o dozór elektroniczny i dzisiaj dostał zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie wcześniejszej kary zawieszenia moje pytanie brzmi czy ma jakieś szanse ze mu nie odwiesza tamtej kary dodam że jest jedynym żywicielem rodziny a mamy syna małego....
Produkt niezgodny z opisem.
Witam serdecznie, Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna. A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pom...
Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...

Wyszukiwarka