Alimenty na rodziców, jak tego uniknąć?

Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znęcał się psychicznie nad matką ostatnio okazało się, że ma mnóstwo długów (nawet w Niemczech) boje się, że jeśli komornicy nie będą mieli jak z niego ściągnąć tych pieniędzy wejdą mi na konto. Czy jest jakaś możliwość zrzec się spadku po nim za jego życia. Nie wyobrażam sobie, że będę musiała płacić za jego nieróbstwo i krętactwo.
anonim cytuj
19-02-2024
Zrzec można się tylko za życia.

anonim cytuj
19-02-2024
A jeżeli zrzeknę się spadku nie będzie mógł pozwać mnie o alimenty?

anonim cytuj
19-02-2024
A jest jakaś opcja, żeby odciąć się od niego i jego długów? Nie wyobrażam sobie płacić mu alimentów.

anonim cytuj
19-02-2024
Natomiast nie ma możliwości prawnych aby zabronić Ojcu domagania się od Ciebie alimentów. Inna kwestia, czy sąd takowe zasądzi.

anonim cytuj
19-02-2024
Czy jeśli mam 2 niepełnoletnich dzieci mogę zrzec się dziedziczenia w ich imieniu? Nie chciałabym, żeby kiedyś dostały jakiś "prezent" od dziadka w formie długu do spłaty.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Zmiana warunków pracy bez mojej zgody
Hej, mam do was forum dlajurysty.pl pytanie, bo coś mnie zastanawia i zaczynam się stresować. W pracy szef zaczął ostatnio nawijać coś o zmianie warunków pracy, mówił coś o przeniesieniu mnie do innej działu i chyba chce mi zmienić stanowisko. A ja tutaj się zastanawiam, bo jak na razie nic mi nie powiedział na 100%, ale coś czuję, że to na mnie. Czy on może mi tak po prostu, z dnia na dzień, powiedzieć, że od jutra siedzę w innym miejscu i r...
Pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania.
Mam pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania. W skrócie , zmarł mi mąż (dzieci brak), odbyła się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku, dziedzicze ja, brat i ojciec męża. Sytuacja wygląda tak, że mam 1/6 mieszkania od 4 lat nie byłam w tym miszkaniu bo zamki zostały zmienione. Mieszka tam teść a brat męża ma działalność pod tym adresem. 1. Czy mogę żądać wpuszczenia mnie do mieszkania? 2. Chciałabym aby znieść współwłasność i żeby m...
Komornik a wypłata.
Czy jeśli jestem na L4 bo jestem w ciąży a moje brutto wynosi powiedzmy 3700, to ile może zabrać mi komornik? A ile powinien zostawić wypłaty? L4 w ciąży jest sto procent płatne więc, czy nie powinno mi zostać najniższą krajowa ???...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...

Wyszukiwarka