Alimenty na rodziców, jak tego uniknąć?

Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znęcał się psychicznie nad matką ostatnio okazało się, że ma mnóstwo długów (nawet w Niemczech) boje się, że jeśli komornicy nie będą mieli jak z niego ściągnąć tych pieniędzy wejdą mi na konto. Czy jest jakaś możliwość zrzec się spadku po nim za jego życia. Nie wyobrażam sobie, że będę musiała płacić za jego nieróbstwo i krętactwo.
anonim cytuj
19-02-2024
Zrzec można się tylko za życia.

anonim cytuj
19-02-2024
A jeżeli zrzeknę się spadku nie będzie mógł pozwać mnie o alimenty?

anonim cytuj
19-02-2024
A jest jakaś opcja, żeby odciąć się od niego i jego długów? Nie wyobrażam sobie płacić mu alimentów.

anonim cytuj
19-02-2024
Natomiast nie ma możliwości prawnych aby zabronić Ojcu domagania się od Ciebie alimentów. Inna kwestia, czy sąd takowe zasądzi.

anonim cytuj
19-02-2024
Czy jeśli mam 2 niepełnoletnich dzieci mogę zrzec się dziedziczenia w ich imieniu? Nie chciałabym, żeby kiedyś dostały jakiś "prezent" od dziadka w formie długu do spłaty.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

W jaki sposób ponaglić firmę ubezpieczeniową o wypłacenie pieniędzy?
Witam. W jaki sposób ponaglić firmę ubezpieczeniową o wypłacenie pieniędzy (chodzi o ubezpieczenie na życie)? Mąż zachorował pod koniec lipca, od sierpnia dokumenty złożone u Ubezpieczyciela (potwierdzenie na e-mail). Firma cały czas twierdzi ze brakuję im czegoś. Gdzie i jakie dokumenty mam złożyć żeby to przyspieszyć?...
Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem
Witam. Mam pytanie. Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem,ale w między czasie mnie poniża. Nie przyjeżdża na widzenie ustalone przez sąd,obcina sobie alimenty oraz się spóźnia z wypłatami. Gdy syn do niego jedzie np na weekend raz na 2/3 miesiące Ojciec dziecka nastawia go przeciwko mnie,uczy przeklinac oraz straszy ,,wilkami,duchami",co skutkuje stresem i nie przespanymi noca...
Alimenty na byłą żonę.
Dzień dobry, mój partner płaci alimenty na swoją byłą żonę, nie mają dzieci. Ta kobieta mieszka ze swoim partnerem i wychowują razem dwójkę swoich dzieci (bliźniaki lat 1). Co powinniśmy zrobić w tej sytuacji, aby uwolnić mojego partnera od płacenia alimentów na byłą żonę? Rozwód z orzeczeniem o jego winie, początkowo miało być bez orzekania o winie. A jego była żona jest niepełnosprawna i pobiera na siebie jakieś zasiłki....
Mandat za parkowanie na terenie prywatnym.
Witam ostatnio widziałem tutaj na grupie post i chciałem się upewnić czy to prawda. Mianowicie miałem auto zaparkowane za zakazem parkowania ale było to na terenie osiedla i drogi a właściwie parkingu który należy do spółdzielni. Policja zostawiła karteczkę za szyba i to prawda ze nie moga mi wcisnąć mandatu jak się wstawię bo na terenie prywatnym nie maja prawa mnie za to wykroczenie karać ? ...

Wyszukiwarka