Jestem od tygodnia na zwolnieniu chorobowym. Czy pracodawca może mi wypowiedzieć umowę?
Jak to się ma z wypowiedzeniem? Jeśli w kwietniu skończy mi się zwolnienie to wtedy dostaje wypowiedzenie trzy miesięczne? (W moim przypadku)
Wypowiedzenie dostajesz wtedy kiedy da ci je pracodawca. Tu ci nikt tego nie powie bo skąd mamy wiedzieć. Na L4 nie możesz dostać wypowiedzenia chyba, że jest to dyscyplinarka, przed nią nic nie chroni.
anonim cytuj
15-02-2024
Pracodawca chce wystawić mi wypowiedzenie jak jestem na chorobowym, w takim razie nie jest to zgodne z kodeksem pracy?
anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie jest to dyscyplinarka to pracodawca nie może Cię zwolnić podczas trwania L4.
Pracuje w firmie 9 lat i jestem na wypowiedzeniu z mojej inicjatywy. Jak wiadomo jest to 3 miesiące. Powiedzmy, że następnego dnia(lub kilku dniach) po wypowiedzeniu podpiszę nową umowę z tym samym pracowadcą. I teraz pytanie. Czy okres wypowiedzenia tej nowej umowy będzie też 3 miesiące czy krótszy....
Znajomy po nieudanej apelacji dostał wyrok 2 lata. Można coś jeszcze zrobić ? Rozważa kasację czy mogę prosić o informację jak to działa oraz jak długo czeka się na decyzję ? Czy jeśli zatrzymają go teraz i trafi do zakładu karnego to jeśli kasacja się uda zwolnią go, czy napisanie kasacji wstrzymuje wykonanie wyroku ?
Jeśli tego nie zrobi to czy może pisać w trakcie odsiadki o wcześniejsze zwolnienie lub dozór elektroniczny? Będę wdzięczna za ...
Witam, dostałem pozew z sądu o uchylenie alimentów przez ojca. Nie chce się kłócić ponieważ się nie uczę. Jak napisać odpowiedź do sądu, że nie chce żeby mi już płacił. Pismo zostało złożone przez niego w lutym. Na odpowiedź mam 2 tygodnie. Czy sąd może wydać wyrok z miesiącem luty ? I wtedy będę musiał zwracać te alimenty jak to wygląda ? I kto poniesie koszty za rozprawę?...
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony . W treści jest że umowa zawarta od ...do ..czyli wszystko jasne . Jednak dalej jest punkt ,że;
1) Najemcy przysługuje prawo wypowiedzenia umowy z zachowaniem .....okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego .
2)Wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.
Moje pytanie - 1) czy mimo ,że zawieramy umowę na np...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: