Zasiedzenie.

Po ilu latach zamieszkiwania po rodzicach domu należy się zasiedzenie.
anonim cytuj
07-02-2024
20 lat w dobrej wierze, 30 w złej i musisz mieć dowody (w postaci opłacanego podatku np.) oraz świadków.

anonim cytuj
07-02-2024
A przelewy z konta wystarczają?

anonim cytuj
07-02-2024
Po co ci zasiedzenie po rodzicach? To jest spadek w 1 linii bez podatku.

anonim cytuj
07-02-2024
Po rodzicach należy się spadek, uregulować trzeba sprawy spadkowe w sądzie.

anonim cytuj
07-02-2024
W dobrej wierze po 20 latach, w złej wierze po 30 latach SAMOISTNEGO władania przedmiotem zasiedzenia. Bardziej po ludzku trzeba przez ten okres faktycznie władać jak właściciel.
Mieszkanie u rodziców jeśli to oni faktycznie władają nieruchomością możesz liczyć maksymalnie jako ZERO lat.

anonim cytuj
07-02-2024
Widocznie odziedziczył ktoś inny. Inaczej nie było by tematu. Najlepiej się dogadać. Za mało jest informacji by udzielać porad. Najlepiej iść do radcy prawnego. Wyjaśnić sytuację prawną.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Co teraz? Czy mogę coś z tym zrobić pod kątem prawnym?
Witam Sąsiedzi mnie zalali zanim zdążyłam ubezpieczyć mieszkanie. Teraz mi nikt nie ubezpieczy tego mieszkania w takim stanie. Woda się leje prosto do piecyka więc jest zagrożenie życia. Przyszli ze spółdzielni, popatrzyli i nic nie zrobili. Sąsiedzi którzy zalali tylko wzruszyli ramionami, nie chcą płacić za szkody, nie zrobili również nic ze źródłem zalania czyli swoją pralką. Sytuacja znowu się powtórzyła. Mam zalany piecyk, który przestał d...
Umowa o prace po zakończeniu stażu
Mam pytanie, kończy mi się staż, dostałam propozycję pracy, ale na takich samych warunkach wynagrodzenia jak na stażu (czyli na dzień dzisiejszy 1565 zł). Czy takie wynagrodzenie jest zgodne z obowiązującymi przepisami? Płaca minimalna na dzień dzisiejszy wynosi 3490 zł brutto jeśli się nie mylę. Jeśli mogą mnie zatrudnić na takich warunkach (nie ukrywam, że dla mnie niekorzystnych) to czy mogę beż ponoszenia konsekwencji zrezygnować? Staż mam z ...
Umowa próbna
Witam. Znalazłam prace. Ustalone zostało że od 1 grudnia popisze umowę na 1/4 etatu. Dzisiaj dowiaduje się że mam dostać umowę o pracę na okres próbny? Moje pytanie: Czy umowa próbna może być na 1/4 etatu? Jak wygląda przy umowie o prace na okres próbny wynagrodzenie? I ile trzeba godzin przepracować?...
Rękojmia a gwarancja.
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Otóż jak wygląda sprawa z bad pixelami w przypadku rękojmi? Przy gwarancji (która nie jest żadnym wymogiem prawnym z tego co wiem) producent określa jaka ilość i jaki rodzaj takich defektów obowiązuje przy wymianie. Natomiast czy sprzedawca może się trzymać tych samych zasad określonych przez producenta, gdy klient użyje rękojmi? Czy już jeden martwy piksel nie powinien skutkować pozytywny rozpatrzeniem ręko...

Wyszukiwarka