Zasiedzenie.

Po ilu latach zamieszkiwania po rodzicach domu należy się zasiedzenie.
anonim cytuj
07-02-2024
20 lat w dobrej wierze, 30 w złej i musisz mieć dowody (w postaci opłacanego podatku np.) oraz świadków.

anonim cytuj
07-02-2024
A przelewy z konta wystarczają?

anonim cytuj
07-02-2024
Po co ci zasiedzenie po rodzicach? To jest spadek w 1 linii bez podatku.

anonim cytuj
07-02-2024
Po rodzicach należy się spadek, uregulować trzeba sprawy spadkowe w sądzie.

anonim cytuj
07-02-2024
W dobrej wierze po 20 latach, w złej wierze po 30 latach SAMOISTNEGO władania przedmiotem zasiedzenia. Bardziej po ludzku trzeba przez ten okres faktycznie władać jak właściciel.
Mieszkanie u rodziców jeśli to oni faktycznie władają nieruchomością możesz liczyć maksymalnie jako ZERO lat.

anonim cytuj
07-02-2024
Widocznie odziedziczył ktoś inny. Inaczej nie było by tematu. Najlepiej się dogadać. Za mało jest informacji by udzielać porad. Najlepiej iść do radcy prawnego. Wyjaśnić sytuację prawną.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...
Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...
Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...
Jak wygląda sprawa zmiany nazwiska dziecka?
Dziecko lat 15. Nie chce nosić nazwiska ojca, którego na oczy widziała raz. Ojciec nie interesuje się, nie mieszka w Polsce. Czy łatwo zmienić nazwisko w takiej sytuacji? ...

Wyszukiwarka