Po jakim czasie następuje zatarcie skazania?

Mam pytanie - po jakim czasie następuje zatarcie skazania i wyczyszczenie z rejestru skazania.
anonim cytuj
03-02-2024
Grzywna po roku od zapłaty, zawieszona warunkowo kara po okresie zawieszenia + pół roku (mieli zmienić na rok, więc trzeba sprawdzić, wyrok bezwzględnego pozbawienia wolności po 10 latach od odbycia (można pisać do sądu o zatarcie po 5).

anonim cytuj
03-02-2024
Jeśli jest prawomocny wyrok, to trzeba go odbyć. Przedawnia się czyn, po danej ilości lat, który nie został osądzony, nie wyrok. A z tego, co wiem z "systemu" się nie znika, więc na zaświadczenie o niekaralności już bym nie liczyła.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?
Hello, czy jest na sali notariusz? Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią: 1. Czy posiadacze mniejs...
Wypadek w pracy co powinienem zrobić.
Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem...
Kto odpowiada za stan utrzymania drogi/alejki na terenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych?
Pytam z uwagi na uszkodzenie pojazdu o wystający z ziemi element ogrodzenia, który w wysokiej trawie ,pomiędzy koleinami po ostatnich deszczach nie był widoczny. Zahaczenie podwoziem skutkowało dość poważnymi uszkodzeniami pojazdu. Zarząd działek nie chce wskazać numeru polisy ubezpieczyciela ROD celem naprawy uszkodzenia twierdząc, że winę ponoszę ja bo bez jakichkolwiek ustaleń stwierdza że : bagażnik był załadowany, ja nie dostosowałem prędkoś...
Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...

Wyszukiwarka