Od czego zacząć upadłość konsumencką?

Chciałabym złożyć wniosek o upadłość konsumencka, czy zrobić to samemu czy lepiej przez biuro. I jak to wszystko wygląda?
anonim cytuj
03-02-2024
Ja napisałam sama. Pisz tyle razy, aż wreszcie będzie dobrze napisane dla sądu. Ja więcej wiedziałam, niż adwokatka, której się radziłam. W Urzędach, są bezpłatne porady prawne. Mogą Ci pomóc, za darmo.

anonim cytuj
03-02-2024
Jeśli posiadasz jakikolwiek majątek, wszelkie ruchomości i nieruchomości zostaną spisane i zlicytowane przez syndyka po ogłoszeniu upadłości. Ponad to, to nie jest tak, że po ogłoszeniu upadłości dług jest umarzany. Syndyk zostawia najniższą krajową na koncie i resztę zabiera na spłatę zobowiązań.

anonim cytuj
03-02-2024
A i jeżeli zdecydujesz się na kancelarie to zwracaj uwagę na umowę. Jaką tobie zaproponują tzn. do jakiego momentu świadczą usługi czy jest to tylko napisanie wniosku i dalej radzi sobie sama. W takim wypadku moim zdaniem jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Czy będą z tobą do oddłużenia tzn. będą reprezentować ciebie przed syndykiem i pomagać tobie w sprawozdaniu rocznym do sądu . W tym 2 przypadku według mnie ma to jakiś sens.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

zwrócenie kosztów za szkolenie
Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie? Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca...
Jak uchronić dziecko przed długami rodziców?
Pytanie do kogoś zorientowanego. Wychowuję sam syna od 4 lat, matka dziecka mimo wyroku nie płaci alimentów, synem praktycznie się nie interesuje, nie pracuje, utrzymuje ją partner. Syn ma już 16 lat i boję się ze jak dorośnie to będzie miał problem z matką gdyż ta prowadzi hulaszczy tryb życia, co powinienem zrobić żeby go od tego uchronić? Dodam tylko ze była partnerka nie ma stałego miejsca pobytu i ciężko ja namierzyć.......
Sprawa alimentacyja.
Kolega twierdzi, że jego była małżonka (są od 5 lat rozwiedzeni) na pozwie o alimenty na dziecko zażądala pitu z urzędu skarbowego i wyciągów z konta. O ile pit z US jest oczywisty o tyle wyciągi z konta nie jestem pewien. Przecież na tych wyciągach jest wszystko, włącznie z wydatkami, które jednak kolega nie chce aby była małżonka je widziała. Może o takie wyciągi wnioskować? A jeśli może to kolega może się nie zgodzić? Dla jasności - kolega...
Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...

Wyszukiwarka