Musisz mieć konkretny powód żeby wydziedziczyć synów.
Potem u notariusza umowa dożywocia na wnuczkę.
Ona nie będzie musiała płacić zachowku.
anonim cytuj
26-01-2024
"Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych."
Może Pani spisać testament uwzględniając w nim tylko wnuczkę. Jednak synowie będą mogli ubiegać się o zachowek (połowę tego, co otrzymali by ustawowo bez testamentu).
Może też Pani za zgodą sądu przepisać nieruchomość na osobę małoletnią w darowiźnie. Nie wyklucza to jednak możliwości ubiegania się o zachowek.
Myślałabym nad przepisaniem na wnuczkę umową dożywocia (ta wyklucza zachowek). Musi się odbyć za zgodą sądu. A patrząc na fakt, że wiąże się to ustawowo z dożywotnim zapewnieniem utrzymania w zamian za przeniesienie własności, w przypadku gdy umowa obejmuje dziecko, z tego co mi wiadomo piecza ta przypada rodzicom/opiekunom. Więc jeśli jednym z pozbawionych prawa do nieruchomości ma być ojciec dziewczynki, może to skomplikować sytuację. Nie wiem czy da się to jakoś "obejść". Warto byłoby zasięgnąć rady u osoby specjalizującej się w danej dziedzinie prawa.
Dzień dobry,
Po mezu odziedziczyłam m.in.spadek w postaci pola. Jest to spadek po teściu. Teść zmarł w marcu 2018r. On dziedziczył z swoim bratem gospodarstwo po rodzicach .Teraz 1/2 ma wuj a druga część jest na rodzeństwo męża na mnie i dzieci oraz teściową. Łącznie z dziećmi mamy 1/ 8 część.
Po śmierci męża ( rok temu ) był nacisk rodziny aby to sprzedać. Miało się to odbyc zaraz po żniwach. Z uwagi na to że posiadam nieletnie dzie...
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
Kwarantanna a L4.
Mąż dostał skierowanie na wymaz pod kątem covid, co skutkowało automatycznym zwolnieniem lekarskim. Wynik był negatywny, więc został z kwarantanny zwolniony. Jednak zakład pracy już w momencie, gdy mąż został skierowany na test, dostał od sanepidu informację, że pracownik przebywa przez kolejne 10 dni na kwarantannie. O tym że została ona skrócona, pracodawca nie dostał żadnej informacji.
Czy to oznacza, że przerwanie kwaranta...
Kupiłam na olx telefon 4 miesiące temu i dziś wyświetlił się komunikat, że ze względu na niespłacone raty telefon został zablokowany i nie można z niego korzystać. Nie było żadnej informacji na ten temat a ja nawet nie miałam świadomości, że operator blokuję telefon w przypadku gdy raty nie zostają spłacone, więc nawet nie zadałam takiego pytania. Kontaktowałam się ze sprzedającym, jednak on nie widzi problemu i twierdzi, że kupiłam telefon a nie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: