Musisz mieć konkretny powód żeby wydziedziczyć synów.
Potem u notariusza umowa dożywocia na wnuczkę.
Ona nie będzie musiała płacić zachowku.
anonim cytuj
26-01-2024
"Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych."
Może Pani spisać testament uwzględniając w nim tylko wnuczkę. Jednak synowie będą mogli ubiegać się o zachowek (połowę tego, co otrzymali by ustawowo bez testamentu).
Może też Pani za zgodą sądu przepisać nieruchomość na osobę małoletnią w darowiźnie. Nie wyklucza to jednak możliwości ubiegania się o zachowek.
Myślałabym nad przepisaniem na wnuczkę umową dożywocia (ta wyklucza zachowek). Musi się odbyć za zgodą sądu. A patrząc na fakt, że wiąże się to ustawowo z dożywotnim zapewnieniem utrzymania w zamian za przeniesienie własności, w przypadku gdy umowa obejmuje dziecko, z tego co mi wiadomo piecza ta przypada rodzicom/opiekunom. Więc jeśli jednym z pozbawionych prawa do nieruchomości ma być ojciec dziewczynki, może to skomplikować sytuację. Nie wiem czy da się to jakoś "obejść". Warto byłoby zasięgnąć rady u osoby specjalizującej się w danej dziedzinie prawa.
Dzień dobry,
1) Jeżeli mąż przed ślubem otrzymał w darowiznę działkę , na której postawił dom - odbiór domu był miesiąc po ślubie czy ewentualnie po rozwodzie należy się żonie połowa domu i połowa działki ?
2) Jeżeli zona będąc Panna otrzymała notarialnie z zapisem dożywocia działkę z nieruchomością to czy ewentualnie po rozwodzie mężowi należałaby się połowa lub jakąś część?
3) Jeżeli żona po ślubie otrzymałabym notarialnie z zapisem dożywoc...
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem.
Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia?
Chodzi mi o dokładnie:
1. Numer zamówienia
2. Produkty i ich cena
3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu.
Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...
Dzień dobry,
Jestem na umowie o pracę na okres próbny 3 miesięczny na stanowisku tłoczarz metalu/ operator urządzeń od początku września.
chciałem się dopytać o dwie kwestie dotyczące mojej umowy:
Po pierwsze po dodaniu wynagrodzenia zasadniczego i premii uznaniowej wychodzi mi kwota 26,40 zł brutto za godzinę, co jest kwotą niższą niż najniższa krajowa, która od lipca tego roku wynosi 28,10 zł. Dodam, że mam normalny 5 dniowy tydzień pracy, 8...
Miesiąc temu zmarł mój tata, nie został sporządzony testament więc na mnie i na siostrę przypada po 1/2 majątku. W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie które wcześniej wynajmowane było przez siostrę zmarłego (umowa podpisana jest do czerwca przyszłego roku). Moje pytania brzmią, jakie prawa mam do tego mieszkania (czy mogę mieszkać w nim itp.)? W jaki sposób podejść do podziału majątku w formie tego mieszkania?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: