W jaki sposób wydziedziczyć dziecko?

W jaki sposób mogę wydziedziczyć moich dwóch synów, a ustanowić spadkobierczynią moją małoletnią wnuczkę.
anonim cytuj
26-01-2024
Umowa dożywocia.

anonim cytuj
26-01-2024
Musisz mieć konkretny powód żeby wydziedziczyć synów.
Potem u notariusza umowa dożywocia na wnuczkę.
Ona nie będzie musiała płacić zachowku.

anonim cytuj
26-01-2024
"Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych."
Może Pani spisać testament uwzględniając w nim tylko wnuczkę. Jednak synowie będą mogli ubiegać się o zachowek (połowę tego, co otrzymali by ustawowo bez testamentu).
Może też Pani za zgodą sądu przepisać nieruchomość na osobę małoletnią w darowiźnie. Nie wyklucza to jednak możliwości ubiegania się o zachowek.
Myślałabym nad przepisaniem na wnuczkę umową dożywocia (ta wyklucza zachowek). Musi się odbyć za zgodą sądu. A patrząc na fakt, że wiąże się to ustawowo z dożywotnim zapewnieniem utrzymania w zamian za przeniesienie własności, w przypadku gdy umowa obejmuje dziecko, z tego co mi wiadomo piecza ta przypada rodzicom/opiekunom. Więc jeśli jednym z pozbawionych prawa do nieruchomości ma być ojciec dziewczynki, może to skomplikować sytuację. Nie wiem czy da się to jakoś "obejść". Warto byłoby zasięgnąć rady u osoby specjalizującej się w danej dziedzinie prawa.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Pojazd z wadą prawną.
Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz...
dozór elektroniczny
Witam Państwa Ciotka ma syna co ma mieć dozór elektroniczny. Syn z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Wczoraj oznajmił jej że mają przyjechać i mu to założyć. Mieszkanie należy do wujka i on nie zgadza się by syn w tym mieszkaniu odbywał dozór. Kilkakrotnie wujek był atakowany nożem przez syna. Co ma ciotka teraz robić? ...
Mieszkanie od teściów za dożywocie. Teść żyje, czy możemy to mieszkanie przepisać?
W 2014 roku razem z mężem dostaliśmy mieszkanie od teściów za dożywocie. Czy jeśli jeszcze teść żyje, to my możemy to mieszkanie przepisać w darowiźnie na naszą trójkę dzieci, aby to one były właścicielami mieszkania a nie my, czy dopiero po śmierci teścia?...
Czy mogę pracować jeśli pobieram rentę rodzinną?
Witam. Potrzebuje porady. Pobieram rentę rodzina po zmarłym tacie. Mam 24 lata ale ta renta jest do 25 roku życia. Mam możliwość w pracy zarejestrowania ale chciała bym jeszcze przez ten rok pobierać ta rentę. Na jakich warunkach powinna być zawarta umowa aby jej nie stracić ? Na 1/4 ?...

Wyszukiwarka