W jaki sposób wydziedziczyć dziecko?

W jaki sposób mogę wydziedziczyć moich dwóch synów, a ustanowić spadkobierczynią moją małoletnią wnuczkę.
anonim cytuj
26-01-2024
Umowa dożywocia.

anonim cytuj
26-01-2024
Musisz mieć konkretny powód żeby wydziedziczyć synów.
Potem u notariusza umowa dożywocia na wnuczkę.
Ona nie będzie musiała płacić zachowku.

anonim cytuj
26-01-2024
"Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych."
Może Pani spisać testament uwzględniając w nim tylko wnuczkę. Jednak synowie będą mogli ubiegać się o zachowek (połowę tego, co otrzymali by ustawowo bez testamentu).
Może też Pani za zgodą sądu przepisać nieruchomość na osobę małoletnią w darowiźnie. Nie wyklucza to jednak możliwości ubiegania się o zachowek.
Myślałabym nad przepisaniem na wnuczkę umową dożywocia (ta wyklucza zachowek). Musi się odbyć za zgodą sądu. A patrząc na fakt, że wiąże się to ustawowo z dożywotnim zapewnieniem utrzymania w zamian za przeniesienie własności, w przypadku gdy umowa obejmuje dziecko, z tego co mi wiadomo piecza ta przypada rodzicom/opiekunom. Więc jeśli jednym z pozbawionych prawa do nieruchomości ma być ojciec dziewczynki, może to skomplikować sytuację. Nie wiem czy da się to jakoś "obejść". Warto byłoby zasięgnąć rady u osoby specjalizującej się w danej dziedzinie prawa.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy oskarżony ma prawo do zmiany obrońcy w trakcie procesu?
Witam, Zmagam się z trudną sytuacją prawną i szukam porady. Jestem oskarżony w sprawie kryminalnej i początkowo wynająłem prywatnego adwokata, aby mnie reprezentować. Niestety, mam coraz więcej problemów z komunikacją z moim obecnym prawnikiem, który wydaje się nie angażować się w moją sprawę tak, jakbym oczekiwał. Czy mam prawo zmienić mojego obrońcę w trakcie trwania procesu? Czy są jakieś ograniczenia czy warunki, które muszę spełnić, ab...
Czy dostane PIT z ZUS-u do rozliczenia?
Jeśli przebywałem w 2022r 1 miesiąc na zwolnieniu lekarskim które wypłacał ZUS to czy tez dostane od nich PIT do rozliczenia?...
Chwilówka
Witam, zaciągnąłem jakiś czas temu pożyczkę w firmie A. Firma A sprzedała dług do firmy B, ponieważ nie wywiązałem się z umowy. Firma A nie poinformowała mnie w ogóle o fakcie zbytu długu do firmy B, teraz dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym od firmy B. Jak mogę zakwestionować w piśmie niezasadność takiego długu?...
Spadek
Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?...

Wyszukiwarka