W jaki sposób wydziedziczyć dziecko?

W jaki sposób mogę wydziedziczyć moich dwóch synów, a ustanowić spadkobierczynią moją małoletnią wnuczkę.
anonim cytuj
26-01-2024
Umowa dożywocia.

anonim cytuj
26-01-2024
Musisz mieć konkretny powód żeby wydziedziczyć synów.
Potem u notariusza umowa dożywocia na wnuczkę.
Ona nie będzie musiała płacić zachowku.

anonim cytuj
26-01-2024
"Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych."
Może Pani spisać testament uwzględniając w nim tylko wnuczkę. Jednak synowie będą mogli ubiegać się o zachowek (połowę tego, co otrzymali by ustawowo bez testamentu).
Może też Pani za zgodą sądu przepisać nieruchomość na osobę małoletnią w darowiźnie. Nie wyklucza to jednak możliwości ubiegania się o zachowek.
Myślałabym nad przepisaniem na wnuczkę umową dożywocia (ta wyklucza zachowek). Musi się odbyć za zgodą sądu. A patrząc na fakt, że wiąże się to ustawowo z dożywotnim zapewnieniem utrzymania w zamian za przeniesienie własności, w przypadku gdy umowa obejmuje dziecko, z tego co mi wiadomo piecza ta przypada rodzicom/opiekunom. Więc jeśli jednym z pozbawionych prawa do nieruchomości ma być ojciec dziewczynki, może to skomplikować sytuację. Nie wiem czy da się to jakoś "obejść". Warto byłoby zasięgnąć rady u osoby specjalizującej się w danej dziedzinie prawa.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

jestem współwłaścicielem domu
Witam. Mam pytanie: jestem współwłaścicielem domu w którym nie zamieszkuje. Prócz mnie jest jeszcze 3 współwłaścicieli którzy ten dom zamieszkują. Chce nałożyć im czynsz za użytkowanie mojej części (trwa to już 17 lat). Nie ma mowy aby podpisać z nimi dobrowolnie umowy najmu. Co mogę dalej z tym zrobić?? ...
Problem z nieuczciwym wykonawcą.
Dzień dobry, Mamy problem z nieuczciwym wykonawcą. Problem dotyczy źle wykonanego ogrodu (tuje, trawa, nawodnienie itd.). Kwota inwestycji 75500zł. Wysłaliśmy do wykonawcy wezwanie do usunięcia wad (przyjechał coś porobił i na końcu jest gorzej niż było przed, czyli nie usunął wad). Wysłaliśmy wezwanie do obniżenia ceny (poprosiliśmy inna firmę do stwierdzenia usterek i wyceny napraw) kwota wyceny napraw niecałe 26000 zł, na tą też kwotę wys...
rozwiazanie umowy za porozumieniem stron
Wysłałem poprzez emaila prośbę o rozwiazanie umowy za porozumieniem stron, jak rozumieć brak odpowiedzi na tego maila. Czy moja prośba została zaakceptowana, czy tez nie ?...
Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę. ...

Wyszukiwarka