Ile kosztuje dom opieki dla starszej osoby?

Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?
anonim cytuj
25-01-2024
Jeśli sprzeda mieszkanie przez 12 miesięcy będzie płacił pełna odpłatność za DPS, oczywiście dzieci są zobowiązane do łożenia na dps, ojciec ponosić będzie natomiast opłatę wysokości 70% swojego dochodu. Art. 61 ustawy o pomocy społecznej.

anonim cytuj
25-01-2024
Może zrobić ze swoim majątkiem co chce, a jeśli pani sprzeda to ops może uważam że pani dochód pozwala na łożenie na ojca ponieważ znacznie się Pani wzbogaci.

anonim cytuj
25-01-2024
Tak myślałam. A jak obliczyć ile bym dopłacała? Pracuje na zlecenie. Wypłaty do tys. złotych.

anonim cytuj
25-01-2024
300% kryterium dochodowego, kryterium dochodowe dla osoby samotnie gospodarującej to 776 zł natomiast w rodzinie 600 zł (dane z 2023 roku być może kryterium wzrosło nie wiem jak w tym roku bo jestem na urlopie macierzyńskim i na e orientowałam się).

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy prawnie mogę starać się po takim czasie o odszkodowanie?
Witam. W lutym 2020 roku zgłosiłem szkode, zerwany dach na budynku gospodarczym po silnych wiatrach. Po oględzinach pracownika z ubezpieczalni stwierdzili , ze drzewo było zjedzone przez robaki a dach zawalił się do środka ze to podejrzane i nie wypłaca odszkodowania. Pisalem sam odwołania i nic. Czy prawnie mogę jeszcze się starać po takim czasie o odszkodowanie? Czy lepiej jakieś pismo wystosować przez prawnika ? Dodam , że po zgłoszeniu szkod...
Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. ?
Dzień dobry. Potrzebuje porady. Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że mój mąż ma dzieci z pierwszego małżeństwa, posiadamy mieszkanie zakupione przez nas i chciałabym je zabezpieczyć w razie czego żeby nie mieć problemów później. ...
Zrzeczenie się długów w imieniu dziecka.
5 lat temu zmarł mój tata, zostawiając po sobie długi. Od razu się ich zrzekłam notarialnie. Od tego czasu urodziłam dziecko. Właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że powinnam również zrzec się długów w imieniu dziecka. 6 miesięcy minęło już dawno, ponieważ syn ma teraz 17 miesięcy...czy da się coś z tym jeszcze zrobić, aby dziecku nie zostały długi po dziadku?...
Dzień wolny za pracę w święto.
Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa) Hipotetycznie przyjmijmy sytuację: Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6 poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp. wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6. Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?...

Wyszukiwarka