Ile kosztuje dom opieki dla starszej osoby?

Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?
anonim cytuj
25-01-2024
Jeśli sprzeda mieszkanie przez 12 miesięcy będzie płacił pełna odpłatność za DPS, oczywiście dzieci są zobowiązane do łożenia na dps, ojciec ponosić będzie natomiast opłatę wysokości 70% swojego dochodu. Art. 61 ustawy o pomocy społecznej.

anonim cytuj
25-01-2024
Może zrobić ze swoim majątkiem co chce, a jeśli pani sprzeda to ops może uważam że pani dochód pozwala na łożenie na ojca ponieważ znacznie się Pani wzbogaci.

anonim cytuj
25-01-2024
Tak myślałam. A jak obliczyć ile bym dopłacała? Pracuje na zlecenie. Wypłaty do tys. złotych.

anonim cytuj
25-01-2024
300% kryterium dochodowego, kryterium dochodowe dla osoby samotnie gospodarującej to 776 zł natomiast w rodzinie 600 zł (dane z 2023 roku być może kryterium wzrosło nie wiem jak w tym roku bo jestem na urlopie macierzyńskim i na e orientowałam się).

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Uznanie jego ojcostwa po śmierci.
Brat miał syna z kochanką lecz nie dał nazwiska ponieważ za imprezami nie miał czasu niestety on zginął tragicznie jego kochanka wystąpiła do sądu o uznanie jego ojcostwa po śmierci czy takie coś można zrobić wiemy że on żadnych dokumentów nie zostawił żeby tam pisało że on jest ojcem....
Zasiedzenie nieruchomości.
Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruc...
Zaległe wynagrodzenie za pracę.
Witam serdecznie co zrobić w przypadku kiedy były szef zalega z wynagrodzeniem? Mąż miał podjąć pracę i był na trzech dniach próbnych podczas których normalnie pracował jak każdy inny pracownik. Zrezygnował z tej pracy z powodów osobistych i warunków pracy które tam były i od tamtego czasu nie chce wypłacić należnego wynagrodzenia odczytuje wiadomości i ignoruje je oraz nie odbiera telefonu. Mąż ma dowody że był wtedy w pracy w postaci zdjęć i wi...
Obniżenie czynszu.
Od 3 lat wynajmuję mieszkanie na parterze w domu prywatnym. Oficjalna umowa najmu, w której mam zapis, że co roku mam zapewnić 2 tony węgla (bez określonego terminu zakupu) i drewno. Wywiązuję się z tego zapisu corocznie, jednak kupuję tonę, a potem kolejną po zakupie przez pozostałych mieszkańców (właściciel i jeszcze jeden lokator). Od początku co jesień wychodzi mi na ścianie grzyb. Walczę z nim, co roku używając preparatów grzybobójczych i m...

Wyszukiwarka