Ile kosztuje dom opieki dla starszej osoby?

Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?
anonim cytuj
25-01-2024
Jeśli sprzeda mieszkanie przez 12 miesięcy będzie płacił pełna odpłatność za DPS, oczywiście dzieci są zobowiązane do łożenia na dps, ojciec ponosić będzie natomiast opłatę wysokości 70% swojego dochodu. Art. 61 ustawy o pomocy społecznej.

anonim cytuj
25-01-2024
Może zrobić ze swoim majątkiem co chce, a jeśli pani sprzeda to ops może uważam że pani dochód pozwala na łożenie na ojca ponieważ znacznie się Pani wzbogaci.

anonim cytuj
25-01-2024
Tak myślałam. A jak obliczyć ile bym dopłacała? Pracuje na zlecenie. Wypłaty do tys. złotych.

anonim cytuj
25-01-2024
300% kryterium dochodowego, kryterium dochodowe dla osoby samotnie gospodarującej to 776 zł natomiast w rodzinie 600 zł (dane z 2023 roku być może kryterium wzrosło nie wiem jak w tym roku bo jestem na urlopie macierzyńskim i na e orientowałam się).

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy mają prawo żądać jakiejkolwiek dopłaty, skoro wysłali przedmiot, po cenie po jakiej został kupiony?
Cześć, proszę o poradę. Przedmiot kupiony przez stronę internetową, promocja z 1400 na około 30 zł, 130 zł z przesyłką. Dostaliśmy wiadomość, że jest to pomyłka w cenie, z prośbą o dopłatę. Mimo to przedmiot został wysłany. W trakcie wysyłki odpowiedzieliśmy, że po regularnie cenie przedmiot nas nie interesuje i jeśli będzie to przesyłka pobraniowa to paczki nie odbierzemy. Paczka jednak przyszła, faktura wystawiona na kwotę po jakiej przedmiot k...
Zmiana imienia
Witam, jak wygląda sprawa zmiany imienia? Przeprowadziłam się do Holandii, gdzie planuje swoją przyszłość. Moim problemem jest to że nikt nie potrafi wypowiedzieć a co dopiero napisać Katarzyna Czy jest jakaś szansa że taki powód by wystarczył? W samej Holandii zmienić go nie mogę...
Odziedziczony i sprzedany dom. Czy pieniądzę muszą zostać wydane na cele mieszkaniowe?
Dzień dobry. Narzeczony przed ślubem odziedziczył po tacie dom wybudowany w 1992 roku, którego tata był pierwszym właścicielem. Dom został sprzedany dzień przed ślubem. Urząd Skarbowy wystawił zaświadczenie, iż spadek jest wolny od podatku. Czy pieniądze ze sprzedaży domu muszą zostać wydane na cele mieszkaniowe? Czy mogą zostać wydane na dowolny cel? Z góry dziękuję za pomoc....
Podpisanie umowy najmu u notariusza.
Koleżanka chce wynająć mieszkanie. Właściciel chce, aby umowę podpisać u notariusza. Czy to jest normalne postępowanie, Znajoma pierwszy raz będzie podpisywać taką umowę? Jak to się odbywa czy u notariusza stawiają się wynajmujący i najemca. Na co zwrócić uwagę zarówno z punktu widzenia najmującego jak i wynajmującego?...

Wyszukiwarka