Ile kosztuje dom opieki dla starszej osoby?

Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?
anonim cytuj
25-01-2024
Jeśli sprzeda mieszkanie przez 12 miesięcy będzie płacił pełna odpłatność za DPS, oczywiście dzieci są zobowiązane do łożenia na dps, ojciec ponosić będzie natomiast opłatę wysokości 70% swojego dochodu. Art. 61 ustawy o pomocy społecznej.

anonim cytuj
25-01-2024
Może zrobić ze swoim majątkiem co chce, a jeśli pani sprzeda to ops może uważam że pani dochód pozwala na łożenie na ojca ponieważ znacznie się Pani wzbogaci.

anonim cytuj
25-01-2024
Tak myślałam. A jak obliczyć ile bym dopłacała? Pracuje na zlecenie. Wypłaty do tys. złotych.

anonim cytuj
25-01-2024
300% kryterium dochodowego, kryterium dochodowe dla osoby samotnie gospodarującej to 776 zł natomiast w rodzinie 600 zł (dane z 2023 roku być może kryterium wzrosło nie wiem jak w tym roku bo jestem na urlopie macierzyńskim i na e orientowałam się).

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Szkodliwe warunki pracy.
Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdycham...
Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?
Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc. Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzy...
Zakup działki rolnej.
Witam mam zamiar zakupić działkę rolną 3014m2 chciałem na niej postawić kilka garaży (blaszaki) i wynajmować czy mogę to zrobić jak wygląda to z działką rolna. ?...
Zawieszenie komornika. Czy jest to możliwe że komornik ściągnął za dużo?
Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika. Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ? Cz...

Wyszukiwarka