Ile kosztuje dom opieki dla starszej osoby?

Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?
anonim cytuj
25-01-2024
Jeśli sprzeda mieszkanie przez 12 miesięcy będzie płacił pełna odpłatność za DPS, oczywiście dzieci są zobowiązane do łożenia na dps, ojciec ponosić będzie natomiast opłatę wysokości 70% swojego dochodu. Art. 61 ustawy o pomocy społecznej.

anonim cytuj
25-01-2024
Może zrobić ze swoim majątkiem co chce, a jeśli pani sprzeda to ops może uważam że pani dochód pozwala na łożenie na ojca ponieważ znacznie się Pani wzbogaci.

anonim cytuj
25-01-2024
Tak myślałam. A jak obliczyć ile bym dopłacała? Pracuje na zlecenie. Wypłaty do tys. złotych.

anonim cytuj
25-01-2024
300% kryterium dochodowego, kryterium dochodowe dla osoby samotnie gospodarującej to 776 zł natomiast w rodzinie 600 zł (dane z 2023 roku być może kryterium wzrosło nie wiem jak w tym roku bo jestem na urlopie macierzyńskim i na e orientowałam się).

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów....
Zbycie udziału po nabyciu spadku.
Po śmierci taty odziedziczyłam z mamą i siostra mieszkanie. Mama już nie żyje, ja odrzuciłem spadek ma mamie, siostra przyjęła. Spadek to dom i mieszkanie. Teraz siostra nie chce mieszkania ( 1/4 mieszkania jest moja ) ze względu ze powstało zadłużenie, siostra chce żeby to mieszkanie było w całości moje, ja spłacę zadłużenie w całości. Jak formalnie to załatwić, by ponieść jak najniższe koszty? Siostra nie chce spłaty....
Zakaz pracy w innym miejscu-czy jest możliwy?
Czy jest możliwe, aby pracodawca w umowie dodał zakaz pracy u jego konkurencji/firmy, która działa w tej samej branży czy własnej działalności o tym samym profilu? Mówię o sytuacji, gdybym zakończyła pracę u niego. Mowa o branży ubezpieczeniowej. Pozdrawiam ...
Jazda samochodem pod wpływem alkoholu.
Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16. Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat....

Wyszukiwarka