Pracodawca narzuca termin urlopu.

Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone.
anonim cytuj
25-01-2024
Zakład pracy nie może zmusić do wybrania urlopu wypoczynkowego, ale może wysłać na postojowe, które jest mniej płatne. Poza tym pracodawca nie musi się zgodzić na urlop w terminie, w którym chce pracownik.
Następnym razem polecam najpierw uzyskać zgodę na urlop, a dopiero potem rezerwować.

anonim cytuj
25-01-2024
Urlop udziela pracodawca na wniosek pracownika. Więc ani Sam pracownik nie może wziąć urlopu (bez zgody pracodawcy) ani pracodawca bez wniosku pracownika.

anonim cytuj
25-01-2024
Z reguły w większych zakładach pracy są zgodnie z art. 163 kp. rozpisywane plany urlopowe i na początku roku pracownicy określają się w jakim terminie będą korzystać z urlopu w ciągu roku.

anonim cytuj
25-01-2024
Skąd założenie, że pracodawca udzieli urlopu w terminie, w którym zarezerwowaliście wakacje ? Pracodawca wcześniej zgodził się na termin proponowany przez męża ? Pracownik ma obowiązek uzyskać zgodę na urlop przed planowaniem.

anonim cytuj
25-01-2024
Pracodawca nie musi wyrażać zgody na urlop w proponowanym przez pracownika terminie. Więc najpierw występujemy z wnioskiem urlopowym, czekamy na jego akceptację potem rezerwujemy wyjazd. Teraz to nawet jak mąż nie dostanie, to nie możecie rościć o zwrot kosztów wyjazdu.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

brak wypowiedzenia umowy najmu przez najemce
Witam, Córka chce wynająć mieszkanie. Właściciel przedstawił jej umowę z takimi zapisami - brak możliwości wypowiedzenia umowy przez Najemcę. Zdjęcie w załączeniu. Czy jest to zgodne z prawem? Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi....
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna. Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku? Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam? Jak to wygląda w praktyce? Jedni mi mówią, żebym ...
Jak przeprowadzić ubezwłasnowolnienie bliskiej osoby?
Jak wygląda sprawa z ubezwłasnowolnieniem rodzica chorego na alzheimera. Rodzic nie jest w stanie podejmować samodzielnie decyzji. Czy są jakieś kruczki prawne w tym całym procesie i potem po? Czy ja jako opiekun prawny podejmuje decyzje np. w szpitalu, u lekarza itd. czy sąd? Jak to wygląda? Czy ktoś z was ma w tej sprawie doświadczenie?...
Odbiór nadgodzin.
Czy jeśli firma nakazuje pracownikowi odbiór nadgodzin to te dodatkowe godziny , które musi dodać do odbieranych ( i przepracowanych rzeczywiście przez pracownika) może nakazać wybrać w innym terminie tzn . np. do końca okresu rozliczeniowego tj . w innym miesiącu ? Przykład : pracownik w styczniu miał w sumie 8 godzin przepracowanych nadgodzin - pracodawca nakazuje mu odebrać te 8 godzin 29 stycznia . Pracownik wybiera cały dzień ( 8 godzinny ...

Wyszukiwarka