Pracodawca narzuca termin urlopu.

Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone.
anonim cytuj
25-01-2024
Zakład pracy nie może zmusić do wybrania urlopu wypoczynkowego, ale może wysłać na postojowe, które jest mniej płatne. Poza tym pracodawca nie musi się zgodzić na urlop w terminie, w którym chce pracownik.
Następnym razem polecam najpierw uzyskać zgodę na urlop, a dopiero potem rezerwować.

anonim cytuj
25-01-2024
Urlop udziela pracodawca na wniosek pracownika. Więc ani Sam pracownik nie może wziąć urlopu (bez zgody pracodawcy) ani pracodawca bez wniosku pracownika.

anonim cytuj
25-01-2024
Z reguły w większych zakładach pracy są zgodnie z art. 163 kp. rozpisywane plany urlopowe i na początku roku pracownicy określają się w jakim terminie będą korzystać z urlopu w ciągu roku.

anonim cytuj
25-01-2024
Skąd założenie, że pracodawca udzieli urlopu w terminie, w którym zarezerwowaliście wakacje ? Pracodawca wcześniej zgodził się na termin proponowany przez męża ? Pracownik ma obowiązek uzyskać zgodę na urlop przed planowaniem.

anonim cytuj
25-01-2024
Pracodawca nie musi wyrażać zgody na urlop w proponowanym przez pracownika terminie. Więc najpierw występujemy z wnioskiem urlopowym, czekamy na jego akceptację potem rezerwujemy wyjazd. Teraz to nawet jak mąż nie dostanie, to nie możecie rościć o zwrot kosztów wyjazdu.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Podrobiony testament.
Sprawa spadkowa. Otworzony testament, który w 100% nie jest napisany i podpisany przez daną osobę. Napisany na kawałku kartki. Znam pismo i wiem że jest to podrobione. Jak to udowodnić? Sprawa jest odroczona, testament zakwestionowany. Co dalej? Wszystko według testamentu przepisane na siostrę....
Jak rozwiązać umowę o pracę ?
Jestem zatrudniony na umowie o pracę powyżej 3 lat. Od prawie pół roku jestem na zwolnieniu lekarskim. Niedługo kończy mi się okres chorobowy 182 dni. Choroba nie jest przyczyną wykonywanego zawodu, jednak uniemożliwia jego dalsze wykonywanie. W jaki sposób sprawnie i szybko rozwiązać umowę o pracę bez długiego okresu wypowiedzenia, gdyby pracodawca nie zgodził się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron? Mam ponadto niewykorzystany nawet j...
Kaucja za rezerwacje mieszkania.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Niepłacenie alimentów na dziecko.
Może ktoś mi powiedzieć jak wygląda sprawa z alimentami i komornikiem. Jeśli ojciec nie płaci i po zgłoszeniu do komornika jak wygląda dalsze postepowanie. Ma wyznaczone 800zl na dziecko. Czy komornikiem ściąga całość? Jeśli by fundusz mi wypłacał te 500zl to co z resztą kwoty?...

Wyszukiwarka