Pracodawca narzuca termin urlopu.

Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone.
anonim cytuj
25-01-2024
Zakład pracy nie może zmusić do wybrania urlopu wypoczynkowego, ale może wysłać na postojowe, które jest mniej płatne. Poza tym pracodawca nie musi się zgodzić na urlop w terminie, w którym chce pracownik.
Następnym razem polecam najpierw uzyskać zgodę na urlop, a dopiero potem rezerwować.

anonim cytuj
25-01-2024
Urlop udziela pracodawca na wniosek pracownika. Więc ani Sam pracownik nie może wziąć urlopu (bez zgody pracodawcy) ani pracodawca bez wniosku pracownika.

anonim cytuj
25-01-2024
Z reguły w większych zakładach pracy są zgodnie z art. 163 kp. rozpisywane plany urlopowe i na początku roku pracownicy określają się w jakim terminie będą korzystać z urlopu w ciągu roku.

anonim cytuj
25-01-2024
Skąd założenie, że pracodawca udzieli urlopu w terminie, w którym zarezerwowaliście wakacje ? Pracodawca wcześniej zgodził się na termin proponowany przez męża ? Pracownik ma obowiązek uzyskać zgodę na urlop przed planowaniem.

anonim cytuj
25-01-2024
Pracodawca nie musi wyrażać zgody na urlop w proponowanym przez pracownika terminie. Więc najpierw występujemy z wnioskiem urlopowym, czekamy na jego akceptację potem rezerwujemy wyjazd. Teraz to nawet jak mąż nie dostanie, to nie możecie rościć o zwrot kosztów wyjazdu.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Witam mam pytanie. Czy matka, która miała zabrane prawa rodzicielskie, nie płaciła alimentów bo nie miała dochodów ( alimenty były wypłacane przez fundusz alimentacyjny ) może pozwać nas, jako dorosłe córki o płacenie jej alimentów ?...
Tato kupił auto od handlarza, okazało się, że auto ma usterkę o której nie został poinformowany. Jak to wygląda z punktu prawnego?
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok. Z góry dziękuję za odpowiedzi...
błędnie obliczany ZUS
Mój znajomy ma firmę i księgowa. Księgowa co miesiąc obliczała ZUS i to, ile ma zapłacić. W pewnym momencie przez kilka miesięcy robiła błędy i źle obliczala kwotę, przez co narobiła koledze ogromny ‚dług' w zusie. Zmienił już księgowa. W jaki sposób pociągnąć była księgowa do odpowiedzialności i zapłaty?...
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
Czy należy mi się ekwiwalent za nie wykorzystany urlop? Dostałam umowę o pracę od marca ubiegłego roku, w czerwcu poszłam na zwolnienie lekarskie ze względu na ciążę. Umowa skończyła mi się w marcu tego roku. Nie wykorzystałam ani jednego dnia urlopu, pracodawca twierdzi że nie należy mi się, ma rację?...

Wyszukiwarka