Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone.
Zakład pracy nie może zmusić do wybrania urlopu wypoczynkowego, ale może wysłać na postojowe, które jest mniej płatne. Poza tym pracodawca nie musi się zgodzić na urlop w terminie, w którym chce pracownik.
Następnym razem polecam najpierw uzyskać zgodę na urlop, a dopiero potem rezerwować.
anonim cytuj
25-01-2024
Urlop udziela pracodawca na wniosek pracownika. Więc ani Sam pracownik nie może wziąć urlopu (bez zgody pracodawcy) ani pracodawca bez wniosku pracownika.
anonim cytuj
25-01-2024
Z reguły w większych zakładach pracy są zgodnie z art. 163 kp. rozpisywane plany urlopowe i na początku roku pracownicy określają się w jakim terminie będą korzystać z urlopu w ciągu roku.
anonim cytuj
25-01-2024
Skąd założenie, że pracodawca udzieli urlopu w terminie, w którym zarezerwowaliście wakacje ? Pracodawca wcześniej zgodził się na termin proponowany przez męża ? Pracownik ma obowiązek uzyskać zgodę na urlop przed planowaniem.
anonim cytuj
25-01-2024
Pracodawca nie musi wyrażać zgody na urlop w proponowanym przez pracownika terminie. Więc najpierw występujemy z wnioskiem urlopowym, czekamy na jego akceptację potem rezerwujemy wyjazd. Teraz to nawet jak mąż nie dostanie, to nie możecie rościć o zwrot kosztów wyjazdu.
Witam mam pytanie. Czy matka, która miała zabrane prawa rodzicielskie, nie płaciła alimentów bo nie miała dochodów ( alimenty były wypłacane przez fundusz alimentacyjny ) może pozwać nas, jako dorosłe córki o płacenie jej alimentów ?...
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok.
Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Mój znajomy ma firmę i księgowa. Księgowa co miesiąc obliczała ZUS i to, ile ma zapłacić. W pewnym momencie przez kilka miesięcy robiła błędy i źle obliczala kwotę, przez co narobiła koledze ogromny ‚dług' w zusie. Zmienił już księgowa. W jaki sposób pociągnąć była księgowa do odpowiedzialności i zapłaty?...
Czy należy mi się ekwiwalent za nie wykorzystany urlop? Dostałam umowę o pracę od marca ubiegłego roku, w czerwcu poszłam na zwolnienie lekarskie ze względu na ciążę. Umowa skończyła mi się w marcu tego roku. Nie wykorzystałam ani jednego dnia urlopu, pracodawca twierdzi że nie należy mi się, ma rację?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: