Pracodawca narzuca termin urlopu.

Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone.
anonim cytuj
25-01-2024
Zakład pracy nie może zmusić do wybrania urlopu wypoczynkowego, ale może wysłać na postojowe, które jest mniej płatne. Poza tym pracodawca nie musi się zgodzić na urlop w terminie, w którym chce pracownik.
Następnym razem polecam najpierw uzyskać zgodę na urlop, a dopiero potem rezerwować.

anonim cytuj
25-01-2024
Urlop udziela pracodawca na wniosek pracownika. Więc ani Sam pracownik nie może wziąć urlopu (bez zgody pracodawcy) ani pracodawca bez wniosku pracownika.

anonim cytuj
25-01-2024
Z reguły w większych zakładach pracy są zgodnie z art. 163 kp. rozpisywane plany urlopowe i na początku roku pracownicy określają się w jakim terminie będą korzystać z urlopu w ciągu roku.

anonim cytuj
25-01-2024
Skąd założenie, że pracodawca udzieli urlopu w terminie, w którym zarezerwowaliście wakacje ? Pracodawca wcześniej zgodził się na termin proponowany przez męża ? Pracownik ma obowiązek uzyskać zgodę na urlop przed planowaniem.

anonim cytuj
25-01-2024
Pracodawca nie musi wyrażać zgody na urlop w proponowanym przez pracownika terminie. Więc najpierw występujemy z wnioskiem urlopowym, czekamy na jego akceptację potem rezerwujemy wyjazd. Teraz to nawet jak mąż nie dostanie, to nie możecie rościć o zwrot kosztów wyjazdu.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Odstąpienie od umowy przedwstępnej.
Umowa przedwstępna była do 30.09.2023. Kupujący nieruchomość z rynku wtórnego załatwili wszystkie dokumenty potrzebne do finalizacji umowy. Pozostał tylko notariusz. Zbywca nieruchomości miał donieść dokument ze swojego banku, lecz ciągle się ociągał, twierdził, że będzie jutro, za tydzień. Jednym słowem zwodził. Zbywca odstąpił od umowy, gdyż twierdzi że umowa przedwstępna była do 30.09 i do umowy przyrzeczonej nie doszło. Jak tu wygląda spr...
Zaparkowałam auto marketem przy ścianie i jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Co mam w tym momencie zrobić?
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Sklep podał nr polisy. Po zgłoszeniu do ubezpieczyciela i oględzinach auta, ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, bo koszt naprawy przewyższa wartość auta. Co mam w tym momencie zrobić? Jestem bez auta i bez pieniędzy na nowe auto....
Opiekun prawny w DPS.
Witam. Mam pytanie. Czy pracownik DPS'u będący opiekunem prawnym podopiecznego DPS'u, poświęcający mu czas poza godzinami pracy w przypadku hospitalizacji, spraw sądowych, zeznań na policji -powinien mieć ten czas odliczony z czasu pracy na danym stanowisku u danego parcodawcy? Generalnie pytam czy np. godziny spędzone na policji (jako opiekun prawny) pomniejszają jego czas pracy jako opiekuna w DPS?...
Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...

Wyszukiwarka