Kopiowanie ogłoszeń.

Gazety i portale internetowe publikują ogłoszenia nadsyłane przez ludzi i firmy.
* Kto ma prawo autorskie do tych ogłoszeń?
* Czy można legalnie kopiować ogłoszenia z portali i gazet, aby opublikować je we własnym źródle (portalu lub gazecie)?
Mam na myśli republikację suchej informacji (przepisanie treści).
anonim cytuj
25-01-2024
Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby tego dokonać..

anonim cytuj
25-01-2024
Jedynie może być problem z dobrami osobistymi i ochroną danych tych osób z ogłoszeń. Jeśli np. termin ogłoszenia wygasa, albo zainteresowany sam je usuwa to chce, aby zniknęło z miejsca gdzie je dawał i nie życzy sobie umieszczania ich nigdzie indziej.

anonim cytuj
25-01-2024
Wg. mnie możesz kopiować ogłoszenia, pozwala ci na to K.C , który zezwala na działanie w dobrym interesie na rzecz innych tzn. w tym przypadku: Pomagasz osobom w rozprzestrzenieniu się ogłoszeń, które sami nadali - są zainteresowani, by ludzie je zobaczyli i odpowiedzieli na ich anons w możliwie najszerszej formie - ty im w tym dopomagasz, zgodnie z K.C

anonim cytuj
25-01-2024
Witam, przy hurtowym kopiowaniu może się kłaniać ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji...

anonim cytuj
25-01-2024
A jeśli przy każdym ogłoszeniu podam źródło?

anonim cytuj
25-01-2024
To moim zdaniem w niewielkim stopniu zmieniałoby stan faktyczny - najwyżej odpadłby zarzuty naruszania osobistych praw autorskich do ogłoszeń (zakładając, że ogłoszenia posiadałyby ochronę prawno-autorska).

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?
Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu. Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa....
Kara z UFG.
Witam. Ostatnio zawierałem nową polisę OC zdalnie. Oczywiście jak większość nie przeczytałem OWU. W warunkach był wpis że jeśli do następnego dnia nie zostanie zaksięgowana kwota za ubezpieczenie to umowa nie wchodzi w życie. Każdy potrafi sobie wyobrazić moje zdziwienie po przeczytaniu maila z ubezpieczalni że jest ono nie ważne i odsyłają mi pieniądze. A więc do sedna. Zostałem bez OC i na dzisiejszy dzień grozi mi maksymalna kara z UFG. Na pew...
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku. Nie zostało podane moje imię i nazwisko, czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku, z kontekstu postów i komentarzy widać że mowa o mnie. Nie zostało podane moje imię i nazwisko ale inicjały. Czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?...
Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...

Wyszukiwarka