Gazety i portale internetowe publikują ogłoszenia nadsyłane przez ludzi i firmy.
* Kto ma prawo autorskie do tych ogłoszeń?
* Czy można legalnie kopiować ogłoszenia z portali i gazet, aby opublikować je we własnym źródle (portalu lub gazecie)?
Mam na myśli republikację suchej informacji (przepisanie treści).
Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby tego dokonać..
anonim cytuj
25-01-2024
Jedynie może być problem z dobrami osobistymi i ochroną danych tych osób z ogłoszeń. Jeśli np. termin ogłoszenia wygasa, albo zainteresowany sam je usuwa to chce, aby zniknęło z miejsca gdzie je dawał i nie życzy sobie umieszczania ich nigdzie indziej.
anonim cytuj
25-01-2024
Wg. mnie możesz kopiować ogłoszenia, pozwala ci na to K.C , który zezwala na działanie w dobrym interesie na rzecz innych tzn. w tym przypadku: Pomagasz osobom w rozprzestrzenieniu się ogłoszeń, które sami nadali - są zainteresowani, by ludzie je zobaczyli i odpowiedzieli na ich anons w możliwie najszerszej formie - ty im w tym dopomagasz, zgodnie z K.C
anonim cytuj
25-01-2024
Witam, przy hurtowym kopiowaniu może się kłaniać ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji...
anonim cytuj
25-01-2024
A jeśli przy każdym ogłoszeniu podam źródło?
anonim cytuj
25-01-2024
To moim zdaniem w niewielkim stopniu zmieniałoby stan faktyczny - najwyżej odpadłby zarzuty naruszania osobistych praw autorskich do ogłoszeń (zakładając, że ogłoszenia posiadałyby ochronę prawno-autorska).
Dzień dobry,
Jakiś czas temu został zawarty akt notarialny o pożyczkę od osoby prywatnej. Teraz pożyczkodawca twierdzi, że akt ten jest unieważniony, sam pojechał do notariusza bez udziału pożyczkobiorcy i unieważnił akt. Problem w tym, że nie ukazał żadnego dowodu unieważnienia aktu, żadnego dokumentu. Moje pytanie brzmi, czy można w jakiś sposób, u prawnika lub notariusza, dowiedzieć się jaki jest aktualny stan tego aktu, czy jest on unieważni...
Witam. Rok temu zmarła matka mojego byłego męża. Miała dużo długów. Wczoraj na mój adres przyszło pismo z sądu z prośbą o wskazanie adresu byłego męża. Czy to oznacza że były mąż nie odrzucił spadku po matce ? Czy w związku z tym mój syn może mieć jakieś problemy ?...
Witam wszystkich,
mam taką zagwozdkę, może ktoś z Was będzie wiedział, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten konkretny przypadek.
Od tego roku nowy zasiłek chorobowy (nowe 182 dni) liczone są, jeżeli pracownik przepracował 60 dni od ostatniego L4 (bez względu na rodzaj choroby/zwolnienia L4).
Jak ma się zasiłek opiekuńczy (L4 na dziecko) do tych 60 dni?
Przykład (skrajny, ale najlepiej zobrazuje pytanie):
Pracownica była na zwolnie...
Witam,
Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy).
Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca.
Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty:
- skrocony akt urodzenia mamy,
- moj skrocony akt urodz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: