Gazety i portale internetowe publikują ogłoszenia nadsyłane przez ludzi i firmy.
* Kto ma prawo autorskie do tych ogłoszeń?
* Czy można legalnie kopiować ogłoszenia z portali i gazet, aby opublikować je we własnym źródle (portalu lub gazecie)?
Mam na myśli republikację suchej informacji (przepisanie treści).
Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby tego dokonać..
anonim cytuj
25-01-2024
Jedynie może być problem z dobrami osobistymi i ochroną danych tych osób z ogłoszeń. Jeśli np. termin ogłoszenia wygasa, albo zainteresowany sam je usuwa to chce, aby zniknęło z miejsca gdzie je dawał i nie życzy sobie umieszczania ich nigdzie indziej.
anonim cytuj
25-01-2024
Wg. mnie możesz kopiować ogłoszenia, pozwala ci na to K.C , który zezwala na działanie w dobrym interesie na rzecz innych tzn. w tym przypadku: Pomagasz osobom w rozprzestrzenieniu się ogłoszeń, które sami nadali - są zainteresowani, by ludzie je zobaczyli i odpowiedzieli na ich anons w możliwie najszerszej formie - ty im w tym dopomagasz, zgodnie z K.C
anonim cytuj
25-01-2024
Witam, przy hurtowym kopiowaniu może się kłaniać ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji...
anonim cytuj
25-01-2024
A jeśli przy każdym ogłoszeniu podam źródło?
anonim cytuj
25-01-2024
To moim zdaniem w niewielkim stopniu zmieniałoby stan faktyczny - najwyżej odpadłby zarzuty naruszania osobistych praw autorskich do ogłoszeń (zakładając, że ogłoszenia posiadałyby ochronę prawno-autorska).
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...
Dwa lata temu za pośrednictwem adwokata złożyłem pozew do sądu w sprawie dłużnika. Prze pierwsze kilka miesięcy mój adwokat informował mnie na bieżąco, że na razie nie ma żadnych nowych informacji w sprawie. Od ponad roku roku nie mogę się skontaktować z prawnikiem, więc mam powody sądzić, że zostałem przez niego wyrolowany. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia przeze mnie czy pozew w ogóle został złożony, a jeśli tak to na jakim etapie jest spra...
Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?...
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: