Gazety i portale internetowe publikują ogłoszenia nadsyłane przez ludzi i firmy.
* Kto ma prawo autorskie do tych ogłoszeń?
* Czy można legalnie kopiować ogłoszenia z portali i gazet, aby opublikować je we własnym źródle (portalu lub gazecie)?
Mam na myśli republikację suchej informacji (przepisanie treści).
Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby tego dokonać..
anonim cytuj
25-01-2024
Jedynie może być problem z dobrami osobistymi i ochroną danych tych osób z ogłoszeń. Jeśli np. termin ogłoszenia wygasa, albo zainteresowany sam je usuwa to chce, aby zniknęło z miejsca gdzie je dawał i nie życzy sobie umieszczania ich nigdzie indziej.
anonim cytuj
25-01-2024
Wg. mnie możesz kopiować ogłoszenia, pozwala ci na to K.C , który zezwala na działanie w dobrym interesie na rzecz innych tzn. w tym przypadku: Pomagasz osobom w rozprzestrzenieniu się ogłoszeń, które sami nadali - są zainteresowani, by ludzie je zobaczyli i odpowiedzieli na ich anons w możliwie najszerszej formie - ty im w tym dopomagasz, zgodnie z K.C
anonim cytuj
25-01-2024
Witam, przy hurtowym kopiowaniu może się kłaniać ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji...
anonim cytuj
25-01-2024
A jeśli przy każdym ogłoszeniu podam źródło?
anonim cytuj
25-01-2024
To moim zdaniem w niewielkim stopniu zmieniałoby stan faktyczny - najwyżej odpadłby zarzuty naruszania osobistych praw autorskich do ogłoszeń (zakładając, że ogłoszenia posiadałyby ochronę prawno-autorska).
Hej czy mam jakiekolwiek szanse na odrzucenie spadku po terminie?
Sprawa wygląda tak że gdy byłam nie letnia zmarł mi tata. Mama nie dokończyła dokumentacji i gdy skończyłam 18lat zaczęły wszystkie długi przychodzić.....
Witam chciałbym zasięgnąć porady prawnej jak mam zachować się w danej sytuacji. Otóż sprawa wygląda następująco. Byliśmy na imprezie jako goście i mój syn chcąc przejść do nas rodziców przeszedł pod tacka od krzesełka do karmienia i niechcący podnosząc głowę uderzył w ta tackę i zrzucił telefon innego gościa, który stał na tej tacce, ponieważ córka tego gościa oglądała bajki. Okazało się że jest rysa na wyświetlaczu. Gość wyskoczył na imprezie d...
Dzień dobry,
Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją...
Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pra...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: