Witam, chciałbym zapytać czy przy zmianie nazwiska oraz dodaniu drugiego imienia powstaje nowy akt urodzenia? Jeśli tak to czy na jego podstawie mogę wnioskować o nadanie nowego numeru PESEL? Bardzo zależy mi na nowym numerze PESEL, jeśli nie jest możliwa taka zmiana to czy wystarczającym powodem do zmiany numeru PESEL będzie bezprawne posługiwanie się nim (moim numerem PESEL) przez osoby trzecie?
W kwestii zmiany PESEL, czy spełniasz któryś z powyższych warunków?
- sprostowanie daty urodzenia
- sprostowanie oznaczenia płci, jakie zapisano w dokumentach, lub przypadki zmiany płci
- sporządzenie nowego aktu urodzenia, co czyni się w przypadku adopcji dziecka
- gdy urząd został wprowadzony w błąd co do tożsamości osoby, której nadano numer PESEL
W tych przypadkach zmiana PESEL-u ma się odbywać z urzędu, a uprawnienie do wystąpienia o taką korektę przyznano urzędom stanu cywilnego oraz organowi, który albo pomylił się, albo został wprowadzony w błąd. Na liście podmiotów uprawnionych do wystąpienia o zmianę PESEL-u ustawa nie wymienia natomiast osoby, której zmiana dotyczy. Przewidziano jedynie powiadomienie po dokonaniu takiej czynności.
anonim cytuj
22-01-2024
Dodam jeszcze, że przy zmianie nazwiska nie jest tworzony nowy akt urodzenia.
W istniejącym już akcie urzędnik USC wprowadza wzmiankę o zmianie nazwiska.
Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na ...
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...
Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc....
Mam dom na wsi, który był wspólnie z mężem. Mąż zmarł i teraz bym chciała to uregulować i przepisać na jedno z dzieci które jest, ze mną ,jak to wygląda prawnie, zaznaczam że pozostałe dzieci się mną nie interesują i w niczym nie pomagają, czy jest taka możliwość że można przepisać tylko na jedno z dzieci....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: