Zmiana nazwiska/numeru PESEL.

Witam, chciałbym zapytać czy przy zmianie nazwiska oraz dodaniu drugiego imienia powstaje nowy akt urodzenia? Jeśli tak to czy na jego podstawie mogę wnioskować o nadanie nowego numeru PESEL? Bardzo zależy mi na nowym numerze PESEL, jeśli nie jest możliwa taka zmiana to czy wystarczającym powodem do zmiany numeru PESEL będzie bezprawne posługiwanie się nim (moim numerem PESEL) przez osoby trzecie?
anonim cytuj
22-01-2024
Nie ma takiej możliwości.

anonim cytuj
22-01-2024
W kwestii zmiany PESEL, czy spełniasz któryś z powyższych warunków?
- sprostowanie daty urodzenia
- sprostowanie oznaczenia płci, jakie zapisano w dokumentach, lub przypadki zmiany płci
- sporządzenie nowego aktu urodzenia, co czyni się w przypadku adopcji dziecka
- gdy urząd został wprowadzony w błąd co do tożsamości osoby, której nadano numer PESEL
W tych przypadkach zmiana PESEL-u ma się odbywać z urzędu, a uprawnienie do wystąpienia o taką korektę przyznano urzędom stanu cywilnego oraz organowi, który albo pomylił się, albo został wprowadzony w błąd. Na liście podmiotów uprawnionych do wystąpienia o zmianę PESEL-u ustawa nie wymienia natomiast osoby, której zmiana dotyczy. Przewidziano jedynie powiadomienie po dokonaniu takiej czynności.

anonim cytuj
22-01-2024
Dodam jeszcze, że przy zmianie nazwiska nie jest tworzony nowy akt urodzenia.
W istniejącym już akcie urzędnik USC wprowadza wzmiankę o zmianie nazwiska.

anonim cytuj
22-01-2024

Sugerowane Tematy

Okresy ubezpieczenia chorobowego
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) 23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...
Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?
Szanowni Państwo, Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu. Pytania: a) c...
Urlop na czas pobytu w sanatorium
Dostałem skierowanie do sanatorium, czy pracodawca może mi odmówić udzielenia urlopu? Mam 11 dni urlopu wypoczynkowego, potrzebuje jeszcze 4 dni urlopu bezpłatnego. ...
500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...

Wyszukiwarka