Egzekucja komornicza.

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie spraw egzekucyjnych. Otrzymałam pismo od komornika o podstawienie pojazdu pod kancelarię, celem zajęcia mienia. Czy komornik moze żądać ruchomości, która prawie 20krotnie przekracza wysokosc długu? Dług opiewa na 1500 zł już z opłatami komorniczymi, wartość auta to ponad 25000. Dodatkowo, auto ma dwóch właścicieli, a postępowanie tyczy się tylko jednego z nich. Nie jest to małżeństwo. Jak rozwiązać tą sprawę? Komornik nie może zająć mi dochodu, ponieważ jedyny jaki dostaje to świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawnego syna. Chcę spróbować dogadać się z komornikiem o rozłożenie długu na małe raty. Czy to zatrzyma egzekucję auta? Auto miało być wystawione na sprzedaż, a w tej chwili nie mogę tego zrobić z tego co wiem, skoro komornik chce je zająć...
Jeśli faktycznie auto może zostać wystawione na licytacje, to ma prawo sprzedaż za cenę długu?
anonim cytuj
18-01-2024
Najlepiej zapłacić dług przecież to nie jest jakaś ogromna kwota, szkoda auta.

anonim cytuj
18-01-2024
No tak, ale dług jest dużo niższy, niż nawet 3/4 połowy auta.

anonim cytuj
18-01-2024
Resztę ci zwróci jeśli dojdzie do sprzedaży auta w co wątpię bo rzadko kto chce pół auta. Najlepiej spłacić te 1500 i mieć spokój. Złóż prośbę do komornika o rozłożenie na raty tej kwoty nawet jak się nie zgodzi plac go ile możesz bo wątpię ktoś kupi pół samochodu.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Świadczenia z tytułu ubezpieczenia wypadkowego na umowie zlecenie
Witam, Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia, jest to moja jedyna praca. Dnia 4. grudnia podczas pracy schodząc ze stopnia skręciłem/zwichnąłem staw skokowy. Nie opłacam dobrowolnej składki chorobowej, natomiast na "paskach" do umowy wyszczególnione mam składki na ubezpieczenia: emerytalne, rentowe, społeczne, zdrowotne. W związku z powyższym mam następujące wątpliwości: 1. Czy obejmuje mnie ubezpieczenie wypadkowe i c...
Jaki jest termin na zrzeczenie sie spadku w imieniu małoletniego?
Witam wszystkich serdecznie! Proszę o pomoc w doliczeniu się terminu do kiedy mogę zrzec się spadku w imieniu małoletniego syna. 14 marca 2022 ja zrzeklam się spadku po dziadku. 9.08 złożony wniosek do sądu dla nieletnich o zgodę 23.11 Sąd wydał postanowienie o zgodzie na odrzucenie spadku. Postanowienie przyszło pocztą odebrane 30.11 Z góry dziękuję...
Umowa o pracę na pół etatu, a nadgodziny.
Witam, będę wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję, problem jest następujący: pracuję w systemie 12-godzinnym (ochrona). Pierwotnie byłam zatrudniona na cały etat w jednej firmie X, ale w tym roku do obsługi klienta została włączona druga firma Y. Cała załoga otrzymała do podpisania aneksy od firmy X zmieniające wymiar czasu pracy na pół etatu z dodatkowym zapisem: " Strony zgodnie ustalają, że dopuszczalna liczba godzin pracy ponad określony ...
Jakie prawa ma małżonek służebnika?
Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?...

Wyszukiwarka