Egzekucja komornicza.

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie spraw egzekucyjnych. Otrzymałam pismo od komornika o podstawienie pojazdu pod kancelarię, celem zajęcia mienia. Czy komornik moze żądać ruchomości, która prawie 20krotnie przekracza wysokosc długu? Dług opiewa na 1500 zł już z opłatami komorniczymi, wartość auta to ponad 25000. Dodatkowo, auto ma dwóch właścicieli, a postępowanie tyczy się tylko jednego z nich. Nie jest to małżeństwo. Jak rozwiązać tą sprawę? Komornik nie może zająć mi dochodu, ponieważ jedyny jaki dostaje to świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawnego syna. Chcę spróbować dogadać się z komornikiem o rozłożenie długu na małe raty. Czy to zatrzyma egzekucję auta? Auto miało być wystawione na sprzedaż, a w tej chwili nie mogę tego zrobić z tego co wiem, skoro komornik chce je zająć...
Jeśli faktycznie auto może zostać wystawione na licytacje, to ma prawo sprzedaż za cenę długu?
anonim cytuj
18-01-2024
Najlepiej zapłacić dług przecież to nie jest jakaś ogromna kwota, szkoda auta.

anonim cytuj
18-01-2024
No tak, ale dług jest dużo niższy, niż nawet 3/4 połowy auta.

anonim cytuj
18-01-2024
Resztę ci zwróci jeśli dojdzie do sprzedaży auta w co wątpię bo rzadko kto chce pół auta. Najlepiej spłacić te 1500 i mieć spokój. Złóż prośbę do komornika o rozłożenie na raty tej kwoty nawet jak się nie zgodzi plac go ile możesz bo wątpię ktoś kupi pół samochodu.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Eksmisja z domu.
Mieszkam w domku jednorodzinnym z partnerką i dwójką naszych wspólnych dzieci od ponad 6 lat. Dom stoi na partnerkę. Ja posiadam mieszkanie własnościowe które jest na obecną chwilę WYNAJMOWANE. Niestety jak to w życiu bywa rozstaję się z partnerką ( znalazła sobie lepsza połówkę ) i ona każe mi się jak najszybciej wyprowadzić - wiadomo najlepiej dziś. Czy może mnie wyrzucić? Eksmitować? Jakie ma prawnie kroki żebym opuścił jej dom? Twierdzi, że ...
Praca hybrydowa.
Cześć, pracuje w firmie która zatrudnia ponad 100 tys osób na całym świecie. Ostatnio u nas w Polsce większość działów dostała maila o powrocie do biura na dwa dni w tygodniu. Nigdzie w oficjalnej korespondencji nie jest wspomniane, które to mają być dni. I teraz pytanie, czy mój team leader może wybrać w których dniach mam być w biurze? np. każdy poniedziałek i wtorek mam być w biurze. Czy to jeszcze jest w jego kompetencjach? Rozumiem raz na ja...
Odrzucenie spadku po terminie
Witam. Został przeze mnie przekroczony 6-miesięczny termin na odrzucenie spadku. W 2022 roku spadek po osobie, o której istnieniu w rodzinie nie mieliśmy pojęcia, odrzucił mój dziadek, następnie mama. Wiedziałam, że w następnej kolejności będę ja. Dziadek dostał wezwanie na rozprawę, na której odrzucił spadek (nie składał wcześniej wniosku o odebranie oświadczenia o odrzuceniu). Moja mama przekazała mi informację po swojej rozprawie, że teraz...
Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?
Trzy lata po rozwodzie. Bez podziału majątku. Chcę kupić mieszkanie z oszczędności, które zacząłem zbierać jeszcze przed rozwodem. Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?...

Wyszukiwarka