Egzekucja komornicza.

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie spraw egzekucyjnych. Otrzymałam pismo od komornika o podstawienie pojazdu pod kancelarię, celem zajęcia mienia. Czy komornik moze żądać ruchomości, która prawie 20krotnie przekracza wysokosc długu? Dług opiewa na 1500 zł już z opłatami komorniczymi, wartość auta to ponad 25000. Dodatkowo, auto ma dwóch właścicieli, a postępowanie tyczy się tylko jednego z nich. Nie jest to małżeństwo. Jak rozwiązać tą sprawę? Komornik nie może zająć mi dochodu, ponieważ jedyny jaki dostaje to świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawnego syna. Chcę spróbować dogadać się z komornikiem o rozłożenie długu na małe raty. Czy to zatrzyma egzekucję auta? Auto miało być wystawione na sprzedaż, a w tej chwili nie mogę tego zrobić z tego co wiem, skoro komornik chce je zająć...
Jeśli faktycznie auto może zostać wystawione na licytacje, to ma prawo sprzedaż za cenę długu?
anonim cytuj
18-01-2024
Najlepiej zapłacić dług przecież to nie jest jakaś ogromna kwota, szkoda auta.

anonim cytuj
18-01-2024
No tak, ale dług jest dużo niższy, niż nawet 3/4 połowy auta.

anonim cytuj
18-01-2024
Resztę ci zwróci jeśli dojdzie do sprzedaży auta w co wątpię bo rzadko kto chce pół auta. Najlepiej spłacić te 1500 i mieć spokój. Złóż prośbę do komornika o rozłożenie na raty tej kwoty nawet jak się nie zgodzi plac go ile możesz bo wątpię ktoś kupi pół samochodu.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna od rodziców, jaka kwota podlega opodatkowaniu?
Witam, koleżanka ma dostać pieniądze od rodziców, z tego co przeczytała kwota wolna od podatku to 36 120 zł, jeżeli dostanie 35 tysięcy zł, to może dostać je w gotówce skoro ta kwota jest zwolniona z podatku czy musi być to przekazane na konto aby było wiadomo skąd je dostała?...
alimenty
Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rz...
Przemoc w domu
Witam. Mieszkanie jest na mojego syna i on zapoznał dziewczynę która mieszka z nami. Czy ja jako matka mogę ją wygonić gdyż burzy mojego syna do tego stopnia że dochodzi do przemocy psychicznej na mnie i brata. Przemoc jest przeważnie od syna a zwłaszcza wtedy gdy ona mu coś powie i wtedy nieźle mi się obrywa. Dodam że my mamy meldunek tz. syn , ja i brat. A ona i mój partner nie ( tylko on jest w trasie 5 dni w tygodniu i zjazd na weekend). Co...
Niezapłacony czynsz, wypowiedzenie najmu.
Witam, od 2 miesięcy zalegam z czynszem w prywatnej kamienicy dostałem pisemne wypowiedzenie najmu bez uprzedniego pisma o uregulowanie płatności w ciągu miesiąca i odłączono mi gaz czy tak można?...

Wyszukiwarka