Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie spraw egzekucyjnych. Otrzymałam pismo od komornika o podstawienie pojazdu pod kancelarię, celem zajęcia mienia. Czy komornik moze żądać ruchomości, która prawie 20krotnie przekracza wysokosc długu? Dług opiewa na 1500 zł już z opłatami komorniczymi, wartość auta to ponad 25000. Dodatkowo, auto ma dwóch właścicieli, a postępowanie tyczy się tylko jednego z nich. Nie jest to małżeństwo. Jak rozwiązać tą sprawę? Komornik nie może zająć mi dochodu, ponieważ jedyny jaki dostaje to świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawnego syna. Chcę spróbować dogadać się z komornikiem o rozłożenie długu na małe raty. Czy to zatrzyma egzekucję auta? Auto miało być wystawione na sprzedaż, a w tej chwili nie mogę tego zrobić z tego co wiem, skoro komornik chce je zająć...
Jeśli faktycznie auto może zostać wystawione na licytacje, to ma prawo sprzedaż za cenę długu?
Najlepiej zapłacić dług przecież to nie jest jakaś ogromna kwota, szkoda auta.
anonim cytuj
18-01-2024
No tak, ale dług jest dużo niższy, niż nawet 3/4 połowy auta.
anonim cytuj
18-01-2024
Resztę ci zwróci jeśli dojdzie do sprzedaży auta w co wątpię bo rzadko kto chce pół auta. Najlepiej spłacić te 1500 i mieć spokój. Złóż prośbę do komornika o rozłożenie na raty tej kwoty nawet jak się nie zgodzi plac go ile możesz bo wątpię ktoś kupi pół samochodu.
Trzy lata po rozwodzie. Bez podziału majątku.
Chcę kupić mieszkanie z oszczędności, które zacząłem zbierać jeszcze przed rozwodem.
Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?...
Cześć, rozglądam się na rynku pierwotnym i mam parę mieszkań na oku. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak sprawdzić w jakiej kondycji finansowej jest deweloper. Gdzie mogę uzyskać takie informacje i czy w ogóle ktoś może mi takowych udzielić?
I druga kwestia - jeśli rynek wtórny, jak sprawdzić czy mieszkanie nie ma jakiejś hipoteki czy innego zadłużenia? Księgi wieczyste itp. to dla mnie czarna magia....
Sytuacja wygląda następująco:
Była sprawa w Sądzie o podwyższenie alimentów na dziecko, zostały podwyższone z nakazem wyrównania od dnia złożenia pozwu-wyrok zaoczny, ponieważ pozwany nie odbierał pism sądowych mimo dostarczenia pozwu przez komornika.
Ojciec dziecka nie wyrównał i od marca 2023r. przelał jedynie 700 zł w kwietniu na poczet alimentów.
Pod koniec kwietnia złożyłam sprawę do komornika.
Okazało się ze konto jest zajęte przez dwóc...
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku.
Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: