Egzekucja komornicza.

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie spraw egzekucyjnych. Otrzymałam pismo od komornika o podstawienie pojazdu pod kancelarię, celem zajęcia mienia. Czy komornik moze żądać ruchomości, która prawie 20krotnie przekracza wysokosc długu? Dług opiewa na 1500 zł już z opłatami komorniczymi, wartość auta to ponad 25000. Dodatkowo, auto ma dwóch właścicieli, a postępowanie tyczy się tylko jednego z nich. Nie jest to małżeństwo. Jak rozwiązać tą sprawę? Komornik nie może zająć mi dochodu, ponieważ jedyny jaki dostaje to świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawnego syna. Chcę spróbować dogadać się z komornikiem o rozłożenie długu na małe raty. Czy to zatrzyma egzekucję auta? Auto miało być wystawione na sprzedaż, a w tej chwili nie mogę tego zrobić z tego co wiem, skoro komornik chce je zająć...
Jeśli faktycznie auto może zostać wystawione na licytacje, to ma prawo sprzedaż za cenę długu?
anonim cytuj
18-01-2024
Najlepiej zapłacić dług przecież to nie jest jakaś ogromna kwota, szkoda auta.

anonim cytuj
18-01-2024
No tak, ale dług jest dużo niższy, niż nawet 3/4 połowy auta.

anonim cytuj
18-01-2024
Resztę ci zwróci jeśli dojdzie do sprzedaży auta w co wątpię bo rzadko kto chce pół auta. Najlepiej spłacić te 1500 i mieć spokój. Złóż prośbę do komornika o rozłożenie na raty tej kwoty nawet jak się nie zgodzi plac go ile możesz bo wątpię ktoś kupi pół samochodu.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Zwrot zadatku.
Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć wypowiedzenie u...
Działalność nierejestrowana, limity.
Mam działalność nierejestrowaną. Czy jeśli podpiszę umowę o współpracę, wystawie 1 fakturę VAT, ale płatność w trzech miesiącach (by zmieścić się w limicie) to będzie to mieć znamiona działalności gospodarczej? Przeczytałam już kilka artykułów i tak właśnie to rozumiem, ale wole potwierdzić...
Darowizna mieszkania za dożywotnią opiekę.
Dzień dobry. Proszę o poradę. Rodzice aktem darowizny chcą przepisać na mnie dom, umową dożywocia. Mam 4-rkę rodzeństwa w tym dwójka niepełnoletnich. Jak to wszystko wygląda od sprawy prawnej?...
Zawiadomienie do prokuratury.
Dzień Dobry, Złożyliśmy zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa- niezapłacona faktura. Dłużnik chce złożyć wniosek o restrukturyzację i zorganizował spotkanie z wierzycielami. Czy mogę złożyć jeszcze wniosek do sądu o wydanie nakazu zapłaty ?...

Wyszukiwarka