Nakaz zapłaty.

Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
anonim cytuj
18-01-2024
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.

anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Użytkowanie auta po rozwodzie.
Witam, mój były mąż domaga się abym umożliwiła mu korzystanie z auta które zakupiłam w trakcie trwania małżeństwa. Pierwsza sprawa o podział majątku miała miejsce w lutym tego roku i we wniosku zostało wskazane ze auto zostaje u mnie zwłaszcza że ja za nie zapłaciłam i od samego początku sama ponosiłam wszelkie koszty utrzymania tego auta. Były na naszej wspólnej działce budowlanej chce zrobić przyłącze kanalizacyjne i ja miałam mu napisać oświad...
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
Podział majątku a intercyza.
Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom zost...
Udostępnienie mieszkania na okresie wypowiedzenia.
Witam. Mam takie pytanie. Wynajmuję mieszkanie od Pani X. I Napisałam jej dzisiaj, że za miesiąc się wyprowadzamy i tak jak w umowie, którą mamy spisana mam miesięczny okres wypowiedzenia, a Pani X mi dzisiaj napisała, że ona podczas naszego mieszkania będzie przyprowadzała ludzi do oglądania mieszkania, i czy to tak może wyglądać? Bo wydaje mi się, że nie powinna, no rozumiem, że chce wynająć mieszkanie bez żadnej luki ale wydaje mi się, że zach...

Wyszukiwarka