Nakaz zapłaty.

Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
anonim cytuj
18-01-2024
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.

anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Zachowek z darowizny mieszkania.
Witam , moja sytuacja jest następująca. 23 lata temu z żoną dałem rodzicom pieniądze na wykup mieszania komunalnego, następnie to mieszkanie rodzice oboje przekazali nam w darowiźnie ze służebnością .Do końca życia mieszkali w tym mieszkaniu. Ojciec zmarł 5,5 roku temu , matka w tym roku. Mam 2 braci , którzy chcą domagać się zachowku. Wiem ,ze część którą otrzymała moja zona , czyli 1/2 nie wchodzi w rachubę , gdyż było to ponad 10 lat temu, a ...
Brak ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.
Moja umowa zakończyła się z końcem stycznia. Wyplata przypadała na 10-go dnia każdego miesiąca. Dostałam pomniejszoną wypłatę o ponad 300 zł i brak wypłaty ekwiwalentu. Ile mają czasu na wypłacenie ekwiwalentu i dlaczego wyplata jest pomniejszona?...
Problem z najemcą
Najemca podpisał że mną umowę końcem października. Nie płaci całej kwoty najmu oraz przekracza terminy. Wciąż kłamie, pisząc że przelał. Zobowiązał się przepisać liczniki i tego nie zrobił. Nie są to zaległości całego czynszu, ale kwoty kilkuset zł/MC. Umowa na czas określony. Jak to ugryźć? Czy, skoro podpisał umowę wiedząc, że nie ma dochodów, to podlega pod oszustwo? Jest jakiś sposób, by się wyplątać z tego najmu? Podwyższenie czynszu np?...
Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...

Wyszukiwarka