Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.
anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.
Witam, mój były mąż domaga się abym umożliwiła mu korzystanie z auta które zakupiłam w trakcie trwania małżeństwa. Pierwsza sprawa o podział majątku miała miejsce w lutym tego roku i we wniosku zostało wskazane ze auto zostaje u mnie zwłaszcza że ja za nie zapłaciłam i od samego początku sama ponosiłam wszelkie koszty utrzymania tego auta. Były na naszej wspólnej działce budowlanej chce zrobić przyłącze kanalizacyjne i ja miałam mu napisać oświad...
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom zost...
Witam. Mam takie pytanie. Wynajmuję mieszkanie od Pani X. I Napisałam jej dzisiaj, że za miesiąc się wyprowadzamy i tak jak w umowie, którą mamy spisana mam miesięczny okres wypowiedzenia, a Pani X mi dzisiaj napisała, że ona podczas naszego mieszkania będzie przyprowadzała ludzi do oglądania mieszkania, i czy to tak może wyglądać? Bo wydaje mi się, że nie powinna, no rozumiem, że chce wynająć mieszkanie bez żadnej luki ale wydaje mi się, że zach...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: