Nakaz zapłaty.

Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
anonim cytuj
18-01-2024
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.

anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Służebność od gminy w celu dojazdu do działki.
Dzień dobry, Mamy obecnie pewien problem związany z naszą działką, którą odziedziczyliśmy po naszym dziadku. Działkę tę podzieliliśmy na kilka mniejszych części, a dwie z tyłu nie miały dostępu drogowego. Gmina posiada wąski pas ziemi pomiędzy naszą działką a działką sąsiada, który mógłby stanowić potencjalny dostęp do naszych działek. Niestety, gmina odmówiła nam udzielenia służebności dostępu i zamiast tego zaproponowała nam sprzedaż tego pasa...
Mieszkanie socjalne.
Składałem wniosek o mieszkanie socjalne, dostałem się, zaprezentowano mi jedno mieszkanie a doszły mnie słuchy, że powinienem dostać dwie propozycje. Drugiej nie dostałem a tego które mi zaprezentowano nie wziąłem. Okoliczni mieszkańcy byli nie zaciekawi a mieszkanie z moją choroba niepełnosprawności nie nadawało się do zamieszkania pod względem psychicznym, gdyż od razu zaczęło powodować u mnie różne dolegliwości. Nadmiar tego, po zamieszkaniu t...
Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.
Witam, czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?...
Nie stawienie się na komisji wojskowej.
Nie wstawiłem się na komisji wojskowej z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej. Jutro czeka mnie wizyta na komendzie. Dodam ze jestem po nowotworze i bardzo poważnych operacjach. Co mi grozi?...

Wyszukiwarka