Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.
anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.
Witam syn chodzi do szkoły podstawowej do klasy 7 . W jego klasie jest kilkoro dzieci ( chłopcy i dziewczęta) , którzy sprawiają problemy w szkole . Prześladują innych uczniów, upokarzają innych , pyskują itp. Są to dzieci z tzw. Dobrych domów, rodzice na wysokich stanowiskach . Przez te dzieci 3 innych uczniów przeniosło się do innych szkół ponieważ nie dawały sobie rady psychicznie . Dwóch chłopaków z tej ,, bandy ,, zaczęły znęcać się nad mo...
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej.
Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię.
Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem.
Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej.
Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...
Witam. Nieletnia, która dostała wyrok, będzie skierowana do ośrodka wychowawczego (za nie chodzenie do szkoły, nie wracała na noc do domu itd.), nie przyszło postępowanie tylko wyrok, że jest skierowana do ośrodka itd.. i tylko czekać na wezwanie. Czy można się odwołać? Dziewczyna lat 17 w tym roku. Jest w 3 miesiącu ciąży, odkąd się dowiedziała o ciąży jej zachowanie uległo znacznej poprawie, zmieniła się. Czy można coś zrobić, żeby została w do...
Jak można udokumentować lata pracy, okresy składkowe i nieskładkowe dla pracodawcy, gdy nie posiada się świadectw pracy? Zakłady już nie istnieją. Czy można uzyskać jakiś dokument np z ZUS czy innej instytucji?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: