Nakaz zapłaty.

Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
anonim cytuj
18-01-2024
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.

anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć?
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć? Dodam ze to pierwszy raz i tylko i wyłącznie przez sytuacje jaką mamy od początku korona wirusa i samochód firmowy odkupiony z tąd nie zostało przedłużone OC...
Służebność.
Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie mi co może a co nie. Ciocia ma ustanowioną służebność mieszkalną w domu murowanym bez wyszczególnionych pomieszczeń. Co w takim razie jeśli upiera się przy prowadzeniu ogródka warzywnego i we wszystkich pomieszczeniach gospodarczych chce wprowadzać swoje rządy. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam...
Czas trwania delegacji
Dzień Dobry, Czy jest przepis regulujący czas trwania delegacji? Czy pracodawca może ogłosić, że pracownicy wyjeżdżają na delegację i nie podać terminu zakończenia delegacji? Czy czas trwania delegacji nie powinien być ustalony z pracownikiem? Lub też zapisany w umowie? Pracownik został zabrany na delegacje bez podania czasu jej trwania i przebywa teraz poza miejscem zamieszkania od 5 miesięcy. Wraca do domu w piątek wieczorem i jest zabierany ...
Przelewy za czynsz.
Dzień dobry, od niedawna wynajmuję z chłopakiem mieszkanie, umowa wynajmu jest na mnie i ja wykonuję opłaty, chłopak natomiast przelewem zwraca mi połowę czynszu. Czy te przelewy od chłopaka mogą być zaliczone pod darowiznę i konieczne będzie odprowadzenie za nie podatku, nawet jeśli tytuł przelewu to "czynsz", lub na przykład "opłata za mieszkanie"? Co należy zrobić aby uniknąć podatku, przelewy te nie są prezentami, lecz o...

Wyszukiwarka