Nakaz zapłaty.

Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
anonim cytuj
18-01-2024
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.

anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Upadłość konsumencka.
Witam przyszło postanowienie z sądu o ogłoszeniu mnie upadłości konsumenckiej. Przydzielono syndyka o oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r. Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 )...
Zwrot rzeczy od osoby prywatnej.
Czy są jakieś kruczki, które mogą pomoc w zwrocie rzeczy zakupionej online od osoby prywatnej, która nie chce przyjąć zwrotu? Chodzi mi o coś więcej poza reklamacja z tytułu rękojmi....
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony . W treści jest że umowa zawarta od ...do ..czyli wszystko jasne . Jednak dalej jest punkt ,że; 1) Najemcy przysługuje prawo wypowiedzenia umowy z zachowaniem .....okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego . 2)Wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Moje pytanie - 1) czy mimo ,że zawieramy umowę na np...
Umowa o pracę na pół etatu, a nadgodziny.
Witam, będę wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję, problem jest następujący: pracuję w systemie 12-godzinnym (ochrona). Pierwotnie byłam zatrudniona na cały etat w jednej firmie X, ale w tym roku do obsługi klienta została włączona druga firma Y. Cała załoga otrzymała do podpisania aneksy od firmy X zmieniające wymiar czasu pracy na pół etatu z dodatkowym zapisem: " Strony zgodnie ustalają, że dopuszczalna liczba godzin pracy ponad określony ...

Wyszukiwarka