Nakaz zapłaty.

Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
anonim cytuj
18-01-2024
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.

anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Procedura wymeldowania.
Witam jestem z partnerem od 13 lat. 7 lat temu kupiliśmy dom który jest na mnie. Był kupiony za gotówkę, dobrałam tylko kredyt na siebie około 20 000 na drobny remont. Nie mamy ślubu, mamy wspólną córkę. Sytuacja wygląda tak, że obecnie rozstaliśmy się z partnerem ale jest zameldowany w tym domu. Chciałam go wymeldować ale dostałam informację że musi to zrobić sam. Co mogę dalej zrobić w takiej sytuacji?...
Sprzedaż wspólnej działki w trakcie rozwodu.
Witam, jesteśmy przed rozwodem i posiadamy działkę na sprzedaż. Działka kupiona czerwiec 2019 roku. Czy jeśli teraz byśmy chcieli ją sprzedać, zapłacimy podatek? Ile procent? Bo jeśli sprzedalibyśmy ją za rok to podatek byłby zniesiony tak?...
monitoring przy domu
Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie ...
Udostępnianie danych na etykiecie
Witam, firma wysyła towar do klienta firmami kurierskimi. Na etykiecie podaje dane teleadresowe oraz telefon i mail do konkretnej osoby. Macie jakiś szablon zgody na udostępnienie takich danych?...

Wyszukiwarka