Nakaz zapłaty.

Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
anonim cytuj
18-01-2024
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.

anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Dopłata za wodę.
Mam problem ponieważ wynajmuje mieszkanie z chłopakiem od 01.07.2023 roku. W dniu dzisiejszym właściciel poinformował nas że musimy zapłacić dopłatę za wodę ponad 530zl. Zaliczka na wodę jest w czynszu spółdzielni. Przed wynajmem prosiłam właściciela by zgłosił 2 osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu ponieważ wcześniej mieszkała w nim tylko jego córka. Nie rozumiem tej kwoty dopłaty ponieważ w pisemnej informacji z rozliczenia jest adnotacja że w zw...
Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?
Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek....
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4?
Czy można zwolnić pracownika będącego na l4? Pracownik pracował około 2 lat w danym zakładzie pracy. Jest na zwolnieniu 4 miesiąc, dodam że przebywa w placówce odwykowej i ma tam ciągłość l4....
Czy jest jakaś szansa na anulowanie kary z UFG?
Witam Teść zakupił auto w czerwcu, jego ubezpieczenie kończyło się 8.07 dopatrzył się tego dopiero 13.07 (od tego dnia jest wykupione OC) . Dziś otrzymał wezwanie do zapłaty 2800 zł z ufg. Czy jest jakaś szansa na anulowanie kary lub jej zmniejszenie ? Co możemy zrobić ?...

Wyszukiwarka