Nakaz zapłaty.

Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
anonim cytuj
18-01-2024
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.

anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość sprawdzenia wiarygodności ukończenia studiów?
Witam, chcę zatrudnić pewną osobę na wyższe stanowisko ale po dostarczeniu od niej papierów, dyplom ukończenia politechniki wygląda trochę podejrzanie. Czy mam możliwość sprawdzenia wiarygodności ukończenia studiów jako pracodawca?...
Rozprawa a zwolnienie chorobowe.
Witam. W poniedziałek mam rozprawę w sądzie a obecnie przebywam na chorobowym od lekarza rodzinnego, co ma zrobić żeby się nie stawić na rozprawę?...
W jaki sposób można odebrać zgromadzone środki z PPK?
Deklaracja o rezygnacji z ppk złożona do pracodawcy w terminie. Pracodawca zapomniał dopełnić formalności i poszła ona dalej. Pobierane były składki. W tym momencie osoba której to dotyczy chce odejść z pracy. W jaki sposób można odebrać zgromadzone środki?...
Jak jest kara za niestawienie się na komisariat?
Mieszkam za granicą, w Polsce ostatni raz byłem tego sylwestra. Kilka dni temu moją rodzinę zaczęła nachodzić kilkukrotnie policja, pytając się o mnie. Dowiedziałem się, że muszę niezwłocznie się stawić na komisariat na przesłuchanie. Niestety nie mam bladego pojęcia, o jaką sprawę chodzi, nie widzi mi się lecieć do Polski w tej sprawie. Co mi grozi za niestawienie się?...

Wyszukiwarka