Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.
anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.
Czy mam obowiązek łożenia alimentów na syna mojej żony z poprzedniego związku, po tym jak porzuciła mnie dla innego faceta? Nie adoptowałem tego dziecka, nie przysposobiłem, nie ma mojego nazwiska....
Pracuje w oparciu umowy o pracę w firmie x, ale aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim trzydniowym. Czy podczas tego zwolnienia lekarskiego mogę podpisać umowę zlecenie z inną firmą niż w tej w której pracuję? Umowa jest podpisywana na odległość. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemne konsekwencje?...
Pracownikowi urodziło się dziecko. Matka jest bezrobotna więc nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Czy w takiej sytuacji pracownik też nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego, który mógłby wziąć za matkę?...
Witam,
Bardzo proszę o poradę w dosyć skomplikowanej sytuacji.
Otóż w połowie listopada zeszłego roku kadra kierownicza przyjechała do miejsca pracy mojej żony i powiedziała, że firma straciła płynność finansową i od jutra mają już nie przychodzić do pracy, wypłacą pieniądze za połowę miesiąca i są zwolnieni ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia ale nie wypowiedzą im umów o pracę i nie wystawią świadectwa pracy tylko pracown...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: