Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność?
Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?
Jedyne, co otrzymasz po zakończeniu sprawy to zwrot 3/4 opłaty od pozwu. Wtedy będziesz wiedział, że n/z się uprawomocnił. Wtedy dopiero na twój wniosek Sąd może nadać klauzulę wykonalności na nakaz, ty wtedy z takim nakazem do Komornika.
anonim cytuj
18-01-2024
Czy w takim wypadku mam czekać na kolejny krok ze strony sądu skoro sprawa nadal jest w toku?
Pozwany nie wykazuje chęci zwrotu pieniędzy, a ja nie wiem co mogę jeszcze zrobić prawnie.
anonim cytuj
18-01-2024
Jeżeli Sąd doręczał n/z to pozostaje Ci tylko dzwonić do Sądu i pytać, czy nakaz się już uprawomocnił. Dopiero po uprawomocnieniu możesz starać się o klauzulę.
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?...
Witam. Przebywam obecnie na zwolnieniu długim, ponieważ zachorowałam i jestem w trakcie leczenia. Kończy mi się okres zwolnienia tzn. 182 dni dokładnie 26 marca. Moje pytanie brzmi czy jeżeli pójdę na świadczenie rehabilitacyjne to czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić po powrocie?...
Dzień dobry.
Dwa tygodnie temu do męża przyszła opłacona paczka, której nie zamawiał. Zadzwonił do firmy, która paczkę wysłała, żeby wyjaśnić sprawę. Pani, która odebrała telefon nie bardzo orientowała się w temacie, kazała napisać maila do firmy i opisać zaistniałą sytuację, co też mąż uczynił. Otrzymaliśmy telefon od firmy, że faktycznie zaistniała pomyłka,że przyślą po paczkę kuriera i cisza... paczka zalega nam juz 2 tygodnie w domu. Nie ch...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: