Odszkodowanie.

Czy jest możliwe dochodzenie odszkodowania na drodze cywilnej w procesie karnym z art. 158p1kk.
Co to jest obowiązek naprawienia szkody ?
Kiedy pismo z powyższym powinno być złożone?
Jak wycenić szkodę?
anonim cytuj
18-01-2024
Proces już się toczy zakończył się ?
Jeżeli ma zostać rozpoczęty warto by oskarżyciel zgłosił art. 46kk
Dzięki temu nie trzeba będzie cywilnego przeprowadzać.

anonim cytuj
18-01-2024
Pobicie, miesiąc w szpitalach, operacja.
Nie było terminu pierwszej rozprawy.
Jak z zabezpieczeniem mienia sprawcy na poczet zadośćuczynienia /renty ?
Jak ocenić kwotę zadośćuczynienia?
Biegły w dochodzeniu stwierdził średni uszczerbek na zdrowiu de facto raczej ciężki - utrata zmysłu powonienia.

anonim cytuj
18-01-2024
To ciężka sprawa. Nie spotkałam się z utratą zmysłu powonienia. Gdybym ja była Twoim pełnomocnikiem, poszukałabym wyroków w podobnej sprawie - chociaż może byc trudno coś znaleźc i oceniając kwotę zadoścuczynienia, kierowałabym się kwotą w podobnej sprawie. Ale można tez wycenic zadoścuczynienie procentowo. Sądy w sprawach cywilnych przyznają ok. 2.000 zł za każdy % uszczerbku na zdrowiu. Czyli jak masz 20 % uszczerbku na zdrowiu, to ok. 40 tys. + utracone zarobki, renta, koszty leczenia itp. Ale naprawdę polecam osobne powództwo cywilne i w tym powództwie zgłosić wniosek o zabezpieczenie np. poprzez zakaz zbywania majątku, zajęcie rachunku bankowego, wpłacenie do depozytu jakiejś tam kwoty itp. - nie wiem, jaki majątek ma sprawca.
Powtarzam jednak: sądy karne myślą karnistycznie i lepiej dochodzić odszkodowania w post. cywilnym, a w karnym tylko naprawienia szkody, jako środka karnego.

anonim cytuj
18-01-2024
Dziękuję za odpowiedź.
I tu następujące pytanie, po przejżeniu tabeli procentowego uszczerbku na zdrowiu.
Czy te procenty sumują się?
Kto to ustala i kiedy jaki jest % ?
Czy powództwo cywilne powinno się rozpocząć przed procesem karnym czy po skazaniu?

PS. Utrata węchu jest dość częsta jako następstwo urazów głowy.
Ogólnie uraz w tym przypadku to wieloodłamowe, wielomiejscowe złamanie kości twarzoczaszki, nosa, oczodołu, pęknięta potylica. Operacja rekonstrukcji oczodołu i nosa z wszczepieniem dwóch implantów.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Egzekucja z rachunku bankowego.
Cześć, miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%. Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy? Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...
Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
Wymeldowanie się z miejsca zamieszkania.
Czy żyjąc bez meldunku (wymeldowując się wcześniej) skutkuje to jakimiś konsekwencjami?...
Ukrywanie testamentu i szantażowanie.
Po śmierci rodziców osoby "A" zostało wydane postanowienie Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (nieruchomości) w części 1/2 przez osobę "A" i 1/2 przez osobę "B" (niespokrewnioną ze spadkodawcą). Miało to miejsce ok. 30 lat temu. Od kilku lat osoba "B" szantażuje osobę "A", że ujawni rzekomo posiadany testament na podstawie którego osoba "A" nie dziedziczy po rodzicach niczego. Podejrz...

Wyszukiwarka