Odszkodowanie.

Czy jest możliwe dochodzenie odszkodowania na drodze cywilnej w procesie karnym z art. 158p1kk.
Co to jest obowiązek naprawienia szkody ?
Kiedy pismo z powyższym powinno być złożone?
Jak wycenić szkodę?
anonim cytuj
18-01-2024
Proces już się toczy zakończył się ?
Jeżeli ma zostać rozpoczęty warto by oskarżyciel zgłosił art. 46kk
Dzięki temu nie trzeba będzie cywilnego przeprowadzać.

anonim cytuj
18-01-2024
Pobicie, miesiąc w szpitalach, operacja.
Nie było terminu pierwszej rozprawy.
Jak z zabezpieczeniem mienia sprawcy na poczet zadośćuczynienia /renty ?
Jak ocenić kwotę zadośćuczynienia?
Biegły w dochodzeniu stwierdził średni uszczerbek na zdrowiu de facto raczej ciężki - utrata zmysłu powonienia.

anonim cytuj
18-01-2024
To ciężka sprawa. Nie spotkałam się z utratą zmysłu powonienia. Gdybym ja była Twoim pełnomocnikiem, poszukałabym wyroków w podobnej sprawie - chociaż może byc trudno coś znaleźc i oceniając kwotę zadoścuczynienia, kierowałabym się kwotą w podobnej sprawie. Ale można tez wycenic zadoścuczynienie procentowo. Sądy w sprawach cywilnych przyznają ok. 2.000 zł za każdy % uszczerbku na zdrowiu. Czyli jak masz 20 % uszczerbku na zdrowiu, to ok. 40 tys. + utracone zarobki, renta, koszty leczenia itp. Ale naprawdę polecam osobne powództwo cywilne i w tym powództwie zgłosić wniosek o zabezpieczenie np. poprzez zakaz zbywania majątku, zajęcie rachunku bankowego, wpłacenie do depozytu jakiejś tam kwoty itp. - nie wiem, jaki majątek ma sprawca.
Powtarzam jednak: sądy karne myślą karnistycznie i lepiej dochodzić odszkodowania w post. cywilnym, a w karnym tylko naprawienia szkody, jako środka karnego.

anonim cytuj
18-01-2024
Dziękuję za odpowiedź.
I tu następujące pytanie, po przejżeniu tabeli procentowego uszczerbku na zdrowiu.
Czy te procenty sumują się?
Kto to ustala i kiedy jaki jest % ?
Czy powództwo cywilne powinno się rozpocząć przed procesem karnym czy po skazaniu?

PS. Utrata węchu jest dość częsta jako następstwo urazów głowy.
Ogólnie uraz w tym przypadku to wieloodłamowe, wielomiejscowe złamanie kości twarzoczaszki, nosa, oczodołu, pęknięta potylica. Operacja rekonstrukcji oczodołu i nosa z wszczepieniem dwóch implantów.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak złożyć wniosek o odzyskanie prawa jazdy?
Dzień dobry, chciałbym zapytać jak powinien wyglądać i co zawierać wniosek do sądu o odzyskanie prawa jazdy i do jakiego sądu go złożyć. Prawo jazdy zabrane zostało na 3 lata....
Czy jest możliwość sprawdzenia wiarygodności ukończenia studiów?
Witam, chcę zatrudnić pewną osobę na wyższe stanowisko ale po dostarczeniu od niej papierów, dyplom ukończenia politechniki wygląda trochę podejrzanie. Czy mam możliwość sprawdzenia wiarygodności ukończenia studiów jako pracodawca?...
Ul nad moim mieszkaniem. Brak działań ze strony właściciela kamienicy.
Wynajmuje mieszkanie w prywatnej kamienicy. Nad moim oknem pod dachem (mieszkam na poddaszu) osy zrobiły sobie gdzieś ul. Kiedy tylko otworze okno osy wlatują mi do mieszkania. Zadzwoniłam do administratora kamienicy, ale niestety minęło już 5 dni i nadal nikt nie przyjechał żeby owe gniazdo usunąć. Czy jest jakaś możliwość prawna zmusić administratora do szybszej interwencji bądź obciążenia administratora kosztami usunięcia tego gniazda po wezwa...
Zaprzestanie pracy dzień po zakończeniu umowy.
Mam taki problem z moim pracodawcą. W przyszły poniedziałek potrzebuje koniecznie wolne. Problem w tym, że pracodawca nie chce się na to zgodzić. Moja umowa zakończyła się z dniem wczorajszym i zastanawiam się czy stanie się coś jeżeli np. jutro nie stawie się w pracy mimo to, że mam rozpisany grafik na cały miesiąc? Od razu mówię też, że o zakończeniu współpracy myślę od dłuższego czasu głównie przez brak wyrozumienia pracodawcy w co do studiów....

Wyszukiwarka