Odszkodowanie.

Czy jest możliwe dochodzenie odszkodowania na drodze cywilnej w procesie karnym z art. 158p1kk.
Co to jest obowiązek naprawienia szkody ?
Kiedy pismo z powyższym powinno być złożone?
Jak wycenić szkodę?
anonim cytuj
18-01-2024
Proces już się toczy zakończył się ?
Jeżeli ma zostać rozpoczęty warto by oskarżyciel zgłosił art. 46kk
Dzięki temu nie trzeba będzie cywilnego przeprowadzać.

anonim cytuj
18-01-2024
Pobicie, miesiąc w szpitalach, operacja.
Nie było terminu pierwszej rozprawy.
Jak z zabezpieczeniem mienia sprawcy na poczet zadośćuczynienia /renty ?
Jak ocenić kwotę zadośćuczynienia?
Biegły w dochodzeniu stwierdził średni uszczerbek na zdrowiu de facto raczej ciężki - utrata zmysłu powonienia.

anonim cytuj
18-01-2024
To ciężka sprawa. Nie spotkałam się z utratą zmysłu powonienia. Gdybym ja była Twoim pełnomocnikiem, poszukałabym wyroków w podobnej sprawie - chociaż może byc trudno coś znaleźc i oceniając kwotę zadoścuczynienia, kierowałabym się kwotą w podobnej sprawie. Ale można tez wycenic zadoścuczynienie procentowo. Sądy w sprawach cywilnych przyznają ok. 2.000 zł za każdy % uszczerbku na zdrowiu. Czyli jak masz 20 % uszczerbku na zdrowiu, to ok. 40 tys. + utracone zarobki, renta, koszty leczenia itp. Ale naprawdę polecam osobne powództwo cywilne i w tym powództwie zgłosić wniosek o zabezpieczenie np. poprzez zakaz zbywania majątku, zajęcie rachunku bankowego, wpłacenie do depozytu jakiejś tam kwoty itp. - nie wiem, jaki majątek ma sprawca.
Powtarzam jednak: sądy karne myślą karnistycznie i lepiej dochodzić odszkodowania w post. cywilnym, a w karnym tylko naprawienia szkody, jako środka karnego.

anonim cytuj
18-01-2024
Dziękuję za odpowiedź.
I tu następujące pytanie, po przejżeniu tabeli procentowego uszczerbku na zdrowiu.
Czy te procenty sumują się?
Kto to ustala i kiedy jaki jest % ?
Czy powództwo cywilne powinno się rozpocząć przed procesem karnym czy po skazaniu?

PS. Utrata węchu jest dość częsta jako następstwo urazów głowy.
Ogólnie uraz w tym przypadku to wieloodłamowe, wielomiejscowe złamanie kości twarzoczaszki, nosa, oczodołu, pęknięta potylica. Operacja rekonstrukcji oczodołu i nosa z wszczepieniem dwóch implantów.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Umowa zawarta przez telefon.
Dzisiaj dzwonił do mnie jeden facet z kursów nauki języków obcych i po rozmowie dostałem smsa z gratulacjami i że kurier będzie w ciągu 2 dni roboczych u mnie( niestety mają mój adres) i opłata za pobraniem będzie 397 złotych. Jak się z tego wyplątać ??Czy taka umowa jest wiążąca ????...
Granica działki.
Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy...
Testament
Czy jest jakiś czas określony przez prawo na załatwienie sprawy z testamentem po zmarłym? Rozumiem, że termin pół roku na zgłoszenie sprawy w US liczy się od momentu załatwienia sprawy u notariusza a nie od śmierci?...
Podwójne zadłużenie.
Dzień dobry, mam problem z zadłużeniem. Spłaciłam zadłużenie u komornika i mam postanowienie że zadłużenie zostało w całości spłacone. Była to sprawa zakończona w listopadzie 2022 roku. Dziś dostaje e-mail od innego komornika że mam do spłaty zadłużenia na kwotę 400zl na ten sam numer sprawy i klauzurę wykonalności. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe. Klauzurą wykonalności z dnia 09.02.2016. Jakim prawem po ponad pół roku tą samą sprawę pro...

Wyszukiwarka