Odszkodowanie.

Czy jest możliwe dochodzenie odszkodowania na drodze cywilnej w procesie karnym z art. 158p1kk.
Co to jest obowiązek naprawienia szkody ?
Kiedy pismo z powyższym powinno być złożone?
Jak wycenić szkodę?
anonim cytuj
18-01-2024
Proces już się toczy zakończył się ?
Jeżeli ma zostać rozpoczęty warto by oskarżyciel zgłosił art. 46kk
Dzięki temu nie trzeba będzie cywilnego przeprowadzać.

anonim cytuj
18-01-2024
Pobicie, miesiąc w szpitalach, operacja.
Nie było terminu pierwszej rozprawy.
Jak z zabezpieczeniem mienia sprawcy na poczet zadośćuczynienia /renty ?
Jak ocenić kwotę zadośćuczynienia?
Biegły w dochodzeniu stwierdził średni uszczerbek na zdrowiu de facto raczej ciężki - utrata zmysłu powonienia.

anonim cytuj
18-01-2024
To ciężka sprawa. Nie spotkałam się z utratą zmysłu powonienia. Gdybym ja była Twoim pełnomocnikiem, poszukałabym wyroków w podobnej sprawie - chociaż może byc trudno coś znaleźc i oceniając kwotę zadoścuczynienia, kierowałabym się kwotą w podobnej sprawie. Ale można tez wycenic zadoścuczynienie procentowo. Sądy w sprawach cywilnych przyznają ok. 2.000 zł za każdy % uszczerbku na zdrowiu. Czyli jak masz 20 % uszczerbku na zdrowiu, to ok. 40 tys. + utracone zarobki, renta, koszty leczenia itp. Ale naprawdę polecam osobne powództwo cywilne i w tym powództwie zgłosić wniosek o zabezpieczenie np. poprzez zakaz zbywania majątku, zajęcie rachunku bankowego, wpłacenie do depozytu jakiejś tam kwoty itp. - nie wiem, jaki majątek ma sprawca.
Powtarzam jednak: sądy karne myślą karnistycznie i lepiej dochodzić odszkodowania w post. cywilnym, a w karnym tylko naprawienia szkody, jako środka karnego.

anonim cytuj
18-01-2024
Dziękuję za odpowiedź.
I tu następujące pytanie, po przejżeniu tabeli procentowego uszczerbku na zdrowiu.
Czy te procenty sumują się?
Kto to ustala i kiedy jaki jest % ?
Czy powództwo cywilne powinno się rozpocząć przed procesem karnym czy po skazaniu?

PS. Utrata węchu jest dość częsta jako następstwo urazów głowy.
Ogólnie uraz w tym przypadku to wieloodłamowe, wielomiejscowe złamanie kości twarzoczaszki, nosa, oczodołu, pęknięta potylica. Operacja rekonstrukcji oczodołu i nosa z wszczepieniem dwóch implantów.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Licytacja mieszkania przez komornika.
Komornik zlicytował mieszkanie ,sąd wysłał do komornika zarządzenie o podział pieniędzy dwa miesiące temu. Pieniędzy jeszcze nie otrzymałam. Czy komornik ma jakiś termin podziału pieniędzy....
Czy mogę zerwać umowę najmu?
Czy mogę zerwać umowę najmu jeśli właściciel mieszkania bez mojej wiedzy zamontował kamery przed drzwiami mieszkania? Przy podpisywaniu umowy nie było mowy o takich praktykach oraz o tym, ze kamery maja zostać zamontowane. Są one przed drzwiami mieszkania (3 piętro) i przy drzwiach wejściowych do klatki (parter). Właściciel argumentuje decyzje kłopotliwym sąsiadem który często robił imprezy i dewastował klatkę ale mieszka on na 1 piętrze gdzie ka...
zwrot zamówienia (pod wymiar)
Zakupiliśmy grzejnik z funkcja elektryczna na specjalne zamówienie (pod wymiar). Chcielibyśmy zwrócić produkt, natomiast producent nie chce przyjac go, ze względu na to, ze był pod zamówienie. Jeśli nie minelo 30 dni od daty zakupu rzeczywiście nie ma możliwości , aby go oddać?...
Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie?
Witam. Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie, które trwa ponad miesiąc i jest ono oddalone o kilka set km od domu? Żona również pracuje na pełen etat....

Wyszukiwarka