Odszkodowanie.

Czy jest możliwe dochodzenie odszkodowania na drodze cywilnej w procesie karnym z art. 158p1kk.
Co to jest obowiązek naprawienia szkody ?
Kiedy pismo z powyższym powinno być złożone?
Jak wycenić szkodę?
anonim cytuj
18-01-2024
Proces już się toczy zakończył się ?
Jeżeli ma zostać rozpoczęty warto by oskarżyciel zgłosił art. 46kk
Dzięki temu nie trzeba będzie cywilnego przeprowadzać.

anonim cytuj
18-01-2024
Pobicie, miesiąc w szpitalach, operacja.
Nie było terminu pierwszej rozprawy.
Jak z zabezpieczeniem mienia sprawcy na poczet zadośćuczynienia /renty ?
Jak ocenić kwotę zadośćuczynienia?
Biegły w dochodzeniu stwierdził średni uszczerbek na zdrowiu de facto raczej ciężki - utrata zmysłu powonienia.

anonim cytuj
18-01-2024
To ciężka sprawa. Nie spotkałam się z utratą zmysłu powonienia. Gdybym ja była Twoim pełnomocnikiem, poszukałabym wyroków w podobnej sprawie - chociaż może byc trudno coś znaleźc i oceniając kwotę zadoścuczynienia, kierowałabym się kwotą w podobnej sprawie. Ale można tez wycenic zadoścuczynienie procentowo. Sądy w sprawach cywilnych przyznają ok. 2.000 zł za każdy % uszczerbku na zdrowiu. Czyli jak masz 20 % uszczerbku na zdrowiu, to ok. 40 tys. + utracone zarobki, renta, koszty leczenia itp. Ale naprawdę polecam osobne powództwo cywilne i w tym powództwie zgłosić wniosek o zabezpieczenie np. poprzez zakaz zbywania majątku, zajęcie rachunku bankowego, wpłacenie do depozytu jakiejś tam kwoty itp. - nie wiem, jaki majątek ma sprawca.
Powtarzam jednak: sądy karne myślą karnistycznie i lepiej dochodzić odszkodowania w post. cywilnym, a w karnym tylko naprawienia szkody, jako środka karnego.

anonim cytuj
18-01-2024
Dziękuję za odpowiedź.
I tu następujące pytanie, po przejżeniu tabeli procentowego uszczerbku na zdrowiu.
Czy te procenty sumują się?
Kto to ustala i kiedy jaki jest % ?
Czy powództwo cywilne powinno się rozpocząć przed procesem karnym czy po skazaniu?

PS. Utrata węchu jest dość częsta jako następstwo urazów głowy.
Ogólnie uraz w tym przypadku to wieloodłamowe, wielomiejscowe złamanie kości twarzoczaszki, nosa, oczodołu, pęknięta potylica. Operacja rekonstrukcji oczodołu i nosa z wszczepieniem dwóch implantów.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Wniosek o podwyższenie alimentów.
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...
Pozew przeciwny egzekucyjny.
Witam, potrzebuje porady kogoś kto się zna w temacie ściągania komorniczego za długi mieszkaniowe. Moja żona była zameldowana w mieszkaniu u rodziców mimo że mieszkała ze mną . Moi teściowie nie płacili czynszu( moja żona nie miała o tym pojęcia) Teściowie dostali eksmisję ale dług jaki narobili na ok. 90 tys. Komornik ściga moja żonę, bo była zameldowana tam. Dodam że chodzi o lata 07 - 12. Jak da się wyjść z tej sytuacji?? Może to już jest prze...
Nieuzasadniony wpis w KW.
Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel. Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości. Do dnia dzisiejszego hipoteka przymusowa ...
Pracodawca nie odprowadza składek ZUS.
Pracodawca od kilkunastu lat nie odprowadza składek za pracowników do ZUS. Pracownicy są zgłoszeni do ubezpieczenia. Jakie będą tego konsekwencje dla pracowników?...

Wyszukiwarka