Ciąża na urlopie wychowawczym.

Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże.
Jak należy postąpić dalej ?
Przerwać wychowawczy? Jak to działa ?
Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy.
Ale tam nikt nie odbiera.
anonim cytuj
17-01-2024
Chorobowe nie przerywa wychowawczego. A o to chodzi na pewno w pytaniu, co zrobić by przejść z bezpłatnego wychowawczego na płatne chorobowe
Zgodnie z prawem: Kontynuujesz wychowawczy do końca, a potem przed końcem wychowawczego informujesz pracodawcę, że nie będzie cię w pracy bo jesteś w następnej ciąży.

anonim cytuj
17-01-2024
W przypadku, gdy kobieta przebywa na urlopie wychowawczym i zachodzi w kolejną ciążę, ma ona dwa rozwiązania:
* Może przerwać urlop wychowawczy i wrócić do pracy. W takim przypadku, pracodawca musi przyjąć ją do pracy na dotychczasowych warunkach.
* Może pozostać na urlopie wychowawczym i wykorzystać go do końca, nawet jeśli termin zakończenia urlopu wychowawczego przypada przed terminem porodu.
Jeśli zdecydujesz się na przerwanie urlopu wychowawczego, musisz złożyć pisemne oświadczenie o rezygnacji z urlopu wychowawczego w terminie co najmniej 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy. Oświadczenie to należy złożyć pracodawcy.
W oświadczeniu należy podać:
* datę rozpoczęcia pracy,
* rodzaj umowy o pracę, na podstawie której będziesz zatrudniona,
* wymiar czasu pracy.
Jeśli zdecydujesz się pozostać na urlopie wychowawczym, nie musisz podejmować żadnych formalnych działań. Urlop wychowawczy będzie trwał do końca, nawet jeśli termin jego zakończenia przypada przed terminem porodu.
W przypadku, gdy nie możesz skontaktować się z Powiatową Inspekcją Pracy, możesz uzyskać informacje na temat przerwania urlopu wychowawczego na stronie internetowej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Znajoma dostała dziś w pracy zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę. Czy jest szansa żeby się z tego wybroniła?
Znajoma dostała dziś w pracy zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę. Wierzycielem jest firma xxx... Sprawa prowadzona na podstawie tytułu wykonawczego przez sąd w xxx z dn. 19-01-2011 zaopatrzonego w klauzule wykonalności z dn. 03-03-2011 Czy ten dług jest jeszcze ważny? Czy jest szansa żeby się z tego wybroniła?...
Zwrot towaru.
Proszę o informację w sprawie zwrotu towaru. Zakup stacjonarny towar zgodnie z regulaminem można zwrócić do 30 dni z metkami nie używany. Sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu, ponieważ zamiast paragonu mam potwierdzenie z konta bankowego. Sklep powołuje się na wewnętrzny regulamin Natomiast z tego co czytam to powinien przyjąć zwrot. Jak to jest?...
Darowizna
Dzień dobry. Potrzebuję pomocy. Mąż dostał w darowiźnie działkę przed ślubem. Po ślubie rozpoczęliśmy na niej budowę domu, która nadal trwa. Wiadomo podczas budowy koszta są ogromne, dlatego sprzedałam swoje mieszkanie, by fundusze przeznaczyć na ten cel. Ufam mężowi, ale różne historie dzieją się w życiu, dlatego obydwoje podjęliśmy decyzję o przepisaniu działki na współwłasność. Nie wiem tylko jak ugryźć temat i jak oszacować wartość (czy dodać...
Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?
Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?...

Wyszukiwarka