Ciąża na urlopie wychowawczym.

Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże.
Jak należy postąpić dalej ?
Przerwać wychowawczy? Jak to działa ?
Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy.
Ale tam nikt nie odbiera.
anonim cytuj
17-01-2024
Chorobowe nie przerywa wychowawczego. A o to chodzi na pewno w pytaniu, co zrobić by przejść z bezpłatnego wychowawczego na płatne chorobowe
Zgodnie z prawem: Kontynuujesz wychowawczy do końca, a potem przed końcem wychowawczego informujesz pracodawcę, że nie będzie cię w pracy bo jesteś w następnej ciąży.

anonim cytuj
17-01-2024
W przypadku, gdy kobieta przebywa na urlopie wychowawczym i zachodzi w kolejną ciążę, ma ona dwa rozwiązania:
* Może przerwać urlop wychowawczy i wrócić do pracy. W takim przypadku, pracodawca musi przyjąć ją do pracy na dotychczasowych warunkach.
* Może pozostać na urlopie wychowawczym i wykorzystać go do końca, nawet jeśli termin zakończenia urlopu wychowawczego przypada przed terminem porodu.
Jeśli zdecydujesz się na przerwanie urlopu wychowawczego, musisz złożyć pisemne oświadczenie o rezygnacji z urlopu wychowawczego w terminie co najmniej 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy. Oświadczenie to należy złożyć pracodawcy.
W oświadczeniu należy podać:
* datę rozpoczęcia pracy,
* rodzaj umowy o pracę, na podstawie której będziesz zatrudniona,
* wymiar czasu pracy.
Jeśli zdecydujesz się pozostać na urlopie wychowawczym, nie musisz podejmować żadnych formalnych działań. Urlop wychowawczy będzie trwał do końca, nawet jeśli termin jego zakończenia przypada przed terminem porodu.
W przypadku, gdy nie możesz skontaktować się z Powiatową Inspekcją Pracy, możesz uzyskać informacje na temat przerwania urlopu wychowawczego na stronie internetowej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Podział majątku wspólnego.
Mam pytanie: czekam na sprawę podziału majątku z byłą żona. Użytkuje nasz wspólny samochód, do którego wyceny była żona chce powołać rzeczoznawcę. Samochód zostanie przyznany mi zapewne. Czy gdybym w nim założył instalację gazową zwiększy to jego wartość do wyceny?...
Wezwanie z prokuratury a pobyt za granicą.
Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?...
Sprzedawca nie chce wysłać towaru.
Przeglądając sklep internetowy zauważyłem, iż jeden z towarów warty ok 2000 PLN (cenę sprawdziłem teraz, w momencie dokonania zakupu nie znałem tej ceny) jest w promocyjnej cenie 1 PLN. Kupiłem 2 sztuki. Sklep na stronie nie posiada regulaminu sklepu. Sklep stacjonarny jest otwarty pon-pt 11.00-19.00. Zakupu dokonałem dzisiaj (w niedzielę), więc w momencie dokonania zakupu nie byłem w stanie skontaktować się ze sprzedawcą. Sprzedawca wysłał maile...
Jak ograniczyć niepotrzebne wydatki starszej osobie?
Witajcie, sytuacja trochę żenująca, trochę śmieszna,chociaż rodzinie do śmiechu nie jest. W skrócie wygląda to tak, jest dziadek,wdowiec,80l. Dziadek mieszka sam i całkiem nieźle sobie radzi,gdyby nie to, że całą emeryturę wydaje na oglądanie filmów dla dorosłych w internecie. Potem chodzi i mówi, że nie ma co jeść,więc rodzina kupuje mu leki,jedzenie i generalnie zabezpiecza jego podstawowe potrzeby życiowe. Zabrali mu kartę, to ją zablo...

Wyszukiwarka