Ciąża na urlopie wychowawczym.

Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże.
Jak należy postąpić dalej ?
Przerwać wychowawczy? Jak to działa ?
Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy.
Ale tam nikt nie odbiera.
anonim cytuj
17-01-2024
Chorobowe nie przerywa wychowawczego. A o to chodzi na pewno w pytaniu, co zrobić by przejść z bezpłatnego wychowawczego na płatne chorobowe
Zgodnie z prawem: Kontynuujesz wychowawczy do końca, a potem przed końcem wychowawczego informujesz pracodawcę, że nie będzie cię w pracy bo jesteś w następnej ciąży.

anonim cytuj
17-01-2024
W przypadku, gdy kobieta przebywa na urlopie wychowawczym i zachodzi w kolejną ciążę, ma ona dwa rozwiązania:
* Może przerwać urlop wychowawczy i wrócić do pracy. W takim przypadku, pracodawca musi przyjąć ją do pracy na dotychczasowych warunkach.
* Może pozostać na urlopie wychowawczym i wykorzystać go do końca, nawet jeśli termin zakończenia urlopu wychowawczego przypada przed terminem porodu.
Jeśli zdecydujesz się na przerwanie urlopu wychowawczego, musisz złożyć pisemne oświadczenie o rezygnacji z urlopu wychowawczego w terminie co najmniej 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy. Oświadczenie to należy złożyć pracodawcy.
W oświadczeniu należy podać:
* datę rozpoczęcia pracy,
* rodzaj umowy o pracę, na podstawie której będziesz zatrudniona,
* wymiar czasu pracy.
Jeśli zdecydujesz się pozostać na urlopie wychowawczym, nie musisz podejmować żadnych formalnych działań. Urlop wychowawczy będzie trwał do końca, nawet jeśli termin jego zakończenia przypada przed terminem porodu.
W przypadku, gdy nie możesz skontaktować się z Powiatową Inspekcją Pracy, możesz uzyskać informacje na temat przerwania urlopu wychowawczego na stronie internetowej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Odebrane prawa rodzicielskie
Mam odebrane prawa rodzicielskie na syna z poprzedniego związku ( 20.11.2020 sąd odrzucił moją apelacje, kasacja już odpada) kiedy mogę złożyć wniosek o przywrócenie władzy? Jakie są terminy?...
Czy mają prawo żądać jakiejkolwiek dopłaty, skoro wysłali przedmiot, po cenie po jakiej został kupiony?
Cześć, proszę o poradę. Przedmiot kupiony przez stronę internetową, promocja z 1400 na około 30 zł, 130 zł z przesyłką. Dostaliśmy wiadomość, że jest to pomyłka w cenie, z prośbą o dopłatę. Mimo to przedmiot został wysłany. W trakcie wysyłki odpowiedzieliśmy, że po regularnie cenie przedmiot nas nie interesuje i jeśli będzie to przesyłka pobraniowa to paczki nie odbierzemy. Paczka jednak przyszła, faktura wystawiona na kwotę po jakiej przedmiot k...
Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. Czy z tego powodu możliwa jest sprawa w sądzie?
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...
Czy przyjęty spadek można odrzucić?
Cześć. Mam prośbę i wiele pytań. Mama zmarła w maju, w maju również przyjęliśmy spadek po mamie ( ojciec i 4 dzieci) i okazuje się, że w banku jest zadłużenie na 31 tys. Czy możemy zmienić decyzje i spadek odrzucić?...

Wyszukiwarka