Ciąża na urlopie wychowawczym.

Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże.
Jak należy postąpić dalej ?
Przerwać wychowawczy? Jak to działa ?
Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy.
Ale tam nikt nie odbiera.
anonim cytuj
17-01-2024
Chorobowe nie przerywa wychowawczego. A o to chodzi na pewno w pytaniu, co zrobić by przejść z bezpłatnego wychowawczego na płatne chorobowe
Zgodnie z prawem: Kontynuujesz wychowawczy do końca, a potem przed końcem wychowawczego informujesz pracodawcę, że nie będzie cię w pracy bo jesteś w następnej ciąży.

anonim cytuj
17-01-2024
W przypadku, gdy kobieta przebywa na urlopie wychowawczym i zachodzi w kolejną ciążę, ma ona dwa rozwiązania:
* Może przerwać urlop wychowawczy i wrócić do pracy. W takim przypadku, pracodawca musi przyjąć ją do pracy na dotychczasowych warunkach.
* Może pozostać na urlopie wychowawczym i wykorzystać go do końca, nawet jeśli termin zakończenia urlopu wychowawczego przypada przed terminem porodu.
Jeśli zdecydujesz się na przerwanie urlopu wychowawczego, musisz złożyć pisemne oświadczenie o rezygnacji z urlopu wychowawczego w terminie co najmniej 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy. Oświadczenie to należy złożyć pracodawcy.
W oświadczeniu należy podać:
* datę rozpoczęcia pracy,
* rodzaj umowy o pracę, na podstawie której będziesz zatrudniona,
* wymiar czasu pracy.
Jeśli zdecydujesz się pozostać na urlopie wychowawczym, nie musisz podejmować żadnych formalnych działań. Urlop wychowawczy będzie trwał do końca, nawet jeśli termin jego zakończenia przypada przed terminem porodu.
W przypadku, gdy nie możesz skontaktować się z Powiatową Inspekcją Pracy, możesz uzyskać informacje na temat przerwania urlopu wychowawczego na stronie internetowej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Właściciel wynajął brudne mieszkanie.
Co przypadku gdy wynajmujący oddał do wynajmu mieszkanie nadające się do gruntownego sprzątania przez firmę sprzątająca? Czyli brudna kuchnia, gruba warstwa tłuszczu na szafkach, zasikana toaleta, brudne, zakurzone podłogi itp. i taka sytuacja w której wynajmujący obiecał ogarnąć mieszkanie do czasu wprowadzenia najemcy, a tego nie zrobił i ten ostatni zauważył to dopiero kiedy przyjechał z formą przeprowadzkową z meblami? Co może zrobić najemca...
Działalność nierejestrowana.
Mam pytanie jeżeli osoba ma 4 dzieci nie pracuje na żądaną umowę o pracę żyje z renty dziecka i 500 plus a obecnie dorabia na tortach ile może dorobić żeby nie płacić podatku w urzędzie skarbowym torty robione w domu....
Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Udzielenie zabezpieczenia z aktem urodzenia.
Zostanę babcią na koniec grudnia, córka 18 lat kończy w lipcu. Potrzebuję pomocy w napisaniu wniosku do sądu dotyczące udzielenia zabezpieczenia z aktem urodzenia dziecka poprzez powierzenie wierzącej pieczy nad dzieckiem wraz z władzą rodzicielską i rodziną zastępczą z uzasadnieniem. Bardzo proszę o pomoc i chociaż podpowiedź jak to napisać....

Wyszukiwarka