Ciąża na urlopie wychowawczym.

Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże.
Jak należy postąpić dalej ?
Przerwać wychowawczy? Jak to działa ?
Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy.
Ale tam nikt nie odbiera.
anonim cytuj
17-01-2024
Chorobowe nie przerywa wychowawczego. A o to chodzi na pewno w pytaniu, co zrobić by przejść z bezpłatnego wychowawczego na płatne chorobowe
Zgodnie z prawem: Kontynuujesz wychowawczy do końca, a potem przed końcem wychowawczego informujesz pracodawcę, że nie będzie cię w pracy bo jesteś w następnej ciąży.

anonim cytuj
17-01-2024
W przypadku, gdy kobieta przebywa na urlopie wychowawczym i zachodzi w kolejną ciążę, ma ona dwa rozwiązania:
* Może przerwać urlop wychowawczy i wrócić do pracy. W takim przypadku, pracodawca musi przyjąć ją do pracy na dotychczasowych warunkach.
* Może pozostać na urlopie wychowawczym i wykorzystać go do końca, nawet jeśli termin zakończenia urlopu wychowawczego przypada przed terminem porodu.
Jeśli zdecydujesz się na przerwanie urlopu wychowawczego, musisz złożyć pisemne oświadczenie o rezygnacji z urlopu wychowawczego w terminie co najmniej 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy. Oświadczenie to należy złożyć pracodawcy.
W oświadczeniu należy podać:
* datę rozpoczęcia pracy,
* rodzaj umowy o pracę, na podstawie której będziesz zatrudniona,
* wymiar czasu pracy.
Jeśli zdecydujesz się pozostać na urlopie wychowawczym, nie musisz podejmować żadnych formalnych działań. Urlop wychowawczy będzie trwał do końca, nawet jeśli termin jego zakończenia przypada przed terminem porodu.
W przypadku, gdy nie możesz skontaktować się z Powiatową Inspekcją Pracy, możesz uzyskać informacje na temat przerwania urlopu wychowawczego na stronie internetowej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Zaprzeczenie ojcostwa.
Dobry wieczór, niecodzienna sytuacja ale może ktoś się w takiej już znalazł… Rozeszłam się z mężem rok temu, jednak do tego czasu żadne z nas nie złożyło pozwu rozwodowego. Mam od kilku miesięcy nowego partnera dzisiaj dowiedziałam się że jestem z nim w ciąży. Wiem że istnieje coś takiego jak domniemanie ojcostwa czyli dziecko i tak dostanie nazwisko byłego męża nawet po rozwodzie.. proszę poradźcie jak tą sprawę „ugryźć” i jak najlepiej za...
Budowa domu bez ślubu.
Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musia...
Odmowa reklamacji naprawy samochodu.
Oddałem samochód do mechanika w celu wymiany zderzaka - samochód 12 letni naprawa bezgotówkowa z AC Wszystko pięknie szło do chwili odbioru. Zderzak jest nowy taki jaki powinien być ok . Ale czujniki parkowania wycieli nie tym urządzeniem co trzeba (dowiadywałem się na forum czym się wycina) użyli zwykłego wiertła co wygląda bardzo nieestetycznie w porównaniu do tego co było przed. W załączeniu przesyłam zdjęcie otwory są za duże a czujniki są...
Ustalenie ojcostwa po latach.
Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka