Kawalerka nie ma księgi wieczystej.

Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW.
anonim cytuj
09-01-2024
To na pewno lokal mieszkalny?

anonim cytuj
09-01-2024
W budynku w którym znajduje się przedmiotowa kawalerka ma być około 10 lokali. Kawalerka została przeznaczona do sprzedaży jako pierwsza. Księga wieczysta jest na cały budynek. Czy po wyodrębnieniu lokalu (kawalerki), będzie można założyć księgę wieczystą, pomimo jej małego metrażu? Czy istnieje ryzyko obciążenia hipoteki budynku jakimś kredytem do czasu wyodrębnienia kawalerki. Czy akt notarialny uchroni kawalerkę od ewentualnego obciążenia hipotecznego? Bardzo proszę o odpowiedź.

anonim cytuj
09-01-2024
Kawalerka 18 mkw. to nie będzie lokal mieszkalny tylko użytkowy. Zgodnie z polskim prawem lokal mieszkalny nie może być mniejszy niż 25 mkw. Jakie to niesie konsekwencje to sobie poszukaj i poczytaj.
Co do Twoich pytań - KW lokal dostanie, jeśli zostanie wyodrębniony. Ryzyko obciążenia hipoteki budynku jakimś kredytem do czasu wyodrębnienia kawalerki istnieje zawsze - to właściciel nieruchomości swobodnie nią dysponuje. Akt notarialny uchroni kawalerkę od ewentualnego obciążenia hipotecznego, o ile jego sprzedaż nastąpi przed obciążeniem nieruchomości hipoteką.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Spadkobiercy ustawowi, odrzucenie spadku.
Witam. Chciałem zapytać o odrzucenie spadku przez 1 czy 2 osoby. Sytuacja wygląda tak, że po zmarłym mężu ustawowo dziedziczy żona, matka i ojciec. Dziedziczą procentowo 50% żona, 25% matka i 25% ojciec. Co w przypadku gdy żona czy ojciec odrzuca spadek? Albo oboje naraz? Wtedy ich część przechodzi na pozostałych na zasadzie przyrostu czy są powoływani następni spadkobiercy? Jeżeli na zasadzie przyrostu to czy oni mogą tego przyrostu nie przyjm...
Alimenty
Witam. Była żona wniosła do sądu pozew o podwyższenie alimentow z 700zl na 1100zl. Ja w odp na pismo zgodziłem się na 900zl. Ogólnie zabieram syna czesto do siebie, mamy stały kontakt, widujemy się czesto. Dostaje ode mnie pieniądze. Zapewniam mu dużo rozrywek. Przedstawiłem wszystkie dowody, faktury, paragony itd w odpowiedzi do sądu. Otrzymałem pismo z sądu jak poniżej. Proszę o podpowiedź czy to postanowienie dotyczy tylko zabezpieczenia i ma...
Zbycie udziału po nabyciu spadku.
Po śmierci taty odziedziczyłam z mamą i siostra mieszkanie. Mama już nie żyje, ja odrzuciłem spadek ma mamie, siostra przyjęła. Spadek to dom i mieszkanie. Teraz siostra nie chce mieszkania ( 1/4 mieszkania jest moja ) ze względu ze powstało zadłużenie, siostra chce żeby to mieszkanie było w całości moje, ja spłacę zadłużenie w całości. Jak formalnie to załatwić, by ponieść jak najniższe koszty? Siostra nie chce spłaty....
Zwrot pieniędzy na złe konto bankowe.
Dzień dobry, klient zwrócił pieniądze na inne konto wpisując moje imię i nazwisko i nr konta w tytule. Pieniądze poszły nie wiadomo gdzie do Citi Bank ... Nic nie mogę w tej sprawie zrobić, bo to nie ja przesyłałem pieniądze. Czuję się oszukany z o klient twierdzi, że pieniądze wysłał przesyłając mi potwierdzenie na którym widać, że nr konta jest wpisany inny niż mój. Podobno zrobił przelew zwrotny przez bank pekao i automatycznie wystąpiło taki...

Wyszukiwarka