Kawalerka nie ma księgi wieczystej.

Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW.
anonim cytuj
09-01-2024
To na pewno lokal mieszkalny?

anonim cytuj
09-01-2024
W budynku w którym znajduje się przedmiotowa kawalerka ma być około 10 lokali. Kawalerka została przeznaczona do sprzedaży jako pierwsza. Księga wieczysta jest na cały budynek. Czy po wyodrębnieniu lokalu (kawalerki), będzie można założyć księgę wieczystą, pomimo jej małego metrażu? Czy istnieje ryzyko obciążenia hipoteki budynku jakimś kredytem do czasu wyodrębnienia kawalerki. Czy akt notarialny uchroni kawalerkę od ewentualnego obciążenia hipotecznego? Bardzo proszę o odpowiedź.

anonim cytuj
09-01-2024
Kawalerka 18 mkw. to nie będzie lokal mieszkalny tylko użytkowy. Zgodnie z polskim prawem lokal mieszkalny nie może być mniejszy niż 25 mkw. Jakie to niesie konsekwencje to sobie poszukaj i poczytaj.
Co do Twoich pytań - KW lokal dostanie, jeśli zostanie wyodrębniony. Ryzyko obciążenia hipoteki budynku jakimś kredytem do czasu wyodrębnienia kawalerki istnieje zawsze - to właściciel nieruchomości swobodnie nią dysponuje. Akt notarialny uchroni kawalerkę od ewentualnego obciążenia hipotecznego, o ile jego sprzedaż nastąpi przed obciążeniem nieruchomości hipoteką.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Urlop
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
Cofnięcie darowizny mieszkania.
Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy.....
Kaucja za rezerwacje mieszkania.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Odpowiedzialność pracownika za uszkodzenie mienia.
Praca jako kierowca. Samochód nie jest na stałe przypisany do kierowcy. Zdarzają się sytuacje że poruszają się pracownicy różnymi samochodami należącymi do pracodawcy. W przypadku spowodowania wypadku zniszczenia samochodu przez pracownika pracodawca może żądać zwrócenia kosztów takiej naprawy od pracownika? Czy jest to wszystko zależne od tego czy samochód miał AC ale jak ma pracownik sprawdzić czy takie AC ma samochód którego ma pracownik prz...

Wyszukiwarka