Kawalerka nie ma księgi wieczystej.

Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW.
anonim cytuj
09-01-2024
To na pewno lokal mieszkalny?

anonim cytuj
09-01-2024
W budynku w którym znajduje się przedmiotowa kawalerka ma być około 10 lokali. Kawalerka została przeznaczona do sprzedaży jako pierwsza. Księga wieczysta jest na cały budynek. Czy po wyodrębnieniu lokalu (kawalerki), będzie można założyć księgę wieczystą, pomimo jej małego metrażu? Czy istnieje ryzyko obciążenia hipoteki budynku jakimś kredytem do czasu wyodrębnienia kawalerki. Czy akt notarialny uchroni kawalerkę od ewentualnego obciążenia hipotecznego? Bardzo proszę o odpowiedź.

anonim cytuj
09-01-2024
Kawalerka 18 mkw. to nie będzie lokal mieszkalny tylko użytkowy. Zgodnie z polskim prawem lokal mieszkalny nie może być mniejszy niż 25 mkw. Jakie to niesie konsekwencje to sobie poszukaj i poczytaj.
Co do Twoich pytań - KW lokal dostanie, jeśli zostanie wyodrębniony. Ryzyko obciążenia hipoteki budynku jakimś kredytem do czasu wyodrębnienia kawalerki istnieje zawsze - to właściciel nieruchomości swobodnie nią dysponuje. Akt notarialny uchroni kawalerkę od ewentualnego obciążenia hipotecznego, o ile jego sprzedaż nastąpi przed obciążeniem nieruchomości hipoteką.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Były partner koleżanki pożyczył od niej pieniądze, wzięła na niego dwa kredyty, które miał spłacać ale nie spłaca. Czy jest sens zgłosić do sądu, jeśli nie ma niczego na piśmie?
Czy taka sytuacje można nazwać wyłudzeniem? Były partner mojej koleżanki pożyczył od niej pieniądze plus wzięła na niego dwa kredyty, które miał spłacać. Oczywiście kredytów nie chce spłacać i pieniędzy nie chce oddać. Ona myśli nad tym, żeby sprawę zgłosić do sądu, ale jeśli nie ma niczego na piśmie to jest w ogóle sens taka sprawę zakładać?...
Odrzucenie spadku.
Witam. Brat mojej mamy umarł i zostawił spadek, 100 tys. długu. Ponoć połowa rodziny już się zrzekła. Mama moja nie dostała żadnego pisma o spadku. Mówi że trzeba jechać do notariusza i się zrzec. Jak to wygląda od strony prawa? Czy faktycznie przechodzi on z automatu jak się uprzednio nie zrzekniesz?...
W jakich godzinach sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem?
Witam, jest blok po PGR każdy prywatnie ma na własność wykupione mieszkanie. Nie ma tu wspólnoty mieszkaniowej, żadnego regulaminu, ani zarządcy. Moje pytanie do której godziny sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem? Od kilku dni sąsiad robi remont, rozumiem każdy ma prawo, ale od godziny 18 do prawie 21 jest hałas nie do wytrzymania....
Podatek po sprzedaży działki.
Przed laty dziadek nieformalnie kupił działkę od sąsiada. Transakcja odbyła się bez udziału notariusza. Nabyłem spadek po ojcu, w którego skład weszła wspomniana nieruchomość. Okazało się, że własności działki ojciec nie nabył i dopiero ja na skutek zasiedzenia uzyskałem wspomniany tytuł prawny. Od rozprawy o zasiedzenie minęło 2 lata, a o spadek 14 lat. Czy zapłacę podatek po sprzedaży całości działki?...

Wyszukiwarka