Kawalerka nie ma księgi wieczystej.

Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW.
anonim cytuj
09-01-2024
To na pewno lokal mieszkalny?

anonim cytuj
09-01-2024
W budynku w którym znajduje się przedmiotowa kawalerka ma być około 10 lokali. Kawalerka została przeznaczona do sprzedaży jako pierwsza. Księga wieczysta jest na cały budynek. Czy po wyodrębnieniu lokalu (kawalerki), będzie można założyć księgę wieczystą, pomimo jej małego metrażu? Czy istnieje ryzyko obciążenia hipoteki budynku jakimś kredytem do czasu wyodrębnienia kawalerki. Czy akt notarialny uchroni kawalerkę od ewentualnego obciążenia hipotecznego? Bardzo proszę o odpowiedź.

anonim cytuj
09-01-2024
Kawalerka 18 mkw. to nie będzie lokal mieszkalny tylko użytkowy. Zgodnie z polskim prawem lokal mieszkalny nie może być mniejszy niż 25 mkw. Jakie to niesie konsekwencje to sobie poszukaj i poczytaj.
Co do Twoich pytań - KW lokal dostanie, jeśli zostanie wyodrębniony. Ryzyko obciążenia hipoteki budynku jakimś kredytem do czasu wyodrębnienia kawalerki istnieje zawsze - to właściciel nieruchomości swobodnie nią dysponuje. Akt notarialny uchroni kawalerkę od ewentualnego obciążenia hipotecznego, o ile jego sprzedaż nastąpi przed obciążeniem nieruchomości hipoteką.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE
SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE Jestem na etapie sprzedaży nieruchomości, wszystkie papiery do tego potrzebne ogarnięte, zostaje mi kwestia kosztów notarialnych. 1. Które koszta ponosi sprzedający? 2. Jakie kupujący? 3. A które są wspólne ( jeśli strony się tak dogadają )? Czytałem kilka artykułów ale można się w tym pogubić i nie każdy wspomina o wszystkich kosztach....
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Kontakty z dzieckiem, a brak alimentacji.
Ojciec dziecka płacił alimenty na dziecko urodzone w UK. Sam teraz zjechał do PL , ja z synem zjeżdżam za kilka miesięcy (zupełnie inne miasto) do tego czasu przestał mi płacić całkowicie, uważa że nie ma obowiązku płacić alimentów i to nie obowiązek ojca utrzymywać dziecko a matki ! Co mogę zrobić w tej sprawie ? Muszę czekać aż zjadę do PL i tam założyć sprawę o alimenty? Czy można to zrobić online? Jak to wszystko wygląda w PL? Jeszcze chciał...
Jaka to kategoria wierzytelności.
Posiadam prawomocny wyrok sądowy z klauzulą wykonalności. w wyroku zasądzone są: 1) odszkodowanie za niesłuszne zwolnienie z pracy 2) odprawa 3) koszty postępowania 4) odsetki ustawowe Sąd ogłosił upadłość obejmującą likwidację majątku spółki. Teraz powinienem zgłosić moją wierzytelność do Sędziego Komisarza mam jednak mały (wielki) problem Nie wiem, w której kategorii mieszczą się moje wierzytelności....

Wyszukiwarka