Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW.
W budynku w którym znajduje się przedmiotowa kawalerka ma być około 10 lokali. Kawalerka została przeznaczona do sprzedaży jako pierwsza. Księga wieczysta jest na cały budynek. Czy po wyodrębnieniu lokalu (kawalerki), będzie można założyć księgę wieczystą, pomimo jej małego metrażu? Czy istnieje ryzyko obciążenia hipoteki budynku jakimś kredytem do czasu wyodrębnienia kawalerki. Czy akt notarialny uchroni kawalerkę od ewentualnego obciążenia hipotecznego? Bardzo proszę o odpowiedź.
anonim cytuj
09-01-2024
Kawalerka 18 mkw. to nie będzie lokal mieszkalny tylko użytkowy. Zgodnie z polskim prawem lokal mieszkalny nie może być mniejszy niż 25 mkw. Jakie to niesie konsekwencje to sobie poszukaj i poczytaj.
Co do Twoich pytań - KW lokal dostanie, jeśli zostanie wyodrębniony. Ryzyko obciążenia hipoteki budynku jakimś kredytem do czasu wyodrębnienia kawalerki istnieje zawsze - to właściciel nieruchomości swobodnie nią dysponuje. Akt notarialny uchroni kawalerkę od ewentualnego obciążenia hipotecznego, o ile jego sprzedaż nastąpi przed obciążeniem nieruchomości hipoteką.
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd?
Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...
Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?...
Dzień dobry.
Co może grozić pracownikowi zatrudnionemu w sklepie na zlecenie od 7 lat za ujawnione raportami, oraz monitoringiem kradzieże typu wydruki GOOGLE PLAY, PAYSAFECARD na kwotę około 50 tyś zł. Trwało to około rok czasu.
Dodam, ze sprzedawany był także towar ze sklepu na lewo - pracownik nie wydawał paragonu, natomiast udokumentował sprzedaż w zeszycie z utargiem, zakreślając taka sprzedaż jako sprzedaż kartą, bo osoba ta nie wiedziała...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: