Działalność nierejestrowana, a przekroczony dochód.

Od jakiegoś czasu prowadziłem sobie sprzedaż na Allegro, na zasadzie działalności nierejestrowanej (kupowanie z AliExpress, sprzedaż na Allegro). W tym miesiącu tak się sprzedaż rozszalała, że przekroczyłem wczoraj 2700pln dochodu. Teraz jest między 2700pln a 3000pln. Wiem, że zgodnie z literą prawa oficjalnie powinienem teraz założyć działaność w urzędzie itp, itd... ale może ktoś miał podobną sytuację. Co jeżeli nie założę działalności w ciągu 7 dni od przekroczenia dochodu?
Jakie są szanse, że skarbówka mnie namierzy za taki numer i ewentualnie - jakie kary mogą mi za to wlepić?
anonim cytuj
06-01-2024
Ty lepiej sprawdź czy wcześniej nie powinieneś - bo jak piszesz liczyłeś dochód - a przepis dotyczy PRZYCHODU.

anonim cytuj
06-01-2024
Przychód, przychód.
Znaczy to, co mi klienci płacą (koszt towaru + zarobek).

anonim cytuj
06-01-2024
20 czy 25 sztuk to ja w 2 miesiące sprzedam, tyle tylko że ja sprzedaję tanio, więc żeby dobić do 2700 to trochę trwa
Teraz przed świętami coś się ruszyło i tak o.

A nie chciałbym jeszcze działalności rejestrować, bo boje się że po świętach już obroty będą słabsze i ledwo opłacalne.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Jest dwóch właścicieli mieszkania.
Jest dwóch właścicieli mieszkania. Obydwoje po połowie. Czy jeśli do jednego z właścicieli przychodzi w odwiedziny osoba, która nie jest zameldowana w tym mieszkaniu, to drugi z właścicieli może wymagać opuszczenia lokalu przez tę osobę, jeśli tam w danej chwili przebywa? Czy pokrewieństwo pierwszego współwłaściciela z odwiedzającym ma jakieś znaczenie?...
Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.
Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki...
Szef bezpodstawnie wypowiada UOP z art.52
Dzien dobry mam takie pytanie odnosnie prawa pracy a mianowicie mialam wczoraj taki incydent w miejscu pracy ze szef wezwał policje do mnie ze jestem pod wpływem alkoholu policja mnie zawiozla alkomat wykazal 00 dzis ze łzami w oczach ze wstydu poszlam do pracy cały dzien przepracowałam a na koniec zaprosił mnie do biura mówiąc ze cała załoga sie skarży na mnie itd i mógłby mi dać wypowiedzenie z art.52 mobing przeciwko jego pracownikami niby ja ...
Problem z naprawioną usterką w wynajmowanym mieszkaniu. Właściciel nie chce oddać kaucji.
Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę. Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej. Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy. Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymie...

Wyszukiwarka