Wyrejestrowanie samochodu.

Wraz z mamą byliśmy współwłaścicielami samochodu. Po śmierci mamy w 2016r. samochód jest nieużywany i stoi na niestrzeżonym parkingu. W międzyczasie wszyscy spadkobiercy (w tym ja) zrzekli się spadku (nadal trwa postępowanie spadkowe). Samochód nie posiada przeglądu technicznego, posiada wykupione ubezpieczenie OC. Chciałbym go przepisać na siebie i wyrejestrować aby móc go sprzedać lub zezłomować. Wydział Komunikacji poinformował mnie, że dopóki trwa postępowanie spadkowe nic nie mogę zrobić i do czasu zakończenia postępowania samochód musi mieć wykupione ubezpieczenie OC. Czy aby na pewno?
anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli nie mas dokumentu uprawniającego Ciebie do dysponowania rzeczą nic nie możesz zrobić, zatem na pewno.

anonim cytuj
09-12-2023
Jestem współwłaścicielem samochodu. Posiadam dowód rejestracyjny oraz kartę pojazdu.

anonim cytuj
09-12-2023
Dysponujesz tylko swoją częścią własności. Ani tego nie sprzedasz ani nie zezłomujesz. Musisz mieć kwity na pozostałe udziały i to że masz dowód rejestracyjny i kartę pojazdu nic nie zmienia. Nie radziłbym też do momentu rozstrzygnięcia i zbycia/zezłomowania unikać płacenia OC.

anonim cytuj
09-12-2023
Otrzymałem informację z BOI Sądu Rejonowego, że postanowienie w sprawie zapadło w kwietniu 2019 roku i spadek przejęła Gmina Miasta. Pani z Wydziału Komunikacji poinformowała mnie, że moja rola odnośnie pojazdu się kończy i że to gmina jest nowym właścicielem i to ona zdecyduje o dalszym losie przedmiotowego pojazdu. Jak mam to rozumieć? Co powinienem dalej zrobić?

anonim cytuj
09-12-2023
Twoja rola się nie kończy. Teraz jesteś współwłaścicielem razem z gminą. Musisz porozumieć się z gminą w temacie dalszych losów podjazdu.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Podpisanie umowy najmu u notariusza.
Koleżanka chce wynająć mieszkanie. Właściciel chce, aby umowę podpisać u notariusza. Czy to jest normalne postępowanie, Znajoma pierwszy raz będzie podpisywać taką umowę? Jak to się odbywa czy u notariusza stawiają się wynajmujący i najemca. Na co zwrócić uwagę zarówno z punktu widzenia najmującego jak i wynajmującego?...
Zwolnienie z kosztów sądowych.
Toczy się sprawa o niezgodny dział spadku .Wnioskodawca został całkowicie zwolniony z kosztów sądowych w całości Do tej pory byli powoływani liczni biegli ale nikt nie był zobowiązany do zapłaty zaliczki na biegłych. Przychodziły pisma z sądu dotyczące wysokości wynagrodzeń dla biegłych sądowych. Kto w ostateczności pokryje koszty tych biegłych po zakończeniu postępowania spadkowego. Wszyscy 4rej spadkobiercy dziedziczyli w częściach równych....
Czy musze podać powód przy zrzekaniu się spadku?
Cześć Mój ojecic zmarł 25.wrzesnia tego roku. Mam już akt zgonu i chciałabym napisać do sądu o zrzeknięcie sie majątku po nim. Był bezdomny i niczego nie miał oprócz długów zapewne. Nie miałam z nim żadnego kontaktu od kilkunastu lat, był pozbawiony praw do mnie kiedy byłam nieletnia. Czy ja mogę napisać o odrzucenie spadku bez żadnego powodu? Nie minęło jeszcze pół roku i już nie wiem czy mam powody jakieś pisać i czy bez nich sąd przyjmie mó...
Odmowa wydania rzeczy osobistych.
Rozstałam się z facetem, wyprowadziłam się od niego (nie mieliśmy ślubu) zostały w jego mieszkaniu, moje rzeczy typu lodówka, gazówka, kanapa, on nie chce mi tego oddać, twierdząc że co w jego mieszkaniu jest to jego, czy jest jakaś możliwość bym mogła odzyskać te rzeczy czy już nie?...

Wyszukiwarka