Wyrejestrowanie samochodu.

Wraz z mamą byliśmy współwłaścicielami samochodu. Po śmierci mamy w 2016r. samochód jest nieużywany i stoi na niestrzeżonym parkingu. W międzyczasie wszyscy spadkobiercy (w tym ja) zrzekli się spadku (nadal trwa postępowanie spadkowe). Samochód nie posiada przeglądu technicznego, posiada wykupione ubezpieczenie OC. Chciałbym go przepisać na siebie i wyrejestrować aby móc go sprzedać lub zezłomować. Wydział Komunikacji poinformował mnie, że dopóki trwa postępowanie spadkowe nic nie mogę zrobić i do czasu zakończenia postępowania samochód musi mieć wykupione ubezpieczenie OC. Czy aby na pewno?
anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli nie mas dokumentu uprawniającego Ciebie do dysponowania rzeczą nic nie możesz zrobić, zatem na pewno.

anonim cytuj
09-12-2023
Jestem współwłaścicielem samochodu. Posiadam dowód rejestracyjny oraz kartę pojazdu.

anonim cytuj
09-12-2023
Dysponujesz tylko swoją częścią własności. Ani tego nie sprzedasz ani nie zezłomujesz. Musisz mieć kwity na pozostałe udziały i to że masz dowód rejestracyjny i kartę pojazdu nic nie zmienia. Nie radziłbym też do momentu rozstrzygnięcia i zbycia/zezłomowania unikać płacenia OC.

anonim cytuj
09-12-2023
Otrzymałem informację z BOI Sądu Rejonowego, że postanowienie w sprawie zapadło w kwietniu 2019 roku i spadek przejęła Gmina Miasta. Pani z Wydziału Komunikacji poinformowała mnie, że moja rola odnośnie pojazdu się kończy i że to gmina jest nowym właścicielem i to ona zdecyduje o dalszym losie przedmiotowego pojazdu. Jak mam to rozumieć? Co powinienem dalej zrobić?

anonim cytuj
09-12-2023
Twoja rola się nie kończy. Teraz jesteś współwłaścicielem razem z gminą. Musisz porozumieć się z gminą w temacie dalszych losów podjazdu.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Uchylenie zajęcia rachunku przez komornika.
Po jakim czasie od zabrania zaległości przez komornika z urzędu skarbowego, komornik odblokowuje konto? Dzwoniłam do niego, mówił że w ciągu 3 dni roboczych będzie już uregulowane wszystko. Po ponad tygodniu dalej konto jest zablokowane mimo, że mandat jest już opłacony...
Kradzież wizerunku na instagramie
Dzień dobry. Ktoś wykradł zdjęcia z Instagrama mojej córki i wstawił je pod fałszywym kontem na fotka.pl. . Córka pojechała z tyn ma policję gdzie usłyszała że nie zostanie przyjęte jej zgłoszenie o kradzieży jej wizerunku ponieważ nie ma w tym żadnej szkodliwości. Czy można z tyn problemem jakoś sobie poradzić skoro policja nic nie zrobi? ...
Ulga mieszkaniowa
Dzień dobry Mam możliwość skorzystania z ulgi mieszkaniowej. Spełniam warunki , ale niestety nie bardzo wiem co z czym :( Pomożecie? przychód 100494,8 kup 3600 zaliczka 6424 społeczne 7613 Mieszkanie sprzedane za 390tys., po sprzedaży został spłacony kredyt hipoteczny w wysokości 226835,85. Nowe mieszkanie kupione za 390800zł. Po sprzedaży i spłacie kredytu zostało 163 tys., z którego 100 tys. przeznaczone zostało na wkład własny na nowe ...
Reklamacja towaru
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie reklamacji towaru. W dniu 04.01 wysłałam zgodnie z formularzem reklamacyjnym uszkodzony produkt. Został dostarczony do magazynu pośrednika sprzedaży OleOle 05.01 (zgodnie z internetowym potwierdzeniem dostarczenia) natomiast maila, że sprzęt został przyjęty do weryfikacji dostałam 12.01. Jednocześnie OleOle przekazało informacje, że ze względu na covid rozpatrzenie reklamacji może trwać dłużej. Moje pyt...

Wyszukiwarka