Wyrejestrowanie samochodu.

Wraz z mamą byliśmy współwłaścicielami samochodu. Po śmierci mamy w 2016r. samochód jest nieużywany i stoi na niestrzeżonym parkingu. W międzyczasie wszyscy spadkobiercy (w tym ja) zrzekli się spadku (nadal trwa postępowanie spadkowe). Samochód nie posiada przeglądu technicznego, posiada wykupione ubezpieczenie OC. Chciałbym go przepisać na siebie i wyrejestrować aby móc go sprzedać lub zezłomować. Wydział Komunikacji poinformował mnie, że dopóki trwa postępowanie spadkowe nic nie mogę zrobić i do czasu zakończenia postępowania samochód musi mieć wykupione ubezpieczenie OC. Czy aby na pewno?
anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli nie mas dokumentu uprawniającego Ciebie do dysponowania rzeczą nic nie możesz zrobić, zatem na pewno.

anonim cytuj
09-12-2023
Jestem współwłaścicielem samochodu. Posiadam dowód rejestracyjny oraz kartę pojazdu.

anonim cytuj
09-12-2023
Dysponujesz tylko swoją częścią własności. Ani tego nie sprzedasz ani nie zezłomujesz. Musisz mieć kwity na pozostałe udziały i to że masz dowód rejestracyjny i kartę pojazdu nic nie zmienia. Nie radziłbym też do momentu rozstrzygnięcia i zbycia/zezłomowania unikać płacenia OC.

anonim cytuj
09-12-2023
Otrzymałem informację z BOI Sądu Rejonowego, że postanowienie w sprawie zapadło w kwietniu 2019 roku i spadek przejęła Gmina Miasta. Pani z Wydziału Komunikacji poinformowała mnie, że moja rola odnośnie pojazdu się kończy i że to gmina jest nowym właścicielem i to ona zdecyduje o dalszym losie przedmiotowego pojazdu. Jak mam to rozumieć? Co powinienem dalej zrobić?

anonim cytuj
09-12-2023
Twoja rola się nie kończy. Teraz jesteś współwłaścicielem razem z gminą. Musisz porozumieć się z gminą w temacie dalszych losów podjazdu.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Nabyty spadek (ziemia)
Witam, mam pytanie. Czy nabyty spadek po mamie (ziemia) w trakcie małżeństwa wchodzi w skład majątku wspólnego??...
Działka z domem otrzymana w darowiźnie.
Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumi...
Pomyłka kuriera, dostarczył paczkę pod zły adres? co mogę zrobić?
Witam mam pewną sprawę i nie za bardzo wiem jak mam ja ugryźć a więc: Zamówiłam buty internetowo ( sklep super wywiązał się z wysyłką) zaznaczyłam kuriera DPD , buty miały być w piątek, o godzinie 9.30 dostałam maila ze przesyłka doręczona ( oczywiście nie do mnie ) osoba odbierająca " A..A " nie moje inicjały, kilkukrotnie próbowałam skontaktować się z kurierem tego dnia bez skutku ( na smsy również nie odpowiadał ) , nie wiele myś...
Opieka nad schorowaną matką.
Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara si...

Wyszukiwarka