Wyrejestrowanie samochodu.

Wraz z mamą byliśmy współwłaścicielami samochodu. Po śmierci mamy w 2016r. samochód jest nieużywany i stoi na niestrzeżonym parkingu. W międzyczasie wszyscy spadkobiercy (w tym ja) zrzekli się spadku (nadal trwa postępowanie spadkowe). Samochód nie posiada przeglądu technicznego, posiada wykupione ubezpieczenie OC. Chciałbym go przepisać na siebie i wyrejestrować aby móc go sprzedać lub zezłomować. Wydział Komunikacji poinformował mnie, że dopóki trwa postępowanie spadkowe nic nie mogę zrobić i do czasu zakończenia postępowania samochód musi mieć wykupione ubezpieczenie OC. Czy aby na pewno?
anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli nie mas dokumentu uprawniającego Ciebie do dysponowania rzeczą nic nie możesz zrobić, zatem na pewno.

anonim cytuj
09-12-2023
Jestem współwłaścicielem samochodu. Posiadam dowód rejestracyjny oraz kartę pojazdu.

anonim cytuj
09-12-2023
Dysponujesz tylko swoją częścią własności. Ani tego nie sprzedasz ani nie zezłomujesz. Musisz mieć kwity na pozostałe udziały i to że masz dowód rejestracyjny i kartę pojazdu nic nie zmienia. Nie radziłbym też do momentu rozstrzygnięcia i zbycia/zezłomowania unikać płacenia OC.

anonim cytuj
09-12-2023
Otrzymałem informację z BOI Sądu Rejonowego, że postanowienie w sprawie zapadło w kwietniu 2019 roku i spadek przejęła Gmina Miasta. Pani z Wydziału Komunikacji poinformowała mnie, że moja rola odnośnie pojazdu się kończy i że to gmina jest nowym właścicielem i to ona zdecyduje o dalszym losie przedmiotowego pojazdu. Jak mam to rozumieć? Co powinienem dalej zrobić?

anonim cytuj
09-12-2023
Twoja rola się nie kończy. Teraz jesteś współwłaścicielem razem z gminą. Musisz porozumieć się z gminą w temacie dalszych losów podjazdu.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Problemy z najemcą.
Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i ju...
Jak wymeldować lokatora?
Chciałam się poradzić w dość trudnej dla mnie sprawie. Ale zaczynając od początku Kilka lat temu zameldowałam w swoim domu brata i jego nieletniego syna żeby mu pomóc bo nagle został wdowcem. Miało to być na jakiś czas ale niestety ciągnie się to do dziś. Brat wczoraj oznajmił mi że wyjeżdża za granicę do pracy a syna oddaje teściowej. Ale wymeldować się nie chce . Czy po jego wyjeździe mogę ich jakoś wymeldować bez ich zgody ?...
Umowa darowizny samochodu.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC. Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta? Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem? Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
Czy zleceniodawca może narzucić godziny w których mam świadczyć zlecenie?
Czy na umowie zleceniu, zleceniodawca (szef), może mi jakkolwiek narzucić godziny w których mam świadczyć zlecenie? Czy wtedy nie następuje stosunek pracy?...

Wyszukiwarka